Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Άλλη μία καλή ταινία: Το Χρίσμα- Animal Kingdom

Σάββατο 25 & Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 8:30μμ







ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ είναι μια  ταινία που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων...
Έχει βάθος και πολλά επίπεδα ανάγνωσης ενώ η αργή, σχεδόν ελεγειακή εκκίνηση, αποκτά έναν δαιμονισμένο ρυθμό στη συνέχεια που χτίζει στιβαρά τους χαρακτήρες του "ενεργητικού περιθωρίου" που θα έρθουν σε σύγκρουση. Χαρακτήρες με αδυναμίες και πάθη, λούμπεν προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές του νόμου. Μάλιστα η Προστασία του Πολίτη, ακόμα και μέσω της Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας, αποδεικνύεται εύθραυστη και απολύτως εύκαμπτη. Ταλαντώνεται αναλόγως του βαθμού διαφθοράς στα διάφορα επίπεδά της. Από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο σκαλί του Συστήματος. Ευφυέστατοι υπαινιγμοί, στο βάθος και καμία υπερβολή στην απεικόνισή της.

Εκτός της ανεπανάληπτης Τζάκι Γουίβερ (που κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ), συγκλονιστικές ερμηνείες αποδίδουν οι Μπεν Μέντελσον (ο "Πόουπ") και Τζέιμς Φρέντσβιλ (που υποδύεται τον πρώτο ρόλο, του ανιψιού της οικογένειας, "Τζέι"). Χαρακτήρες που πραγματικά σε "τρομάζουν".

Πρόκειται τελικά, για μια ταινία που οι μυημένοι σινεφίλ θα την κατατάξουν στις καλύτερες της τελευταίας πενταετίας, χωρίς αμφιβολία. Όμως και ο μέσος θεατής δε θα δυσκολευτεί στην ανάγνωση παρά την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την σπαρτιάτικη προσέγγιση, για ν' απολαύσει μια ταινία χωρίς προκαταλήψεις και τα κλισέ του είδους.

του Δημήτρη Παπαμίχου me@myfilm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: