Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το παλιό νεκροταφείο της Άνδρου στους Αγίους Αναργύρους

Στα πλαίσια της συγκρότησης του νέου ελληνικού κράτους, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας ,ο Ιωάννης Καποδίστριας με διάταγμα απαγόρευσε την ταφή των νεκρών στον αυλόγυρο των εκκλησιών, όπως ήταν μέχρι τότε το έθιμο και όρισε αυτή να γίνεται σε ορισμένους από τις αρχές του τόπου χώρους.
Στην περιοχή της Χώρας το πρώτο νεκροταφείο έγινε το 1830 στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ζωρζής Καμπάνης πάνω από το Νειμποριό, μακριά από την τότε μικρή Χώρα.
Η παραλιακή περιοχή περίπου το 1926 με τον δρόμο και τον συνοικισμό (Αρχείο Ι.Βενετίκη)
Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι η μεταφορά των νεκρών στο ταφείο ήταν δύσκολη λόγω του αμουδερού εδάφους της περιοχής αλλά και του ποταμού που τον χειμώνα είχε νερό και δεν υπήρχε γεφύρι.
Αρχές του εικοστού αιώνα βρέθηκε ο χώρος για το νέο νεκροταφείο της ευημερούσας λόγω ναυτιλίας Χώρας που εγκαινιάστηκε το 1903 στην σημερινή του θέση ενώ στην για πολλά χρόνια υποβαθμισμένη παραλιακή περιοχή του παλιού κτίστηκε ο συνοικισμός για τους πρόσφυγες του 1922

Στο παρατημένο σήμερα, νεκροταφείο με τα άγρια κλαδεμένα λόγω κρίσης ελαιόδεντρα σώζονται τάφοι με τα ονόματα των οικογενειών Μπιρίκου, Ροΐδη, Ράλια, Καρυστινάκη, Δελαγραμμάτικα, Βάττη, Μαρή, Δαγιάση, Νεγρεπόντε και Καμπάνη.
Πληροφορίες : Λ.Κ. 

Χωρίς καμία πινακίδα στον παραλιακό δρόμο η ύπαρξη του νεκροταφείου παραμένει άγνωστη τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες του νησιού

9 σχόλια:

gyristroula2 είπε...

Τι μας μαθαίνεις, Βαγγέλη!

Ανώνυμος είπε...

pwpw anthrwpoi pou eixan zisei tis zwes tous,pou itan o kathenas ksexwristos,me ta lathi tous ta kala tous,kaneis den tous thumatai!ksexasmenoi ekei panw!kamia fora den fainontai k katholou ,ti krima!

marilise είπε...

μοναδικό Βαγγέλη σε ευχαριστούμε

eirini vlastari είπε...

ΑΧ!!ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΙ ΣΚΑΛΙΖΕΙΣ ΤΩΡΑ!!!!ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ !!!!!
ΚΑΛΟ ΚΟΥΡAΓΙΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Mia episkepsi sto palio nekrotafio einai poli endiaferousa . Episkeftito ke diavaste tis epigrafes stous ligous enapominonas tafous . Poli lipiron pou ehi egkatalifthi telios .
O L K einai zontano arhio tis palias Androu , Vaggeli mi distazis na ton rotas gia ta themata pou thelis , etsi mathenome ke emis

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι blog !!!!!
EjK

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια, περιμένουμε και άλλα παρόμοια άρθρα

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ.
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΦΗΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ Β. Δ. ΤΗΣ 28ης Μαρτίου/9ης Απριλίου 1834 «περί των νεκροταφείων και του ενταφιασμού των νεκρών».

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή φωτογραφία σε ένα blog και πόσα μπορεί να μάθει κανείς !!!
Τι θησαυρούς κρύβει αυτός ο μικρός τόπος !!! Χρόνια περνάμε απο εκεί αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν λεπτομέρεις για το παλαιό νεκροταφείο της Χώρας. Μπράβο Βαγγέλη που βοηθάς και προβάλεις ιστορικές γωνιές του νησιού μας.
Σ.Μ.