Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής στη Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου


Ο σηνοθέτης της θρυλικής ταινίας "Η Αγέλαστος Πέτρα", καλεσμένος της Κινηματογραφικής Λέσχης, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θα έρθει στην Άνδρο για να μιλήσει για το ντοκιμαντέρ  που γύριζε επί δέκα χρόνια στην Ελευσίνα, αλλά και να μας παρουσιάσει τη βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ταινία του,  "Αρκαδία Χαίρε".Ο Φίλιππος Κουτσαφτής γεννήθηκε το 1950 στη Ζαγορά του Πηλίου. Σπούδασε κινηματογράφο, στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου. Νωρίτερα είχε τελειώσει μια σχολή μηχανολογίας. Με τον κινηματογράφο ασχολείται από το 1977, αρχικά ως βοηθός οπερατέρ κι από το 1983 ως διευθυντής φωτογραφίας, το οποίο είναι και το επάγγελμα που δηλώνει. Έχει κάνει 14 ταινίες μεγάλου μήκους (ανάμεσα σ' αυτές «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γ. Κορδά, και η πρώτη ταινία του Δ. Αβδελιώτη «Το δέντρο που πληγώναμε») και αρκετές ταινίες για την τηλεόραση, κυρίως ντοκιμαντέρ, σαν διευθυντής φωτογραφίας.Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές παραστάσεις.

Οι δικές του ταινίες είναι:

ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩΝ - 1987
Ντοκιμαντέρ πάνω σε  μια σωστική ανασκαφή στον Κολωνό. 
1ο Βραβείο Φεστιβάλ Δράμας 
Βραβείο αστικής αρχαιολογίας, Παρίσι 1989

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ  - 2000

4 Βραβεία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης
Ντοκιμαντέρ για την Ελευσίνα. Το παρελθόν και το παρόν σε πλήρη αντίθεση, συνυπάρχουν σε έναν τόπο μολυσμένο από την σύγχρονη βιομηχανία και ο οποίος φιλοξενούσε τα Ελευσίνια Μυστήρια, τις τελετές που μυούσαν τους αρχαίους έλληνες στο θαύμα της ζωής και της εναλλαγής με τον θάνατο.

ΤΟ.RΑ.ΚΕ. - 2007   
Βραβείο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών  ’’ΑΓΩΝ’’ 2010
Η αρχαιολογική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή ΤΟ.RΑ.ΚΕ. (ή αλλιώς Θώρακας στη Γραμμική Β΄) ιστορεί την ανεύρεση της περίφημης πανοπλίας των Δενδρών και τον διαχρονικό αντίκτυπο αυτής στην τοπική κοινωνία.

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ  - 2013
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την Αρκαδία1 σχόλιο:

amalia melis είπε...

AGELASTOS PETRA is an excellent film, please see it. It is a sad statement about Greece's glorious civilization layered and lost in cement, indifference, arrogant decisions made about Elefsina. EXCELLENT documentary. Amalia Melis. Μην το χασετε, εξερετικο ντοκουμαντερ με θλιβερη ματια στην αδιαφορια του καιρου για τα υπεροχα αρχαια της Ελευσίνας-- τα ελληνικα μου δεν είναι πολύ καλα. αλλα πρεπει να το δειτε το εργο. αμαλια μελη