Μπροστά σε κορθιανό ανεμόμυλο |
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, περίπου 20 φίλοι των μύλων, μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μύλων, επίσημου αντιπροσώπου-παραρτήματος στην Ελλάδα του διεθνούς φορέα για τους μύλους ΤIMS (περισσότερες πληροφορίες εδώ) επισκέφθηκαν την Άνδρο, προκειμένου να δουν από κοντά χαρακτηριστικά δείγματα νερόμυλων και ανεμόμυλων του νησιού.
Πάνω στις μυλόπετρες της Φάμπρικας |
Ξεναγός μας ο Στέφανος Νομικός, αρχιτέκτονας που εδώ και αρκετά χρόνια με την ερευνητική του ομάδα, κατέγραψαν όλους τους μύλους που κατάφεραν να εντοπίσουν και αποτύπωσαν χαρακτηριστικά δείγματα του σημαντικού αυτού πλούτου που διαθέτει η Άνδρος.
Όπως χαρακτηριστικά μας ενημέρωσαν η Άνδρος διαθέτει άνω των 260 μύλων, νερόμυλων, ανεμόμυλων, συμπεριλαμβανομένου και του ταβλόμυλου, δηλαδή του ανεμόμυλου οριζόντιας περιστροφής.
Σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε νερόμυλους και ανεμόμυλους, το Σάββατο στις περιοχές Νιώνα, Μουσιώνα, Όρμο Κορθίου, Επισκοπειό και στα Διποτάματα και την Κυριακή στις Στενιές (Φάμπρικα) και τον Πιτροφό (Μουσείο Εληάς-βίδα Χέλμη, περισσότερες πληροφορίες εδώ).
Σύντομα θα αναρτήσουμε video σχετικό με την ερευνητική αυτή προσπάθεια, καθώς και την ιστορία και σημασία των μύλων της Άνδρου.
Φωτογραφίες: Όλγα Καραγιάννη
Φωτογραφίες: Όλγα Καραγιάννη
Ο Γιάννης Χρυσοστράτης, ο τελευταίος μυλωνάς της Άνδρου ,θυμάται... |
3 σχόλια:
Πολυ καλη αναρτηση.Η αναδειξη της πολιτιστικης κληρονομιας της Ανδρου, μας αφορα ολους.
Τοτε στο νησι υπηρχε πολλοι παραγωγικοτια, επιχειριματικοτιτα, εργατικοτιτα, δημιουργικοτιτα και πολλοι πληθυσμος. Αλλα εξιχρονιστικαμε απο τοτε, οπως, δεν παραγουμε τιποτα και τα χωρια ερημα. Αυτο θα πει προοδος.
Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΑ!!!!ΖΗΛΕΥΩ.....
Δημοσίευση σχολίου