Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Οι νύμφες του Hindu Kush στην Άνδρο


Μετά την προβολή στο 13οφεστιβάλ ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης και λίγο  πριν την αθηναϊκή πρεμιέρα της  στον κινηματογράφο Δαναό η σκηνοθέτης Αννίτα Παπαθανασίου παρουσιάζει την ταινία της "Οι Νύμφες του Hindu Kush" στους φίλους της Κινηματογραφικής Λέσχης στην Αυλή  του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.
Η ταινία είναι γυρισμένη στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα βουνά του Hindu Kush, όπου ζουν 4.000 Καλάσα. Μια αρχέγονη φυλή, που πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της ανάμεσα σε 165 εκατομμύρια μουσουλμάνους.
  Θέμα της ταινίας οι γυναίκες Καλάσα, γυναίκες δυνατές, αξιαγάπητες και παραδόξως ελεύθερες.
Η  Σαμίμ, είναι η πρώτη κοπέλα που κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Το όνειρό της είναι να δουλέψει με τον Αθανάσιο Λερούνη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» που οργανώνει αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά έργα στην περιοχή και να βοηθήσει την φυλή της όσο μπορεί.
Ξαφνικά οι Ταλιμπάν απαγάγουν τον Λερούνη.  Η απαγωγή του γεμίζει  φόβο και ανασφάλεια τους Καλάσα. Όλα αλλάζουν.
Πως θα το αντιμετωπίσουν οι γυναίκες του Hindu Kush; Τι θα γίνει με την Σαμίμ και τα όνειρα της;

Η Αννέτα Παπαθανασίου είναι απόφοιτος της Δραματικής και Κινηματογραφικής Σχολής E. Xατζίκου και της Nομικής Σχολής Aθηνών. Σπούδασε θέατρο στο HB Studio και στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης. Εργάζεται σαν ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση από το 1981. Έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με το θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει έξη  ντοκιμαντέρ. Η ταινία της «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» έχει πάρει τρεις διεθνείς διακρίσεις καλύτερου ντοκιμαντέρ.



Φιλμογραφία
2003   «ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΦΤΕΡΑ», ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (2ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004)
2005   «ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ – ΣΟΥΜΑΤΡΑ», ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2005   «ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ –ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ», ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2006   «ΤΣΟΥΝΑΜΙ – ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ», ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2008   «QADIR- ΕΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ», ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Roma Fiction Festival 2008 και στο Mirads Doc Festival 2008, Japan Prize 2009)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝ. ΛΕΡΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΣΑ, ΠΟΥ, ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ!