Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί παράτησε τις Πλακούρες ο Γιάννης ο Ζώταλης και πήγε στις Βρυξέλες;


Απλά μαζί με άλλους  ψαράδες συμμετέχει στην διαμαρτυρία και απαιτεί από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να μην ευνοήσουν για ακόμα μια χρονιά τα μεγάλα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη...

 Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί με εκπροσώπους της Greenpeace, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Έχοντας μαζί τους τον αλιευτικό εξοπλισμό τους, έστειλαν στους υπουργούς το μήνυμα «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες». 
Σήμερα Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας θα αποφασίσουν τις ποσοστώσεις αλιείας για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τα αντίστοιχα ποσοστά για κάθε χώρα. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί η υπεραλίευση ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί στη βιώσιμη αλιεία, επιτρέποντας την ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Μέχρι σήμερα, οι ποσοστώσεις της Ε.Ε. ξεπερνούν τα όρια αλιείας που συνιστούν οι επιστήμονες


Τόσο οι παλιές, όσο και οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ευνοούν τα μεμονωμένα συμφέροντα των πιο ισχυρών, δηλαδή των μεγάλων αλιευτικών σκαφών. Τα σκάφη αυτά συντηρούνται χάρη σε επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες. Και παρά το γεγονός ότι οι παράκτιοι ψαράδες αντιπροσωπεύουν το 80% των Ευρωπαίων αλιέων, καρπώνονται μόνο το 20% των αλιευτικών ποσοστώσεων και άρα της διαθέσιμης ψαριάς. Το υπόλοιπο 80% των ποσοστώσεων πηγαίνει στην καταστροφική βιομηχανική αλιεία, όπως οι μηχανότρατες.

Το παρακάτω βίντεο, φτιάχτηκε ειδικά για τον υπουργό που πρέπει να στηρίξει τους έλληνες παράκτιους ψαράδες


 
 Στη χώρα μας, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.


2 σχόλια:

καψοραχη είπε...

Γεια σου πατριδα με τα ωραια σου!ποσο χαιρομαι οταν βλεπω αυτην την πλευρα σου! Γιαννη ευγε!επιθεση ρε!

Ανώνυμος είπε...

Καλα κανει ο γιαννης και ολοι οι ψαραδες στα νησια και σε ολη την ευρωπη, γιατι αν περιμεναν απο τις κυβερνησεις και τις τοπικες αυτοδιοικησεις ,ζητω που καηκανε, το ιδιο πρεπει να κανουν και οι ναυτικοι, να πολεμησουν για τα δικαια τους και για να υπαρχει δουλεια και ισονομια εναντι των ξενων που εχουν παρει ολοι στα βαπορια τους, και να μην ερχονται να κανουν μετα συνεδρια στην ανδρο για την ναυτιλια αλλα απο την αλλη να μην παιρνουν ελληνες ναυτικους και μετα να λενε γιατι τα παιδια απο τα νησια δεν πανε στην θαλασσα, δηλαδη η υποκρισια και το δουλεμα σε ολο τους το μεγαλειο! Συνχαρητηρια γιαννη και γερα ,ολο το νησι ειναι μαζι σας, επιτελους να παψει η καταστροφη που γινεται απο την υπεραλιεια , και τις σιδερενιες ανεμμοτρατες που καταστρεφουν τα παντα στο δρομο τους, πρεπει οι κατοικοι των νησιων να τους σταματησουμε και να τους κανουμε να μην ξαναπατησουν εδω!!!!!!!!!!