Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αιολικοί σταθμοί εκατοντάδων ανεμογεννητριών προτείνονται στην Άνδρο

Στους χάρτες που ακολουθούν οι προτεινόμενες χωροθετήσεις αιολικών σταθμών σημειώνονται με πράσινες γραμμές
ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Άνδρος 18-6-2010 "Όλα τα τελευταία νομοθετήματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά «πάρκα». Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση πάση θυσία. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Το τελευταίο νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Εάν το ζητούμενο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σα να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.
Έτσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών «πάρκων» των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν δε μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δε συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.


Αντίθετα το εθνικό διακύβευμα δυσανάλογα βαρύ καθώς μεταξύ άλλων η εξάπλωση τους:
1)  απειλεί με πρωτοφανή τρόπο την βιοποικιλότητα αλώνοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας,
 2) αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο, το σημαντικότερο εθνικό μας πόρο,
3)μειώνει την αξία γης και ακινήτων και
4) έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές του μορφές.
Βλέπουμε με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη να καταργείται ουσιαστικά στο σύνολό της, η ήδη ανεπαρκής νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος αντί να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Η υπό διαβούλευση ρύθμιση μάλιστα θεωρείται για αυτό αντισυνταγματική, θυμίζοντας τις ανάλογες για τα ολυμπιακά έργα ή ακόμη τον προπολεμικό Μεταλλευτικό Κώδικα.
Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θλιβερή όχι μόνο για τις καταστροφές που θα προκαλέσει αλλά γιατί θα έχει απαξιώσει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας κάτι που δυνητικά ήταν σύμβολο ελπίδας. Κι ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη ύλη για όνειρα και πολιτισμό είναι η παρθένα φύση."

Για καλύτερη ενημέρωση του κοινού της Άνδρου, οργανώνεται ημερίδα το προσεχές διάστημα.

Τι συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DEN THELOUME ANEMOGENITRIES!!!!!!!!!!!

Βαγγέλης Στεργιώτης είπε...

Εφόσον πραγματικά ΔΕΝ τις θέλουμε, πρέπει ΚΑΤΙ να κάνουμε.

Αν τελικά "γυρίσουμε πλευρό", και αφήσουμε "τον διπλανό μας" να δράσει και να διαμαρτυρηθεί για να μην μπουν... θα μας πιάσουν στον ύπνο όπως πάντα !!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη!!!Οσοι εχουν αχρηστα αγροτεμαχια,που ουτε στα ονειρα τους δεν πιστευαν οτι θα αποκομισουν κερδη απο αυτα,εχουν οικολογικες ευαισθησιες τωρα τελευταια...
Η πρασινη γραμμη μεσοπελαγα τι ειναι?Δεν τους φτανουν τα βουνα θα στησουν ανεμογεννητριες και στη θαλασσα?

Ανδριώτης είπε...

Η Ανδρος έχει βοσκοτόπια, αγροτεμάχια κ.λπ. Πολλοί κάτοικοι έχουν σήμερα στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης χαμηλής εμπορικής αξίας, εκτός σχεδίου και με "ελλιπείς" τίτλους ιδιοκτησίας.
Επομένως ΚΑΙ στην Ανδρο υπάρχει ένα "ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς".

Πολλοί από αυτούς μάλιστα ακούγοντας για "αποζημιώσεις", από τις εταιρείες Αιολικών Πάρκων "τρίβουν τα χέρια τους" και είναι "υπερ" της εγκατάστασης μόνο και μόνο για να πάρουν μερικά χρήματα από αυτές τις κατά τα άλλα "εμπορικά άχρηστες" εκτάσεις γης!

Κι όμως...

Το παραπάνω παράδειγμα της Κρήτης, μας δείχνει ότι οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να ξοδεύουν χρηματικά ποσά σε αποζημιώσεις πολιτών.
Αν μάλιστα βρουν την κατάλληλη "πολιτική στήριξη" ή, τέλος πάντων, βρουν κάποιον νομότυπο τρόπο, θα επιδιώξουν να "πάρουν" τα εν λόγω γήπεδα σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και "μετατρέποντάς" τα σε δημόσια γη...
Δεν ξέρουμε ΑΝ έγινε ΑΥΤΟ και ΠΩΣ ακριβώς ΕΓΙΝΕ στην Κρήτη.
Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ήδη έχει ανακοινωθεί εμμέσως, το ΠΩΣ θα επιβληθεί μία διαδικασία "παραχώρησης" της ιδιωτικής γης "εκτός σχεδίου" από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, προς το Δημόσιο και μάλιστα ανέξοδα και...."αναίμακτα" !!!!

ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ TO ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΠΕΡΙ "ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ" ΓΙΑ
ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ .
ΠΡΟΣΟΧΗ,ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ !!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη.

http://www.youtube.com/watch?v=VQbIecsf0iM&feature=player_embedded#!

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η Άνδρος πρέπει να γεμίσει ανεμογεννήτριες. Προσοχή και στην τελευταία φράση του ρεπορταζ.