Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Το Πανηγύρι της Βαπτίσεως στη Χώρα τότε



Τέλη του 1800 και αρχές του 1900, το μεγάλο πανηγύρι  της ναυτικής τότε  Χώρας ήταν της Βαπτίσεως που μάζευε κόσμο και από τα γύρω χωριά της περιοχής.  
Μετά το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε..." στην εκκλησία και οι  τρεις ενορίες κατέβαιναν στην Πλακούρα πρώτα και πιο μετά στην Αγία Θαλασσινή για το ρίξιμο του σταυρού στη θάλασσα.
Μετά τον αγιασμό όλοι ανέβαιναν στην Αγορά και οι χωραΐτες πήγαιναν καλεσμένοι σε σπίτια για κέρασμα ενώ οι μακρινοί  πριν φύγουν για τα χωριά περνούσαν για  φαγητό στο μοναδικό ανοικτό εστιατόριο,  που αργότερα  το πήρε ο Φραγκούλης και τώρα είναι ο ξενώνας "Νίκη".
Τα έξοδα του  τραπεζιού αυτού καλύπτονταν   από τα κάλαντα που λέγανε όλοι οι ναυτικοί στα σπίτια της Χώρας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
(Από διήγηση των όσων του  εξιστορούσε η γιαγιά του Λ.Κ.)
Φωτογραφίες:από ΑΝΔΡΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και του χρονου ΠΙΣΤΕΒΟ ο θεός να φωτίσει τον κόσμο και να τους δωση αφτο που επιθυμούν . ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΗ ΚΟΣΜΟ Και ΤΟΤΕΣ ο κόσμος ζούσε τόσο απλά που τους ΖΗΛΕΒΟ . Με σπιτια χωρις φωτισμό .χωρις θέρμανση , αλλα ειχαν ζέστη καρδιά ειχαν τους γητονες τωρα .οπως καταντισανε δεν βλεπις ουτε γάτα..αλλα δεν καταλάβενο τι παρα ΠΑΝΟ εχουν στην Αθήνα .αφτα που ξοδεύουν στην Αθήνα .ας τα ξοδεύουν στην ανδρο θα εινε και πιο λίγα . Εκτος ΚΕΝΔΡΟ υγείας ΑΦΤΩ ΝΕ . ΘΖ ΝΥ

Unknown είπε...

Καλο ειναι να αναβιωσει η παραδοση ας γινει απο του χρονου τετοιες εκδηλωσεις εχει αναγκη το νησι