Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

" Trompe l' oeil" Ένα λεύκωμα με έργα της Ειρήνης Νεοφύτου Δανιόλου

Το Trompe l‘oeil είναι γαλλικός όρος που σημαίνει «οφθαλμαπάτη» και περιγράφει μια ζωγραφική που εξαπατά. Αυτό το ύφος της ζωγραφικής έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
Η Ειρήνη Δανιόλου Νεοφύτου ανήκει σε μία ομάδα καλλιτεχνών που ειδικεύονται σε αυτό το ιδιαίτερο είδος διακοσμητικής ζωγραφικής με σκηνογραφική αισθητική αντίληψη και έντονη θεατρικότητα.

Οι τοιχογραφίες της  αποτελούν πολύτιμο εικαστικό υλικό για τη μελέτη και αξιολόγηση του trompe l'oeil. Ο καλλιτέχνης  αποδεικνύει πόσο γίνεται εφικτό να ξεγελάσει το μάτι και να αποκαλύψει την ύπαρξη της αναπάντεχης άλλης εικόνας, προκαλώντας την έκπληξη του θεατή. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σαν τεχνοτροπία, κυρίως στο χώρο του θεάτρου μέσα από τα σκηνικά σπουδαίων καλλιτεχνών.
Οταν τέλειωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών η Ειρήνη Νεοφύτου παρακολούθησε μαθήματα στο Λονδίνο για να μάθει την τεχνική του trompe l’ oeil και αμέσως μετά άρχισε να κάνει εικονογραφήσεις παραμυθιών σε τοίχους παιδικών δωματίων. Η μία δουλειά έφερε την άλλη και οι πελάτες της ζητούσαν, εκτός από τα παιδικά δωμάτια, να ζωγραφίσει αλλού ένα χολ, και αλλού ένα σαλόνι ή μια τραπεζαρία. "Το trompe l’ oeil βοηθάει να δώσουμε βάθος και την ένοια του τρισδιάστατου σε ένα χώρο, να τον κάνουμε πιο ευχάριστο, να κρύψουμε κακοτεχνίες και κολόνες" λέει η Ειρήνη που εδώ και τριάντα χρόνια σε συνεργασία με αρχιτέκτονες, διακοσμητές και ιδιοκτήτες σπιτιών δημιουργεί χώρους μοναδικούς. "Τα πιο πετυχημένα θέματα είναι αυτά που βάζουν το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι και αυτά που σε ξεγελάνε μεν αλλά έχουν και μια δόση χιούμορ."
Ένας μεγάλος μάλλον άχαρος υπόγειος χώρος "ανοίγει" μπαίνοντας σε ένα ζωντανό και φωτεινό δρόμο.
Η δυνατότητα για σενάρια άπειρη.  Η φαντασία κάθε μέρα πλάθει κ' άλλη ιστορία, προσθέτει ή αφαιρεί περαστικούς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: