Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Πέτρινοι Φάροι: Από το χθες στο σήμερα

Από το "7 ημέρες" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


Μια πολύ σημαντική έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί από την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή, 30 του μήνα, στο Γαύριο. Πρόκειται για την έκθεση «Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα», που διοργανώνεται σε συνεργασία του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Υπηρεσίας Φάρων, του Δήμου Άνδρου και της Ομάδας «Φάρος 8022».
από ημερολόγιο του συλλόγου
 Μακροταντάλου " Η Φάσσα"
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο κατάστημα Παπαπαναγιώτου στο λιμάνι του Γαυρίου, είναι ουσιαστικά μια σύνθεση κομματιών της έκθεσης του ΑΠΘ, σε συνδυασμό με υλικό από το μουσείο της Υπηρεσίας Φάρων, καθώς και με στοιχεία για τους φάρους της Άνδρου. Επίσης, παρουσιάζεται ολοκληρωμένη η μελέτη αποκατάστασης του Φάρου Γαυρίου, που έχει εκπονηθεί από την ομάδα «Φάρος 8022» και συνοπτικό υλικό σχετικό με φαροφύλακες. Τη σύνθεση των κομματιών της έκθεσης επιμελήθηκε ο αρχιτέκτων – μηχανικός κ. Ανδρέας Χαλάς.


«Οι φάροι της Άνδρου είναι μια σημαντική κληρονομιά για το νησί μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση. «Η έκθεση έχει κατ΄ εξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στόχος μας είναι κομμάτια της να παρουσιαστούν και στα σχολεία. Ώστε να μάθουν τα νέα παιδιά τη σημασία των φάρων –ειδικά για την Άνδρο».

Μέσα στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν:
- διαθέσιμα σχετικά ντοκιμαντέρ
- πάγκος με σχετικά βιβλία
- σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της περιοχής θα πωλείται το βιβλίο της έκθεσης του ΑΠΘ
Επίσης, θα γίνεται προβολή slideshow (σε 2-3 οπτικά μέσα) και θα διανέμονται αναμνηστικές κάρτες και χαρτονάκι με ανάπτυγμα ενός φάρου, για την κατασκευή μακέτας από παιδιά.

Την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα, ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παράλληλες δράσεις, για τις οποίες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Η Έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EC-PHAROS - Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη πέτρινων φάρων», που συντονίστηκε από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών και έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (2007, 2008), την Κύπρο (2007), την Αλεξανδρούπολη (2008), τη Μυτιλήνη (2012) και τον Πειραιά (2013).  Αποτελεί το αντικείμενο της επιστημονικής προσέγγισης των πέτρινων Φάρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, το ρόλο που έπαιξαν στη ναυσιπλοΐα, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

INFO:
Έκθεση: «Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα»
Διάρκεια: 5 – 30 Αυγούστου
Ανοικτά: 10:30 - 14:00 & 18:00 – 22:00
Λιμάνι Γαυρίου Άνδρου
Κατάστημα Παπαπαναγιώτου

Ημερίδα:
«Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα»
Τετάρτη 19/8, έναρξη: 20:30

φωτογραφίες ανάρτησης Vanglouk

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΜΡΑΒΟ μπορεί με άφτην την εφκαιρια να γίνουν και τα ορισμένα εργα για τηη Συντιρηση τους που ορισμένη ειναι σε κακά χαλια .θζ ΝΥ