Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γυναίκες δίχως άντρες


Σάββατο 2 και Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, 8:15μμ, 
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου
Διάσημη φωτογράφος και βίντεο αρτίστα, η Ιρανοαμερικανή Σιρίν Νεσάτ, εξόριστη στις ΗΠΑ από τα 17 της, πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο σινεμά, προσφέροντας έναν υπέροχα κινηματογραφημένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα και την κατάσταση της γυναίκας, σε μια κομβική στιγμή για την ιστορία του Ιράν.

Το έργο «Women without Men», που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008, είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο - απαγορευμένο στο Ιράν - μυθιστόρημα της Iρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, που γράφτηκε το 1989.
το Γυναίκες χωρίς άντρες αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1953, όταν το πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA, με την υποστήριξη των Βρετανών, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μοσαντέγκ για να ξαναφέρει στην εξουσία τον σάχη, προκάλεσε κατακλυσμό στην ιστορία του Ιράν. Σε κλίμα πολιτικής αναταραχής, οι τέσσερις ηρωίδες της ταινίας βρίσκονται μαζί, αποκλεισμένες σ' έναν ολάνθιστο κήπο, που η σκηνοθέτις Σιρίν Νεσάτ έστησε στο Μαρόκο, αντί για την Τεχεράνη, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν την καλοδέχεται, ούτε εκείνη ούτε και το μυθιστόρημα, απαγορευμένο από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Η Νεσάτ, γνωστή και τιμημένη video artist, κυρίως υπαινίσσεται και άλλοτε φωνάζει με θέμα τη θέση και τη σημασία της γυναίκας στην κρίσιμη καμπή της ιστορίας της χώρας της. Ως εμιγκρέ που ζει και εργάζεται χρόνια στο εξωτερικό, δεν μπορεί παρά να έχει μια φορτισμένη ιδέα για το Ιράκ. Μέσα από την ταινία της δείχνει την απέχθειά της προς τη μουσουλμανική θεοκρατία, συμπαθώντας περισσότερο μια δυτικοποιημένη εκδοχή που εισήγαγε ο σάχης, χωρίς να είναι ξεκάθαρα υπέρ του - άλλωστε ο Μοσαντέγκ, ένας δημοφιλής πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός επί βασιλείας Παχλεβί, ανατράπηκε για να δώσει τη θέση του σε μια φιλικότατη προς τους Αμερικανούς, διεφθαρμένη αυτοκρατορία, με διάσπαρτα καλά μεταρρυθμιστικά στοιχεία και τη βασιλική σύζυγο να ξοδεύει εκατομμύρια για να αγοράσει τέχνη και να κάνει φαντασμαγορικές φιέστες για τα 2.500 χρόνια της Περσέπολης. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: