Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Συνέδριο για τις ανασκαφές στην Ζαγορά


Στις 20-22 Μαΐου 2012 στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών (Πανεπιστημίου 22) το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο οργανώνει συνέδριο με θέμα τις ανασκαφές στην Ζαγορά.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να φωτίσει τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και να τονίσει τη συμβολή τους σε μια καλύτερη κατανόηση των ανασκαφών στη Ζαγορά Άνδρου, όπως και στην ερμηνεία του αρχαιολογικού υλικού που αποκαλύφθηκε στη θέση αυτή.
Κατά τις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου  που διενήργησε ο Αλέξανδρος Καμπίτογλου τη δεκαετία 1967-1977, ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για την έρευνα του αιγαιακού πολιτισμού κατά τη Γεωμετρική περίοδο. Στο συνέδριο θα εξεταστούν ακόμη οι ομοιότητες και οι διαφορές των οικισμών της Γεωμετρικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο.

Φωτογραφίες :www.aaia.chass.usyd.edu.au/


Το βίντεο που ακολουθεί είναι μία δοκιμαστική  πρώτη προσπάθεια παρουσίασης των ευρημάτων των ανασκαφών της δεκαετίας του 1970 στην Ζαγορά με το  Google Earth και γίνεται κατανοητό σε πόσο προνομιακή θέση της Άνδρου είχε κτιστεί  ο οικισμός σε σχέση με τα γειτονικά  νησιά και την Αττική. Το γκρί κτίσμα είναι ο επιβλητικός ναός και οι κίτρινες πεζούλες μέσα στα σπίτια είναι για τα πυθάρια και τους αμφορείς. Σε μελλοντική λεπτομερέστερη απεικόνιση θα υπάρχουν τα ύψη των τειχών και των σπιτιών καθώς και οι πόρτες και τα παράθυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: