Στους χάρτες που ακολουθούν οι προτεινόμενες χωροθετήσεις αιολικών σταθμών σημειώνονται με πράσινες γραμμές
ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Άνδρος 18-6-2010 "Όλα τα τελευταία νομοθετήματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά «πάρκα». Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση πάση θυσία. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Το τελευταίο νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Εάν το ζητούμενο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σα να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.
Έτσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών «πάρκων» των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν δε μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δε συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.
Αντίθετα το εθνικό διακύβευμα δυσανάλογα βαρύ καθώς μεταξύ άλλων η εξάπλωση τους:
1) απειλεί με πρωτοφανή τρόπο την βιοποικιλότητα αλώνοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας,
2) αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο, το σημαντικότερο εθνικό μας πόρο,
3)μειώνει την αξία γης και ακινήτων και
4) έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές του μορφές.
Βλέπουμε με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη να καταργείται ουσιαστικά στο σύνολό της, η ήδη ανεπαρκής νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος αντί να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Η υπό διαβούλευση ρύθμιση μάλιστα θεωρείται για αυτό αντισυνταγματική, θυμίζοντας τις ανάλογες για τα ολυμπιακά έργα ή ακόμη τον προπολεμικό Μεταλλευτικό Κώδικα.
Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θλιβερή όχι μόνο για τις καταστροφές που θα προκαλέσει αλλά γιατί θα έχει απαξιώσει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας κάτι που δυνητικά ήταν σύμβολο ελπίδας. Κι ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη ύλη για όνειρα και πολιτισμό είναι η παρθένα φύση."
Για καλύτερη ενημέρωση του κοινού της Άνδρου, οργανώνεται ημερίδα το προσεχές διάστημα.
Τι συμβαίνει
σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
.