Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ντοκυμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου



Ο Νίκος Ζαννάκης στο βιολί και η εγγονή του Μικαέλα Μάνεση στο σαντούρι
 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού), σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», πραγματοποίησε στην Άνδρο τις δύο πρώτες φάσεις γυρισμάτων στα πλαίσια της δράσης της με τίτλο «Παραγωγή Ταινίας-Ντοκιμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου»...

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2013, ο φακός του κινηματογραφικού συνεργείου του βραβευμένου νέου σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ Εθνομουσικολογίας Χάρη Σαρρή - γνωστού ήδη στο κοινό των Κυκλάδων για τη συμβολή του στην υποστήριξη των ετήσιων Μουσικών Συναντήσεων της Περιφέρειας, κατέγραψε  μοναδικά στιγμιότυπα, αυθόρμητες συναθροίσεις και συνεντεύξεις παλιών και νέων μουσικών στα χωριά της Άνδρου.
Συνολικά και σε δύο χρονικές φάσεις, οι παραγωγοί επισκέφθηκαν δέκα χωριά, όπου κινηματογραφήθηκε εκτενές υλικό από 19 μουσικούς, δεξιοτέχνες στα λαϊκά παραδοσιακά όργανα βιολί, λαούτο, σαντούρι, τσαμπούνα και τουμπί.


Βαγγέλης Τριανταφυλλάκης σαντούρι, Βαγγέλης Ζαγοραίος βιολί, και ο Σταύρος Λαρίος ούτι

Η παραγωγή αυτή θα εμπλουτιστεί από αντίστοιχες λήψεις που έγιναν σε προηγούμενα μουσικά δρώμενα, στα πλαίσια των διοργανώσεων της Πανανδριακής  Συνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής (Άνδρος 2007) και της 7ης Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών (Άνδρος 2008), καθώς και από πενταετή μουσικολογική έρευνα, μελέτη και σύνθεση του υλικού  που προέκυψε από αυτές, αλλά και από παλαιότερες αρχειακές πηγές (ηχητικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό).

Με τη συμμετοχή και του Δήμου Άνδρου, το τελικό προϊόν θα ενσωματωθεί σε οπτικό δίσκο (DVD) και θα παρουσιαστεί στο κοινό του νησιού, ενώ θα γίνει ευρεία δημοσιοποίησή του στα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα. 

Το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί, αφού στην ίδια προοπτική μπορούν να σχεδιαστούν δράσεις για επόμενα νησιά, ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας του προς έρευνα και παρουσίαση υλικού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αντιπαρερχόμενη κάθε διάθεση φολκλορισμού ή στείρας εξιδανίκευσης, κεντρικό άξονα στην παραπάνω κατεύθυνση έχει την ανάδειξη του τρίπτυχου «άνθρωπος - μουσική - περιβάλλον», μέσα από το οποίο θα προσφέρεται η βαθύτερη θεώρηση και κατανόηση των κοινωνιών του Αιγαίου. Μια τέτοια θεώρηση θα προσκαλέσει και θα προκαλέσει τον επισκέπτη για να γνωρίσει τις αυθεντικές εικόνες των νησιών μας και να διεισδύσει με στοχαστική ματιά στην κοινωνική και ιστορική τους φυσιογνωμία.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ -ΜΠΡΑΒΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

sixaritiria sto xadelfo i vourkoti panta brosta kali epitixia apo ny th z