Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η Άνδρος στην 1η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Άνδρου συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην 1η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού NEXUS 2012.
Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε 29 Μαρτίου έως 1η Απριλίου 2012 στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (Λεωφ. Λαυρίου 301, Παιανία), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Στόχος των διοργανωτών της NEXUS ήταν η ...
...ανάδειξη των σημαντικότερων ειδών που συνθέτουν τον εναλλακτικό τουρισμό όπως: Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Αγροτουρισμός, Γαστρονομικός, Καταδυτικός, Περιπατητικός, Ποδηλατικός, Οικοτουρισμός, Ορειβατικός, Ποδηλατικός, Συνεδριακός, Χιονοδρομικός Τουρισμός, Χειμερινών αθλημάτων, Οινοτουρισμός, Γεωτουρισμός.
Ο Εναλλακτικός Τουρισμός, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο τουριστικής ανάπτυξης και τουριστικής πολιτικής για τον ελληνικό χώρο και αυτό γιατί ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που στρέφεται προς τον εναλλακτικό τουρισμό ξεπερνά 35.000.000 και αυξάνεται με ρυθμούς 20% κατά χρόνο.
Η Άνδρος είναι από τα νησιά που έχουν αναπτύξει είτε μέσω κρατικών φορέων όπως Νομαρχία, Δήμος, Περιφέρεια είτε ιδιωτικά, ήδη δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο καταδυτικός και ο γαστρονομικός.
Στην εν λόγω έκθεση δόθηκε η ευκαιρία στο νησί μας να προβάλει το χαρακτήρα του μέσα από ποικίλες δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται (θρησκευτικός τουρισμός, καταδυτικός, αθλητικός, ποδηλατικός) ενώ άλλες είναι ήδη διαδεδομένες (Μουσεία, Μονοπάτια).
Από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Άνδρου διανεμήθηκε Πρόγραμμα με τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Άνδρου καθώς και λίστα με τα Μουσεία – τους επισκέψιμους χώρους της Άνδρου (Υψηλή, Σπήλαιο Αλαδινού, Διποτάματα, Μουσείο Ελιάς) και το ωράριο λειτουργίας τους.
Τα ανδριώτικα γλυκά, το ρακί, το νερό ΣΑΡΙΖΑ, το κρασί και οι ελιές παραγωγής του κ. Γεώργιου Στεφάνου ήταν τα κεράσματα του περιπτέρου μας.
Τα θαλάσσια σπορ με κύριους εκπροσώπους τον κ. Φίλιππο Περράκη που ασχολείται με τον καταδυτικό τουρισμό και τον κ. Γεώργιο Φράγκο που δραστηριοποιείται με θαλάσσια σπορ windsurfing στην παραλία του Αγίου Πέτρου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των tour operators από την Αγγλία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Φυσικά τα μονοπάτια της Άνδρου για άλλη μία φορά ήταν εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους επισκέπτες. Μάλιστα από το περίπτερό μας πέρασε και ο κ. Τάσος Αναστασίου, υπεύθυνος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον στο να συνδράμει στην έκδοση ενός πεζοπορικού οδηγού για την Άνδρο. Ο ποδηλατικός γύρος επίσης, που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Άνδρου τον Ιούνιο, προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών και ιδιαίτερα νέων.


Η Επιτροπή Τουρισμού ευχαριστεί θερμά την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου για την δημιουργία ενός DVD που παρουσιάζει τις “εναλλακτικές” ομορφιές της Άνδρου, το οποίο μάλιστα ζητήθηκε από την Περιφέρεια για να υπάρχει ως βάση ψηφιακού υλικού για την προβολή του νησιού μας.
Επιπλέον το Σύλλογο Γυναικών Χώρας Άνδρου που παραχώρηση για το διάκοσμο του περιπτέρου μία ανδριώτη γυναικεία φορεσιά που κοσμούσε το περίπτερο της Άνδρου. Και τον κ. Γιάννη Τηνιακό για την επίσης εθελοντική εργασία του που αφορούσε στη δημιουργία πανό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.
Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Γλυνός επισημαίνοντας ότι στην εποχή μας μόνο η συλλογική προσπάθεια μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο περίπτερο της Άνδρου και συγκεκριμένα τους κ.κ. Γεώργιο Κοντό Τοπικό Σύμβουλο Χώρας Άνδρου και εκπρόσωπο Ενοικιαζομένων Δωματίων Χώρας Άνδρου, Γεώργιο Στεφάνου Τοπικό Σύμβουλο Χώρας Άνδρου, Στέλιο Πολυκράτη Πρόεδρο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μπατσίου, Στράτο Κολοβό, Φίλιππο Περράκη, Μαρία Κορρέ Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, Μαργαρίτα Στεφανή υπάλληλο του Δήμου Άνδρου καθώς και όλους τους επιχειρηματίες που διέθεσαν τα προϊόντα τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών της έκθεσης με στόχο την προβολή του νησιού μας. Συγκεκριμένα:

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΠΑΤΣΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΧΩΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΠΑΤΣΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΑΥΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΕΡΜΗΣ, ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΛΥΓΥΖΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΦΥΡΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΖΑΪΡΗΣ ΜΕΣΣΑΡΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΑΡΙΖΑ, ΑΠΟΙΚΙΑ
ASTERIX – ΚΟΠΕΛΑΚΗ ΖΩΗ, ΜΠΑΤΣΙ ΑΝΔΡΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΤΗ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝΝΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το κορθι παλι πουθενα