Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αφανής μας Ναύτης στη Χώρα της Άνδρου (3)

Η στιγμή της αποκάλυψης

Μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων
Η κατασκευή της πλατείας του Αφανή Ναύτη

Η φιλαρμονική του Δήμου Άνδρου μπροστά στα Εμπειρικαίϊκα της Καμάρας προπολεμικά
φωτογραφίες :Στάθης Βροντίσης
περιμένουμε και από τον άγνωστο φίλο την φωτογραφία του Αφανή Ναύτη μέσα στο καΐκι όταν έφθανε στην Άνδρο για να ολοκληρωθεί το θέμα .

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!

Ανώνυμος είπε...

Mipos gnorizi o Stathis ta onomata twn melon tis Philarmonikis ?

sgouro είπε...

Εξαιρετικές φωτογραφίες , σημάδια μιας εποχής που πέρασε δυστυχώς ...

Unknown είπε...

Τέλεια!!!!
Μπράβο και καλή συνέχεια!

καψοραχη είπε...

sgouro φιλε μου γιατι δυστυχως....να σου θυμισω οτι εκεινην την εποχη ο μεσος ορος ζωης ηταν τα 50..υπηρχαν πολεμοι....οι ανθρωποι πεθαιναν απο απλη γριπη....οι γυναικες γεννουσαν 7-8 παιδια και ζουσαν τα 2...οι αντρες του νησιου εφευγαν ταξιδι και εβρισκαν στον γυρισμο τα παιδια τους στο δημοτικο χωρις να τα εχουν δει ποτε....η φτωχεια εκανε τους ανθρωπους που ετρωγαν κρεας καθε 15 να ανηκουν στους εκλεκτους.....και ο ανθρωπος που καταφερνε να βγαλει δημοτικο τυχερος!
οσο και να λεμε το σημερα απο αυτην την αποψη και μονο ειναι καλυτερο!
φτανει να μην το αφησουμε να μας το μακελεψουν .......

ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Μπραβο ΚΑΨΟΡΑΧΗ πολυ σοφια και καλη σκεψη δειχνουν τα λογια σου για τους πατεραδες και τους παπουδες μας που ζησαν τα δισκολα εκεινα χρονια.Αυτα να τα βλεπουν τα παιδια μας και απο οτι βλεπεις ευτυχως που φροντιζει η οικογενια VANGLUK να μαθαινουμε εμεις και οι νεοτεροι κατι απο την ωραια νεοτερη ιστορια του τοπου μας.Ευχαριστω ΕΛΠΙΖΩ και απο ολους τους ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Ne Kapsorahi , pantote dio opsis sto nomisma

Ανώνυμος είπε...

Όμως παρόλα αυτά που περιγράφει η καψοράχη η Ανδρος της δεκαετίας του '50 και '60 άνθιζε. Το συνάλλαγμα απο τους ναυτικούς ερχόνταν άφθονο. Διαμερίσματα και οικόπεδα στην Αθήνα αγόραζαν οι Ανδριώτες συνέχεια. Το νησί αριθμούσε 11.000 κατοίκους -απογραφή 1971- (πραγματικούς και όχι πλασματικούς μόνο για την απογραφή) και η Χώρα 2.200.
Αραγε η ευημερία της εποχής εκείνης υπάρχει την σημερινή εποχή στην Ανδρο;
Και δεν μιλάω για την τωρινή περίοδο της κρίσης αλλά για όλα τα προηγούμενα χρόνια απο τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά.

καψοραχη είπε...

τελευταιε ανωνυμε...εξαρταται τι εννοει κανεις ευημερια και καλη ζωη...ο πατερας μου μου ελεγε πολλες φορες οτι "μπορει παιδι μου δυο σπιτια να μην εκανα,χωραφια να μην ειχα,εχω ομως μια καλη οικογενεια,εχω φαϊ στο τραπεζι μου,δεν χρωστω,κοιμαμαι ησυχος τα βραδια με γαληνεμενη ψυχη,εχω εσας!ΤΑ ΕΧΩ ΟΛΑ!!"

ο πατερας μου ανωνυμε ηταν ορφανος απο μανα (πεθανε στα 40 της απο καρκινο, σημερα ιασιμο!)πεινασμενος σαν παιδι και παμφτωχος!
κι ομως...κοιτα τι του γεμιζε την ψυχη σαν μεγαλωσε!
για μενα λοιπον το να εχεις ευημερια σημαινει ολα αυτα....τι να τα κανω τα σπιτια και τα οικοπεδα αν η ψυχη ειναι μαυρη?

ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Ευγε Καψοραχη καλα τα ειπες.Φαινετε ορισμενοι μας θεωρουν ολους μας γονους εφοπλιστων και καπετανεων,αγνοουν οτι υπηρχαν και φτωχοι εκεινοι την εποχη που τους διακρινε η τιμιοτιτα και η αγαπη στην οικογενεια.Και παλι ευγε σου.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ "ΣΤΕΝΙΩΤΗ" ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ "ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ" ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ.

Ο "ΑΝΩΝΥΜΟΣ" ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΓΚΙΖΗ, ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΟΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.
ΗΤΑΝ ΝΑΥΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΙΓΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΑ.

καψοραχη είπε...

"αξιες" τα διαμερισματα??? αν μιλαμε για αντικειμενικες συμφωνω...αλλα για ηθικες??
ΚΟΙΤΑ....το να εχεις ενα διαμερισμα στου Γκυζη σημερα και μαλιστα αγορασμενο με τον ιδρωτα του ναυτικου του ναυτη του μαγειρα του λοστρομου ειναι ΚΑΤ πολυ χρησιμο και τιμητικο για αυτον που το απεκτησε....αλλα οι αξιες που σου δινουν δυναμη ψυχης και μετωπο ψηλα ,που δεν σε κανουν προσκυνητη και συνενοχο ειναι αυτες που κουβαλας στην ψυχη σου και οχι στην δηλωση της εφοριας σου!
η συζητηση ξεκινησε απο το πια εποχη ηταν πιο "ευκολη"για τον απλο κοσμο...το πηγαμε αλλου!
προτεινω στον Ευαγγελο καποιο σχετικο αρθρο για ομορφη και επικοδομοιτικη συζητηση που απ'οτι φαινεται και προς τιμην ολων ΜΠΟΡΕΙ να γινει!
καλη σας μερα
Μαρια Ανυση Κουερινη

eirini vlastari είπε...

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ.