Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αγίου Χαραλάμπους στου Κοχύλου


Η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους  ανήκε  πρώτα  στην οικογένεια Κρητικού που την είχε στο σπίτι του στου Κοχύλου. Ένα βράδυ ...
η γυναίκα είδε τον  Άγιό της στον ύπνο της να την συμβουλεύει να βάλει από το καντήλι του λάδι σε ετοιμοθάνατο κοριτσάκι του χωριού και όταν αυτό έκανε, το κοριτσάκι αμέσως έγινε καλά. Το νέο μαθεύτηκε  γρήγορα και ο  κόσμος από όλη την Άνδρο έκανε ουρές από τις άκρες του χωριού μέχρι μέσα στο σπίτι για να προσκυνήσει την εικόνα βαλμένη πάνω σε ένα χαμηλό προσκυνητάρι .Το ζευγάρι κράτησε επίμονα την εικόνα σπίτι τους με την  γυναίκα να προειδοποιεί ότι όταν φύγει η εικόνα από το σπίτι, το χωριό θα ερημώσει.
Όταν πέθαναν το σπίτι πουλήθηκε ,η εικόνα πήγε για πάντα στην εκκλησία ,το κοριτσάκι περασμένα τα ογδόντα ζει μέχρι σήμερα και το Κοχύλου δεν ερήμωσε , ο λίγος τον χειμώνα κόσμος του συνεχίζει να γιορτάζει τέτοια μέρα, 9 Φεβρουαρίου, την εικόνα του.





Όρθιοι:Ασημίνα Κουρή, Γιάννης Βολτής, Ιάκωβος και  Λωνίδας Σταθάκης, Βασιλική Στρατή
Καθιστοί: Νίκη Στρατή, Ιωάννης Στρατής, Γιώργος Βολτής, Κώστας Λιοπύρος, Νίκος Ραυτόπουλος, Δημήτρης Λουλούδης, Νίκος Στρατής, Αντώνης Βολτής, Γεώργιος Ψυχάκης και Μαργαρίτα Τατάκη-Τηνιακού

Κατερίνα Πανταζή, Άννα Τηνιακού, Όρσα Ραυτοπούλου, Χαριτίνη Ραυτοπούλου, Ελισάβετ Ψαρρού, Ελένη και Ελισάβετ Βασταρδή

από αριστερά: Αδαμαντία Βολτή, Μίνα Στρατή , Δημήτρης Στρατής , Γιώργος Βαρώτας, Δημήτρης Τηνιακός, Βασιλική Στρατή, Μαρία Κρητικού και ο εφημέριος Όρμου Κορθίου Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Χορευτής αντί του εφημέριου του χωριού που κλείστηκε λόγω απαγορευτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: