Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πέρα από τον λόφο

Μια μόνο προβολή 
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012  8:15μμ
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου


Ένα ειδυλλιακό τοπίο στα βάθη της Ανατολίας: ένα απομονωμένο αγροτικό σπίτι χαμένο ανάμεσα σε εντυπωσιακά φαράγγια, ήσυχα ρυάκια, ανοιχτές πεδιάδες, δάση από λεύκες. Ένας ηλικιωμένος άντρας, συνταξιούχος δασοφύλακας ζει εκεί με την οικογένεια των χωρικών που φροντίζει τα χωράφια του. Μια ανοιξιάτικη μέρα...
ο χωρισμένος γιος του με τα δυο εγγόνια του, θα έρθει να τον επισκεφτεί. Η στιγμή δεν είναι η καλύτερη, ο δασοφύλακας βρίσκεται σε μια διαμάχη με τους νομάδες που βοσκούν τις κατσίκες στα χωράφια του, καταστρέφοντας τη σοδειά του. Όταν θα σφάξει μια από αυτές, για «να πληρωθεί για τη ζημιά» και να γιορτάσει την άφιξη των επισκεπτών του, η ένταση θα αρχίσει να ανεβαίνει και μια καραμπίνα που βρίσκεται συχνά στα χέρια του νεότερου εγγονού του, δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν οι διαφωνίες. Δομημένη στο ύφος ενός γουέστερν ή ενός ράθυμου θρίλερ,η ταινία αγγίζει τα όρια μιας μαύρης, τραγικής κωμωδίας, που μιλά για το πόσο εύκολο είναι να φανταστείς και να κατασκευάσεις εχθρούς, πόσο απλό αλλά και πόσο επικίνδυνο να ρίχνεις βιαστικά το φταίξιμο σε άλλους, πως η ψυχολογία του όχλου παίρνει δίχως κόπο το πάνω χέρι, πόσο λάθος το να ψάχνεις αποδιοπομπαίους τράγους.

 Ο σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ γεννήθηκε στην πόλη Ερμενέκ της επαρχίας Καραμάν το 1974. Σπούδασε οικονομικά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και είναι κάτοχος διδακτορικού στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Είναι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης των ταινιών The Letter (2005) και Rıfat (2006). Διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. ΤοΠέρα απ’ το λόφο είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: