Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Διατηρείται το Ειρηνοδικείο στην Άνδρο

Aίσια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης  του Ειρηνοδικείου Άνδρου  περί μεταφοράς και συγχώνευσης του με αυτό της Τήνου.
  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, έστησε "ευήκοον πολιτικόν ούς" και ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα, στις παρεμβάσεις και στην επιχειρηματολογία όλης της Ανδριώτικης ...Κοινωνίας, των εκπροσώπων της σε επίπεδο νήσου και Νομού, του νομικού κόσμου της 'Ανδρου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου με αποτέλεσμα , το Ειρηνοδικείο να παραμείνει στην 'Ανδρο.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κ. Υπουργός , είχε καταθέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Π.Δ. για την
"συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια" με το οποίο προβλεπόταν η κατάργηση του Ειρηνοδικείου ' Ανδρου και η συγχώνευσή του με το Ειρηνοδικείο Τήνου . Τούτο θα συνεπαγόταν δαπανηρή μετακίνηση και ταλαιπωρία επί τριήμερο των Ανδριωτών και των μαρτύρων στην Τήνο, την αναποτελεσματικότητα στην απονομή της Δικαιοσύνης στην ' Ανδρο και την κατάργηση ενός θεσμού για την ΄Ανδρο - η οποία σημειωτέον παλαιώτερα διέθετε
τρία Ειρηνοδικεία- που άντεξε πάνω από ενάμισυ αιώνα και στελεχώθηκε από επιφανείς δικαστές.
Εν τέλει, ο κ. Υπουργός  σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, αποδέχθηκε, μεταξύ άλλων, το σχετικό αίτημα και
την επιχειρηματολογία του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και αναθεώρησε την αρχική του απόφαση παρά την αντίθετη εσφαλμένη υπ' αριθμό 38/2011 εισήγηση της Ολομέλειας του Εφετείου Αιγαίου σε Συμβούλιο.
'Ηδη σήμερα, σχετικά με την μόνιμη στελέχωση του Ειρηνοδικείου ' Ανδρου, έχει εγκριθεί η μετάθεση Ειρηνοδίκη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών στην 'Ανδρο, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά από ένα εξάμηνο περίπου προκειμένου να εκπαιδευθεί ο αντικαταστάτης του.
Σημειώνεται ότι με τον Ν. 4077/2012 τα Ειρηνοδικεία , από 1-3-2012 αποκτούν αυξημένες και σημαντικές νέες αρμοδιότητες στις ήδη υπάρχουσες (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διατάξεις εκούσιας δικαιοδοσίας, διαθήκες κλπ) και εξ αυτού του λόγου η διατήρηση του Ειρηνοδικείου αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα.
για τον Περίγυρο, Γιάννης Ξανθός   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωτεινό παράδειγμα ο κος Ρουπακιώτης, μέσα στον βόρβορο των επαγγελματιών Βουλευτών και Υπουργών!

Ανώνυμος είπε...

'Οταν υπάρχουν αντιστάσεις, θέσεις και προτάσεις και όχι αμάσητα "Γιες μεν" από σκεπτόμενους και μάχιμους πολιτικούς , ορίστε τα θετικά αποτελέσματα .