Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων, το διήμερο αυτό.Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανδρου, για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Συμφωνα με το Χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αύριο Σάββατο, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι  εξαιρετικά μεγαλος.
Tο τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Άνδρου υπενθυμίζει στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας τις δράσεις και μέτρα πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τα μέτρα πρόληψης και οι δράσεις είναι οι εξής:
•Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι
•Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
•Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
•Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση
•Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
•Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κινδύνου
•Δεν εναποθέτουμε κλαδιά και κλαδέματα δίπλα από τους κάδους των απορριμμάτων.
•Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών
Ειδικότερα:
Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 και την υπ.αριθμ.4/2012 (ΦΕΚ 1346/τ.Β/25-04-2012) Πυροσβεστική Διάταξη (άρθρο 1), οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση, τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασή της.
Οι υπόχρεοι που δεν συμμορφώνονται υφίστανται κυρώσεις κατά τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα και ο καθαρισμός γίνεται αυτεπάγγελτα από το Δήμο με χρέωση των ιδιοκτητών. Υπόψη ότι σε περίπτωση που το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για τον καθαρισμό, λόγω της μεγάλης έκτασης, θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί συνεργάτες όπου το κόστος καθαρισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Άνδρου θεωρεί δεδομένη την συνεργασία όλων και επισημαίνει ότι κάθε ολιγωρία μπορεί να αποβεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών μας.


Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΒΟο να εχωμε αρκετούς εθελοντές σε αρκετές στρατηγικές θέσης για της φωτιές .και ολλη μας να εχωμε τα ματια ανοιχτά να πιασομε αφτους που της προκαλούν ΔΙΤΕ ΚΑΤΙ ΠΙΤΕ ΚΑΤΙ ΘΖ ΝΥ