Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Καταγραφή και συλλογή ποικιλιών σπόρων της Άνδρου



Στα πλαίσια του προγράμματος Life που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια από τον Δήμο Άνδρου, έχει αρχίσει  μια συστηματική καταγραφή και συλλογή παλιών ποικιλιών σπόρων του νησιού.
στο σπίτι του Αριστοτέλη και της Ιωάννας Γλυνού στο Πιτροφό
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν:
Μπεμπέλη Πηνελόπη, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 
Θανόπουλος Ροίκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών. Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 
 Φραγκίσκος Λουκρέζης, γεωπόνος του Δήμου Άνδρου, ο οποίος αρχίζει τις πρώτες συλλογές τοπικών ποικιλιών το 2006 και έρχεται σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για συνεργασία.
Με την Ερευνητική ομάδα συνεργάζονται οι γεωπόνοι 
Θάνος Σμάνης και Άννα Πολίτη
Στις αποστολές συμμετέχουν από το LIFE Άνδρου οι Γιώργος Γιαννίτσης και Θανάσης Καρπούζης.
Τον γενικό συντονισμό του LIFE Άνδρου έχει ο Ισίδωρος Νικολάου
Μέχρι τώρα έχουν γίνει επισκέψεις σε όλη την περιοχή του Κορθίου, στη περιοχή της Βόρειας Άνδρου κατά τα τρία τέταρτα, και τώρα γίνεται  στης περιοχή της Χώρας.

Ο Νίκος Περτέσης ,ο Ισίδωρος Νικολάου, η Άννα Πολίτη και ο Ρείκος Θανόπουλος στις Στραπουριές
Τα  200 δείγματα σπόρων που έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα, θα φυλαχθούν σε ειδικούς χώρους για να μην χαθούν μιας και έχει εγκαταληφθεί πλέον η καλλιέργειά τους από τους νέους αγρότες.
Τα πιο αξιόλογα ευρήματα είναι το λεφτοκούκι, μία ποικιλία μπιζελιού που βρέθηκε στην πίσω Μεριά Κορθίου, ο αρακάς Άνδρου που είναι μια ποικιλία φάβας σαν αυτή της Σαντορίνης και βρέθηκε στις Γίδες, δέκα ποικιλίες φασολιών, το "κλειστό" λάχανο και το αγγούρι Άνδρου που βρέθηκε στον Όρμο
Παράλληλα γίνεται και μία ονομαστική καταγραφή των ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων και αμπελιών που θα αποτελέσει ένα υλικό χρήσιμο σε ειδικούς δενδροκόμους και αμπελολόγους για την ταυτότητα των ποικιλιών.
Στο σπίτι του Παντελή και της Ελευθερίας Μώρου στ' Ατένι
Η γνωριμία με τον ιδιαίτερο και μοναδικό  πλούτο των ανδριώτικων  ποικιλιών σπόρων εκτός από την διάσωσή τους, μπορεί να δώσει το κίνητρο ώστε  με συστηματική δουλειά να αξιοποιηθούν και να καλλιεργηθούν ξανά τοπικές ποικιλίες  όπως γίνεται με την φάβα και τα ντοματάκια στη  Σαντορίνη ή  με τα φασόλια στις Πρέσπες.

Η ερευνητική ομάδα ευχαριστεί θερμά όλους του κατοίκους της Άνδρου που την δέχτηκαν σπίτι τους, συνομίλησαν μαζί της ή και της πρόσφεραν σπόρους

Σε λίγο και βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ Η ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΟΠΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ (ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ 1925 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ)ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ,ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ,ΑΜΠΕΛΙΩΝ ,ΦΥΤΩΝ Κ.Α. ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ .ΕΦΕΡΝΑΝ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ .
ΑΚΟΜΑ ΕΦΕΡΑΝ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΡΕ