Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η Μίνα Μανέτα με τα κεραμικά της



"Γεννήθηκα στην Αγία Μαρίνα  της Άνδρου, στο Κόρθι από αγροτική και ναυτική οικογένεια, εκεί είχαμε τον μπάρμπα Παντελή Ελευθερίου, η καταγωγή του ήτανε από την Σίφνο, που έφτιαχνε κεραμικά για τις ανάγκες της Άνδρου....



Εκεί τον έβλεπα από μικρή να δουλεύει, να παίρνει το χώμα από την γη του και να φτιάχνει αυτά τα ωραία και χρήσιμα πράγματα, από τότε είχα αγαπήσει πολύ αυτό το επάγγελμα.



Όταν μεγάλωσα έκανα πολλές δουλιές μετά παντρεύτηκα τον Αχιλλέα τον Μανέτα και μαζί καταφέραμε πολλά πράγματα,ωστε στα πενήντα μου χρόνια μπορούσα πια να κάνω αυτό που μου άρεσε από παιδί και το έλεγα πάντα.

Κάποια μέρα μου λέει η ανηψιά μου ότι παίρνουν στην Χ.Ε.Ν. Αθηνών και μεγάλες κυρίες. αμέσως πήγα και έδωσα συνέτευξη και με πήραν, η δασκάλα μου ήταν η Λίλα Σκαρβέλη, αμέσως φάνηκε το ταλέντο που είχα λόγω όμως οικογένειας.

Δεν μπόρεσα να τελειώσω πήγα μόνο 5 μήνες επί 8 φορές την εβδομάδακαι σταμάτησα. Ήρθα στην Άνδρο και ξεκίνησα μόνη μου, πήρα φούρνο για να ψήνω και τα υπόλοιπα τα έμαθα πια μόνη μου, να τα ψήνω, να τα ζωγραφίζω, να τα γυαλώνω, με λίγα λόγια είμαι αυτοδίδακτη.
Η Μίνα Μανέτα με την Μαρίνα Καραγάτση στο εκθετήριο της
Έχω κάνει πολλές εκθέσεις εδώ στην Άνδρο, έχω λάβει μέρος κα σε εκθέσεις στο Μαρούσι.
Σήμερα έχω δημιουργήσει στο σπίτι μου ένα μόνιμο μικρό μουσειάκι και όποιος  επιθυμεί μπορεί να με επισκεφθεί να τα δει αλλά δεν πουλάω πια.
Είμαι  στο χωριό Αϊπάτια Κορθίου, για 5 μήνες, τον χειμώνα φεύγω στην Αθήνα, το τηλέφωνο 22820 61617, όλα είναι χειροποίητα"

4 σχόλια:

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ είπε...

ΚΥΡΙΑ ΜΙΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΑ ΑΙΠΑΤΙΑ, ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ.
ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ» ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.

Vangelis Loukisas είπε...

Μήπως η κυρία Μίνα μείνει στα Αϊπάτια που θέλει και σεις στην Χώρα;

Γ. ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα Λαϊκή Τέχνη που θα πρέπει να εκτίθεται -αν επιθυμεί η κυρία Μίνα- σε μόνιμη βάση σε μουσειακό χώρο και γύρω από αυτήν να στηθεί ένα εργαστήρι μαθητών αγγειοπλαστικής με δάσκαλο την ίδια. Συγχαρητήρια .

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα καλά τι ακριβώς έχουν τα Αϊπάτια? Ένα ακόμα όμορφο χωριό της Άνδρου μας είναι. Όποιος έχει πρόβλημα ας μην το επισκευθεί ποτέ. Κρίμα που διαβάζω τέτοια σχόλια. Δεν είμαι από εκεί ούτε υπερασπίζομαι κάποιον. Γνωρίζω όμως την αξιόλογη δουλειά της κυρίας Μανέτα και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σ'αυτά που γράφουμε.