Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Εισαγωγή στο Τσι Γκονγκ (qigong) & τις βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής




Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου (Άνδρος ΚοινΣΕπ) διοργανώνει το σεμινάριο "Εισαγωγή στο Τσι Γκονγκ (Qigong) και τις βασικές αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής" το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, 16.00-19.00. Το σεμινάριο θα εισηγηθούν η Αριάνα Μασέλου και η Κατερίνα Κακαβελάκη.


Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) είναι ένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, που εφαρμόζεται με επιτυχία, τα τελευταία 5.000 χρόνια. Η Π.Κ.Ι βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του, ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο σύνολο και βασίζεται στην Αρχή των 5 Στοιχείων (Νερό, Αέρας, Φωτιά, Γη, Μέταλλο).

Παράλληλα, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ενέργεια "Τσι" 气 (Qì). Το «Τσι» είναι η ενέργεια της ζωής, αυτό που παλαιότερα αποκαλούσαν «αιθέρα», η ουσία που υπάρχει στο σύμπαν από την αρχή της δημιουργίας του και η οποία κατακλύζει όλα όσα υπάρχουν μέσα σε αυτό. Τα κανάλια αυτά ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως yin-yang. Η υγεία μας έγκειται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων. Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, το «τσι» των μεσημβρινών οδηγείται σε κατάσταση υπερπληρότητας (μπλοκάρισμα) ή ανεπάρκειας. Αυτή ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε σαν δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.

Τσι γκονγκ (ή τσι κουνγκ ή τσι κονγκ) σημαίνει «ενεργειακή άσκηση» και ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της καλλιέργειας του "Τσι" 气 (Qì), το οποίο εξασφαλίζει στο άτομο υγεία και ζωτικότητα και είναι μία από τις κινέζικες θεραπευτικές τέχνες. Όπως και το Ται Τσι έτσι και το Τσι Κόνγκ έχει τις βάσεις του πάνω στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική. Δουλεύει πάνω στην καλύτερη ροή της εσωτερικής ενέργειας (Τσι) και στο ξεμπλοκάρισμα της. Δρα θεραπευτικά στο σώμα, βοηθάει στην καλύτερη συναισθηματική εξισορρόπηση, το άνοιγμα της αναπνοής, την τόνωση του οργανισμού και την πρόληψη των ασθενειών. Υπάρχουν πολλά είδη Τσι Γκονγκ – από πολύ εύκολα έως και πολύπλοκα.

Σε αυτό το τρίωρο σεμινάριο θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την κινεζική οπτική σχετικά με την ιατρική και το σώμα μας, την έννοια της ενέργειας, του «τσι», και να εξασκήσουμε μαζί κάποιες σειρές ήπιων ασκήσεων qigong.

Qigong που θα διδαχθεί: 5 ΥΙΝ OΡΓΑΝΑ και 6 Θεραπευτικοί Ήχοι

Περισσότερες πληροφορίες στο 6937236362.
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Πρόγραμμα  

Σάββατο 13.2.2016
16.00-19.00

16.00-16.45 : Θεωρία, Εισαγωγή στις Αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής
16.45-17.00 : Διάλειμμα
17.00-18.00 : Εισαγωγή στο Τσι Γκονκγ (πρακτική, εξάσκηση)
18.00-18.10 : Διάλειμμα
18.10-19.00 : Το Τσι Γκονγκ των 5 Γιν Οργάνων και οι 6 Θεραπευτικοί Ήχοι

Κόστος Συμμετοχής      15€ ανά άτομο

  Εισηγήτριες

Aριάνα Μασέλου 

Η Αριάνα ξεκίνησε να μαθαίνει Τάιτσι & Τσι Γκονγκ στην Αθήνα από το 2000 παρακολουθώντας διάφορους δασκάλους. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι και σήμερα παραμένει μαθήτρια του Κέντρου Ται Τσι Τσουάν Νέας Σμύρνης με δασκάλα τη Λύδια Τυλλιανάκη www.taichi.gr. Από το 2005 παρακολουθεί με συνέπεια όλα τα σεμινάρια που γίνονται από τον Μάστερ Αλεξ Ντονγκ (http://alexdongtaichi.com/) στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ έχει έρθει και ο ίδιος στην Άνδρο για ένα σεμινάριο για τους μαθητές της Άνδρου.

Κατερίνα Κακαβελάκη

Η Κατερίνα είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια. Επιπλέον, διδάχτηκε και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική επί εφτά χρόνια, με δάσκαλο τον Μιλτιάδη Χριστοδούλου. Τα τελευταία χρόνια ασκεί το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας στην Άνδρο, εφαρμόζοντας φυσικές μεθόδους ίασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: