Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νίκος ο Χαλάς και η γιορτή του


Απόγευμα Παρασκευής ,προπαραμονή της γιορτής, και ο Νίκος ο Χαλάς που έχει το ζαχαροπλαστείο «Το Κύμα» με τα μαστιχωτά παστιτσάκια, τελειώνει τον στολισμό του Αγίου Νικολάου στο Νειμποριό.


Από παιδί συμμετέχει στην όλη ετοιμασία της εκκλησίας αλλά ήρθε η σειρά του και έχει πια το γενικό πρόσταγμα που το έχει και στον στολισμό του επιταφίου στην Παναγία της Χώρας.

Τα γιορτινά υφάσματα για το ιερό και το προσκυνητάρι κρεμάστηκαν αφού σιδερώθηκαν.

Τα στεφάνια των εικόνων και της ωραίας πύλης τα φτιάχνει πάντα με χρυσάνθεμα και το μάζεμά τους το άρχισε από την Κατάκοιλο ,την Τετάρτη το απόγευμα με τα αστραπόβροντα και το τέλειωσε χτές στον Ζαγανιάρη , τελικά δεν φτάσανε και συμπλήρωσε με αγγελικούλα και κατηφέδες.Οι γιρλάντες φτιάχτηκαν με κόκκινα πέταλα μπουκαμβίλιας περασμένα σε κλωστή.

Στα γυαλισμένα βάζα μπήκαν και αγοραστά που δεν μυρίζουν.

Μετά τα λουλούδια έφερε την κούτα με τις κορδέλες και κάθε μία από το σακουλάκι της κατευθείαν στη θέση της.

Με την ίδια φροντίδα θα γίνει και το μάζεμα ,η τακτοποίηση κι το φύλαγμα των πραγμάτων μετά την γιορτή ,δουλειές που γίνονται κάθε χρόνο ,χρόνια τώρα και νάνε καλά για χρόνια ακόμα.

2 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Σ΄ ευχαριστώ για τις τόσο όμορφες φωτό και τα κείμενα. Με ταξίδεψες στην ομορφιά του νησιού μας και η σκέψη μου πλημμύρισε από άρωμα Ανδρου. Κι όλα αυτά αδάπανα.
Παρακολουθώ το blog σας καθημερινά και είμαι θιασώτης των αναρτήσεών του. Και του χρόνου του Αγ. Νικολάου. Να είσαι καλά Βαγγέλη.

Ανώνυμος είπε...

Και του χρόνου. Χρονια Πολλα !!!!