Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χαιρετισμοί στην Αγία Μαρίνα


Η Μονή της Αγίας Μαρίνας την δεκαετία του 1970 ( Αρχείο : Φώτο Άνδρος)

Την Παρασκευή 1η Απριλίου, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου διοργανώνει προσκύνημα και παρακολούθηση  των Δ΄χαιρετισμών στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.
Το πούλμαν θα ξεκινήσει στις 4:30μμ  από την πλατεία Νειμποριού και θα περάσει από Αστυνομία, Μεσαριά,Μένητες, Στραπουριές, τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 22820-22220 , 22820-23777, 22820-22137 

Τα «Στοιχειωμένα Θεμέλια» από το Θέατρο Κηφισιάς για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Το έργο της Έρικας Αθανασίου «Στοιχειωμένα Θεμέλια» σε ελεύθερη θεατρική διασκευή της Κικής Αυγουστάτου παρουσιάζει το Θέατρο  Κηφισιάς την Παρασκευή 1η Απριλίου σε 2 πρωινές παραστάσεις για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Χώρας.
Το Θέατρο Κηφισιάς είναι η πρώτη θεατρική σκηνή που ιδρύθηκε στη Κηφισιά το 1999 κι αποτελείται από καλλιτέχνες που ζούνε στην Κηφισιά και την ευρύτερη περιοχή της.  Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει δώδεκα έργα για παιδιά και τρία έργα για μεγάλους με πολλή μεγάλη επιτυχία. Το φετινό τους έργο, τα «Στοιχειωμένα Θεμέλια», είναι ευχάριστο και διδακτικό και αναφέρεται στην προσπάθεια δύο παιδιών ν’ αποκαλύψουν ένα μυστικό θαμμένο για αιώνες στα θεμέλια του ξενοδοχείου, που οι γονείς τους θα κατασκεύαζαν στην Άνδρο. Το μυστικό είναι ένας αρχαίος ελληνικός ναός, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που τα παιδιά κατάφεραν ν’ αναδείξουν και έτσι να γλυτώσει ένας ακόμη θησαυρός της πατρίδας μας.
Το έργο καλλιεργεί στους μικρούς θεατές την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βοηθάει να κατανοήσουν ότι πρέπει να τη σεβαστούμε, να τη διατηρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε, γιατί η ιστορία μας είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός μας.
Χορηγός της θεατρικής παράστασης : Ίδρυμα Μωραΐτη




Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εθελοντισμός - Στάση Ζωής

Μαθητές στις αυλές του Κ.Π.Ε. Κορθίου
 Επ' ευκαιρία της ανακήρυξης του  2011 ως  "Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού",





Το ΚέντρoΠεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα
«Εθελοντισμός – στάση ζωής»
 το Σάββατο 2-4-2011 στο χώρο συνεδριάσεων του ΚΠΕ Κορθίου στην Αγ. Τριάδα..
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. με εισηγητές:
Τζιρίτης Ηλίας –         Συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF Hellas
 Παντελίδης Κίμων – Συνεργάτης δασικών προγραμμάτων της WWF Hellas
Μπεργιαννάκη Ιωάννα Δρ. νευρολόγος – ψυχίατρος. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
. To πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής :
- 09.00-10.00 Προσέλευση - Εγγραφές
- 10.00-10.50 Τζιρίτης Ηλίας – Παντελίδης Κίμων:
Ο θεσμός του εθελοντισμού σε θέματα
δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας.
-10.50-11.10 Συζήτηση
- 11.10-12.30 Μπεργιαννάκη Νάντια: Ψυχοκοινωνικές και ψυχικές αντιδράσεις επαγγελματιών και εθελοντών στην αντιμετώπιση καταστροφικών γεγονότων
- 12.30-13.00 Συζήτηση
- 13.00-13.15 Αξιολόγηση Ημερίδας

Η ημερίδα απευθύνεται σε κάθε εθελοντή αλλά και σε οιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εορτασμός Παναγίας Θεοσκεπάστου 2011


Η εκκλησία της Θεοσκέπαστης το 1903, με το μικρασιατικής επιρροής καμπαναριό της  που το βρίσκουμε και σε άλλα κυκλαδονήσια (Φωτ.Αρχείο: Κωνσταντίνου Παντζόπουλου)
 Λόγω της μεγάλης επισκευής στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, το πρόγραμμα του εορτασμού διαμορφώνεται ως εξής :
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 Απριλίου
ΩΡΑ 18.30: Μεταφορά της Αγίας Εικόνας από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (Παλατιανής) στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πόλεως Άνδρου όπου θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.
ΩΡΑ 22.30: Τέλεση Αγρυπνίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 9 Απριλίου
ΩΡΑ 7.30:  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας
Θα επακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος από τον Ιερό Ναό Παναγίας προς την πλατεία Καΐρη και συνέχεια διά της αγοράς προς την πλατεία Γηροκομείο όπου και θα αναπεμφθεί η καθιερωμένη δέηση. Ακολούθως η Εικόνα θα επιστρέψει στο Ναό της Παναγίας, ο οποίος θα είναι ανοικτός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου οι πιστοί να προσέρχονται και να λαμβάνουν την ευλογία της Θεοσκεπάστου.
ΩΡΑ 12.30μμ.:, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτου η καθιερωμένη δέηση για τους πνιγέντες Ναυτικούς μας.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΩΡΑ 18:30: Παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από τα Δημοτικά. Σχ. Άνδρου & Μεσαριάς και τον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου στην Πλατεία Γηροκομείου.
ΩΡΑ 19:00: Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός
ΩΡΑ 20:00: Εκκίνηση Λιτανευτικής Πομπής της Εικόνος της Ευρέσεως, προπορευομένης Λαμπαδηφορίας.
Κατά την άφιξη της Λαμπαδηφόρου Λιτανεύσεως στην Πλατεία Γηροκομείου θα πραγματοποιηθεί δέηση για την μαθητιώσα και εργαζομένη νεότητα της Άνδρου.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 Απριλίου
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας θα τελεστεί επίσης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά τη λήξη της οποίας η Εικόνα της Παναγίας θα επιστρέψει με λιτανευτική πομπή, δια μέσου της αγοράς, στο Ναό της Παλατιανής.

ΩΡΑ 12:00  Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αποκαλύψεις

Πολλές φέτος οι βροχές, πολλά και τα νερά του ποταμού στα Λειβάδια, ορμητικά παρέσυραν στη θάλασσα όλα τα χώματα και τα μπάζα που χρόνια ήταν σωριασμένα δεξιά και αριστερά της κοίτης από τους φθινοπωρινούς "καθαρισμούς" του ποταμού.
Τα νερά ηρέμησαν, λιγόστεψαν και ήρθαν οι αποκαλύψεις: από τη μία φάνηκαν τα πετρόχτιστα "μπαστούνια" και τα θαμμένα καλντερίμια κοντά στο γεφύρι, περιφρονημένη κληρονομιά από τους παλιούς που σιγά σιγά χάνεται
 και από την άλλη ξεφύτρωσαν πελώρια κομμάτια μπετόν που κατά καιρούς σπάνε ,γέρνουν, πέφτουν και πάνω τους ρίχνουμε καινούρια.

Αυτά είναι η κληρονομιά η δικιά μας, λίγο βαριά, για τους επόμενους που θάρθουν και θα θελήσουν να κάνουν το απογευματινό σεργιάνι τους μέσα στο ποτάμι.










 

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Στον Καρόνα

Πάνω από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου την περιοχή αυτή την βλέπεις πηγαίνοντας για Βουρκωτή.
Εκκλησάκια ,κονάκια και πολλά προβατάκια αλλά με μία βολτα μαζί με τον Νίκο Βασιλόπουλο γυρίζεις πίσω σε μία άλλη Άνδρο και στο ίδιο μέρος βλέπεις  τους πύργους με τους άρχοντες,  χωράφια με δουλοπάροικους , καθολικές εκκλησίες και απέναντι ψηλά  την βίγλα στον Άη Γιάννη τον Σχίνο να προστατεύει τη περιοχή από τους κουρσάρους.
 





Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ξενάγηση στους μύλους της Άνδρου

Μπροστά σε κορθιανό ανεμόμυλο
 
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, περίπου 20 φίλοι των μύλων, μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μύλων, επίσημου αντιπροσώπου-παραρτήματος στην Ελλάδα του διεθνούς φορέα για τους μύλους ΤIMS (περισσότερες πληροφορίες εδώ) επισκέφθηκαν την Άνδρο, προκειμένου να δουν από κοντά χαρακτηριστικά δείγματα νερόμυλων και ανεμόμυλων του νησιού.



Πάνω στις μυλόπετρες της Φάμπρικας
 
 Ξεναγός μας ο Στέφανος Νομικός, αρχιτέκτονας που εδώ και αρκετά χρόνια με την ερευνητική του ομάδα, κατέγραψαν όλους τους μύλους που κατάφεραν να εντοπίσουν και αποτύπωσαν χαρακτηριστικά δείγματα του σημαντικού αυτού πλούτου που διαθέτει η Άνδρος.

 Όπως χαρακτηριστικά μας ενημέρωσαν η Άνδρος διαθέτει άνω των 260 μύλων, νερόμυλων, ανεμόμυλων, συμπεριλαμβανομένου και του ταβλόμυλου, δηλαδή του ανεμόμυλου οριζόντιας περιστροφής.
Σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε νερόμυλους και ανεμόμυλους, το Σάββατο στις περιοχές Νιώνα, Μουσιώνα, Όρμο Κορθίου, Επισκοπειό και στα Διποτάματα και την Κυριακή στις Στενιές (Φάμπρικα) και τον Πιτροφό (Μουσείο Εληάς-βίδα Χέλμη, περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Σύντομα θα αναρτήσουμε video σχετικό με την ερευνητική αυτή προσπάθεια, καθώς και την ιστορία και σημασία των μύλων της Άνδρου.
Φωτογραφίες: Όλγα Καραγιάννη


Ο Γιάννης Χρυσοστράτης, ο τελευταίος μυλωνάς της Άνδρου ,θυμάται...

Ο μοναδικός ταβλόμυλος του Χρυσοστράτη στον Προφήτη Ηλία κοντά στο Επισκοπιό που έκλεισε το 1963 


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο Αγώνας Ζωής και Προσφοράς της Ιωάννας Λεβαντή

Η ανδριώτισα Ιωάννα Λεβαντή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στα ΤΕΙ Αθηνών βρεφονηπιαγωγός. Στα 24 χρόνια της μετά από πνευμονία της διαγνώσθηκε διατακτική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και το 1989 χειρουργήθηκε από τον καθηγητή YACOUMB και τον δικό μας καρδιοχειρουργό Στέργιο Θεοδωρόπουλο.

Ίδρυσε τον Σύλλογο Βαρέων Καρδιοπνευμονοπαθών με σκοπό να πεισθούν οι Έλληνες ότι η δωρεά οργάνων είναι ευλογία.
Μετά από 17 χρόνια καινούργιας ζωής καταστράφηκαν τα νεφρά της.
Τώρα περιμένει για μεταμόσχευση νεφρού κάνοντας περιτοναϊκή πλύση κάθε βράδυ 10 ώρες.
Ίδρυσε τον Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου με βασικό στόχο την δημιουργία μονάδος Τεχνητού Νεφρού στο Νησί και την επιστροφή πολλών οικογενειών στον τόπο τους.
Ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης  του αγώνα  και της  προσφοράς της  η  υποψηφιότητά της ως "αφανής  ηρωΐδα" μαζί με άλλες 7 υποψήφιες για το Βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς
που διοργανώνει το περιοδικό "LIFE & STYLE και που η ψηφοφορία λήγει στις 24-3-2011
Ευχές για το καλύτερο και το κυριότερο να δεί να πραγματοποιείται το όνειρό της: Να λειτουργήσει στην Άνδρο Μονάδα Τεχνητού Νεφρού


Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ώρα και για δενδροφύτευση

H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης.

Με αφορμή την ημέρα αυτή  η Ιερά Μονή Παναχράντου  σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου πραγματοποιούν δεντροφύτευση την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Μονή Παναχράντου, στα Φάλικα του δήμου Άνδρου.
Η δεντροφύτευση θα αρχίσει μετά την θεία λειτουργίας ,στις 8.30 περίπου και θα πραγματοποιηθεί κάτω από την Μονή σε πρανές τμήμα ώστε να μειωθεί η πιθανότητα κατολίσθησης, ενώ τα δέντρα που θα φυτευτούν θα είναι καστανιές και καρυδιές. Μετά  ο παπα Ευδόκιμος θα προσφέρει γεύμα στη μονή

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παιδικό σινεμά στην Άνδρο

Συνεχίζουμε σταθερά πλέον το θεσμό του παιδικού σινεμά, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας, πραγματοποιώντας το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18.00', πριν την κανονική μας προβολή, την 3η κατά σειρά προβολή παιδικής ταινίας.

Προβάλλουμε μεταγλωττισμένη την ταινία κινουμένων σχεδίων "Η ιστορία του Ντεσπερώ", αμερικάνικη παραγωγή του 2008, των Σαμ Φελ και Ρόμπερτ Στίβενχαγκεν, διάρκειας 93 λεπτών.

Υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό, στο βασίλειο του Ντορ, υπήρχε μόνιμη μαγεία στην ατμόσφαιρα, πολύ γέλιο και ακόμα περισσότερησούπα, ώσπου όλα άλλαξαν σε μια στιγμή! Όταν ένα τρομερό περιστατικό προκαλεί το θάνατο της Βασίλισσας, ο Βασιλιάς και η Πριγκίπισσα πέφτουν σε μελαγχολία, απαγορεύοντας τη σούπα στο βασίλειο κι έτσι τα πάντα βυθίζονται στο απόλυτο γκρι… Τότε γεννιέται ο Ντεσπερό Τίλινγκ, ένα γενναίο ποντικάκι με κύρια χαρακτηριστικά τα τεράστια αυτιά του και την ακόμη μεγαλύτερη ψυχή του...

Περιμένουμε όλα τα παιδάκια της Άνδρου να περάσουμε ένα διασκεδαστικό απόγευμα...

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Στη στροφή του Καλιπέτη


Αρχεία στα σκουπίδια ,μαρμάρινες επιγραφές  παρατημένες στους δρόμους ,όπως φαίνεται έχουμε πάρει τον δρόμο της προόδου και θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με  τα παλιά
.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το παλιό νεκροταφείο της Άνδρου στους Αγίους Αναργύρους

Στα πλαίσια της συγκρότησης του νέου ελληνικού κράτους, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας ,ο Ιωάννης Καποδίστριας με διάταγμα απαγόρευσε την ταφή των νεκρών στον αυλόγυρο των εκκλησιών, όπως ήταν μέχρι τότε το έθιμο και όρισε αυτή να γίνεται σε ορισμένους από τις αρχές του τόπου χώρους.
Στην περιοχή της Χώρας το πρώτο νεκροταφείο έγινε το 1830 στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ζωρζής Καμπάνης πάνω από το Νειμποριό, μακριά από την τότε μικρή Χώρα.
Η παραλιακή περιοχή περίπου το 1926 με τον δρόμο και τον συνοικισμό (Αρχείο Ι.Βενετίκη)
Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι η μεταφορά των νεκρών στο ταφείο ήταν δύσκολη λόγω του αμουδερού εδάφους της περιοχής αλλά και του ποταμού που τον χειμώνα είχε νερό και δεν υπήρχε γεφύρι.
Αρχές του εικοστού αιώνα βρέθηκε ο χώρος για το νέο νεκροταφείο της ευημερούσας λόγω ναυτιλίας Χώρας που εγκαινιάστηκε το 1903 στην σημερινή του θέση ενώ στην για πολλά χρόνια υποβαθμισμένη παραλιακή περιοχή του παλιού κτίστηκε ο συνοικισμός για τους πρόσφυγες του 1922

Στο παρατημένο σήμερα, νεκροταφείο με τα άγρια κλαδεμένα λόγω κρίσης ελαιόδεντρα σώζονται τάφοι με τα ονόματα των οικογενειών Μπιρίκου, Ροΐδη, Ράλια, Καρυστινάκη, Δελαγραμμάτικα, Βάττη, Μαρή, Δαγιάση, Νεγρεπόντε και Καμπάνη.
Πληροφορίες : Λ.Κ. 

Χωρίς καμία πινακίδα στον παραλιακό δρόμο η ύπαρξη του νεκροταφείου παραμένει άγνωστη τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες του νησιού