Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργικός εθελοντισμός για την Άνδρο

Σε συνέχεια της εκδήλωσης που οργανώσαμε το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Σπέη για τους αγγειοπλάστες και την τέχνη της αγγειοπλαστικής στην Άνδρο, προχωρά η πρωτοβουλία για την αναστήλωση και επαναλειτουργία παραδοσιακών αγγειοπλαστείων της Άνδρου, αλλά και για τη διοργάνωση μαθημάτων κεραμεικής για ενήλικες και παιδιά στο νησί.
Πιο συγκεκριμένα,το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, σε συνεργασία με το Δήμο Κορθίου και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου οργανώνει ομάδα εργασίας εθελοντών για την μελέτη ανάδειξη, επαναλειτουργία και μελέτη των παραδοσιακών αγγειοπλαστείων της Άνδρου.

Επισυνάπτουμε απόσμασμα από το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών φορέων :

"Η παραδοσιακή κεραμική άνθισε και στην Άνδρο μέχρι τα μέσα του 20ου σε διάφορες περιοχές. Οι θεραπευτές της ήταν κυρίως Σιφνοί αλλά και ντόπιοι που με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη συνέχιζαν μια μακραίωνη παράδοση και εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Αυτή η πανάρχαια ιστορία, διακόπηκε στα μέσα του 20ού αιώνα με την εκβιομηχάνιση, τη χρήση του πλαστικού, την αστικοποίηση.
Πιστεύοντας ότι είναι τουλάχιστον κρίμα οι νεότερες γενιές να μην καταλαβαίνουν την σημασία της παροιμίας : «πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση αλλά μια πάει και δεν γυρίζει» το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με το Δήμο Κορθίου και Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου οργανώνει ομάδα εργασίας εθελοντών για τη μελέτη ανάδειξη και επαναλειτουργία των παραδοσιακών αγγειοπλαστείων της Άνδρου, τα οποία σώζονται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση.
Η Ομάδα Εργασίας θα ασχοληθεί με :
- τον καθαρισμό, την σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση καθώς και τη μελέτη των αγγειπλαστείων στο Κόρθι και στην Άνδρο ( χρήσιμοι είναι στην ομάδα εργασίας αρχιτέκτονες σχεδιαστές, αρχαιολόγοι),
- στη συγκέντρωση υλικού και αντικειμένων με στόχο την διαμόρφωση αρχειακού υλικού και την παρουσίαση του στο κοινό
- καθώς και στη συγκρότηση ομάδας που θα στελεχώσει τα εργαστήρια κεραμικής το χειμώνα.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010 στο εργαστήριο του Θωμά Σκαρώνη στο Κόρθι, θα γίνονται πρωί από 9.00 έως 13.00 και 18.00 -20.00 και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με :
Δήμο Κορθίου 22820- 62264 ( κα Βεζυράκη )
Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου: 6977334334 , 2282 – 770111 ( κα Καραγιάννη )
"


4 ερευνητές-εθελοντές από το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, συμπεριλαμβανομένων της Διευθύνουσας Ειρήνης Γαβριλάκη και του Επιμελητή Νίκου Λιάρου, καθώς και ο Γιώργος Σπέης, θα συντονίζουν τις εργασίες στο νησί τις μέρες αυτές. Ο καθένας μας μπορεί να συμμετάσχει, έστω και για μία μέρα, ή για λίγες ώρες. Ελάτε λοιπόν κοντά μας στην όμορφη και δημιουργική αυτή εμπειρία...και φέρτε μαζί σας κολατσιό να μοιραστούμε, καθώς έχουμε σκοπό και να το διασκεδάσουμε...!

2 σχόλια:

καψοραχη είπε...

συγνωμη για το of topic αλλα ερωτηση....

ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ???

αντε να τελειωνουμε....μπραβο για την υπομονη σου...εγω δεν εχω!

kimon είπε...

Πολύ καλή κίνηση για το τόπο και τις παραδόσεις του. Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι ότι η τέχνη δεν γεννήθηκε από το πουθενά, ούτε αποσκοπεί στο πουθενά. Κάθε τέτοια κίνηση είναι ένας σταθμός της ιστορίας μας κι ένα βήμα για το μέλλον του πολιτισμού.
Καλή αρχή.