Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Οικονομικοί λαμπτήρες : κίνδυνοι για την υγεία μας και το φυσικό περιβάλλον

Η προώθηση και χρήση των οικονομικών λαμπτήρων (συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού) σταδιακά εντείνεται και στη χώρα μας, φαντάζοντας ως μια κίνηση φιλική προς το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των καταναλωτών.
Η χρήση τους αντίστοιχα εξαπλώνεται και στην Άνδρο, στο δημοτικό φωτισμό,σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, κα., αλλά και στον οικιακό χώρο. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει κοντά στους στύλους της ΔΕΗ με τους φανούς για το δημοτικό φωτισμό τις νέες οικονομικές λάμπες, ενώ πολύ συχνά στην ευρύτερη περιοχή αυτών, χρησιμοποιημένες οικονομικές λάμπες που διετέλεσαν το ρόλο τους και πετάχτηκαν με ευκολία από τα αρμόδια συνεργεία σε ρεματιές, κτήματα και κήπους. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε ωστόσο είναι πως δεν πρόκειται για απλώς ένα ακόμη σκουπίδι, αλλά ένα βαρύτατων επιπτώσεων απόβλητο για την υγεία μας, το έδαφος και τα νερά, καθώς περιέχει υδράργυρο. Σε περίπτωση που ένας τέτοιος λαμπτήρας σπάσει, οι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι μεγάλοι. Στο βιβλίο του Χρήστου Μουσουλιώτη «Λάμπες ‘‘Οικονομίας”: το Μεγάλο Λάθος» παρατίθενται πορίσματα σχετικών ερευνών που αποκαλύπτουν τους κινδύνους από τα προϊόντα αυτά, αλλά και την τραγική έλλειψη ενημέρωσης και μέριμνας για την προστασία των καταναλωτών. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν ηλεκτρονικά (πατήστε εδώ) ή (πατήστε εδώ)

(φωτό δεξιά) ένα μικρό παράδειγμα στην Άνδρο: λαμπτήρας πεταμένος στον ποταμό των Λειβαδίων


Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, Επιστημονικό συνεργάτη τού Δημόκριτου, π. πρόεδρο τού ΕΦΕΤ, π. πρόεδρο των Ελλήνων Χημικών π. Διευθυντή Ερευνών στο Δημόκριτο, Καθηγητή Πανεπιστημίου : " ...οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ή λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα επικρατήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των λαμπτήρων στην υγεία τους και το περιβάλλον. Βλέπουμε να διαφημίζονται συστηματικά τα πλεονεκτήματά των λαμπτήρων οικονομίας, όπως ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης και λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται συστηματική αποσιώπηση των μειονεκτημάτων τους...οι λαμπτήρες εξοικονόμησης συνιστούν ιδιαίτερη απειλή για τη χώρα μας αφού οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι για αυτά που πρέπει να κάνουν όταν σπάσει μια λάμπα εξοικονόμησης, ούτε βεβαίως γνωρίζουν τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και το χερσαίο και υδάτινο περιβάλλον, ενώ δεν γνωρίζουν καν πώς να χειριστούν ένα τέτοιο λαμπτήρα όταν αχρηστευθεί. Χωρίς καμία καθυστέρηση τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να κυκλοφορήσουν ειδικά έντυπα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση και την επικινδυνότητα των υδραργυρικών λαμπτήρων εξοικονόμησης...το βιβλίο θα πρέπει να διατεθεί σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια να πραγματοποιούνται σεμινάρια σε μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχετικά με την επικινδυνότητα των λαμπτήρων εξοικονόμησης".

1 σχόλιο:

kimon είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Είναι γεγονός ότι κάθε νόμισμα έχει 2 πλευρές, μόνο που σε μερικά, μόνο τη μια πλευρά αφήνουν να βλέπουμε.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα βιολογικά τρόφημα που πολλά απ' αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να μη χρειάζονται φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Κατά τ' άλλα η πράσινη ανάπτυξη είναι γεγονός και με την ευλογία των πολυεθνικών.