Εκεί που σήμερα είναι η πλατεία του Αφανή Ναύτη ήταν κτισμένα τα "Εμπειρικέικα της Καμάρας", αρχοντικά της Οικογένειας Νικολάου Λινάρδου Εμπειρίκου. Όταν οι Γερμανοί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βομβάρδισαν την ιταλική φρουρά της Χώρας, την 23η Σεπτεμβρίου του 1943 , τα αρχοντικά αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι ιδιοκτήτες τους δώρισαν τον χώρο στον Δήμο Άνδρου . Μετά από χρόνια και επί δημαρχίας Μιχαήλ Σ. Πολέμη αποφασίστηκε στο χώρο αυτό να διαμορφωθεί μία πλατεία μετά Μνημείου Αφανούς Ναύτου , αρχιτέκτων της πλατείας ο Λ. Δ. Κριεζής , γλύπτης ο Μ. Τόμπρος και χορηγός η οικογένεια Νικολάου Ιωάννου Γουλανδρή.
Η πλατεία ήταν έτοιμη το 1958 και για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου ο Δήμος Άνδρου ζήτησε δι' επιστολών από τα Ανάκτορα όπως η Α.Μ. ο Βασιλεύς επισκεφθεί την νήσον ημών και αποκαλύψει τον ανεγερθέντα ανδριάντα του Αφανούς Ναύτου. Μετά από συνεχή αλληλογραφία ,την 12η Σεπτεμβρίου του1959, ο Μέγας Αυλάρχης Δημήτριος Ν. Λεβίδης ανακοινώνει στον νέο Δήμαρχον Άνδρου Ευάγγελο Δερτούζον ότι η επίσκεψη του Βασιλέως θα πραγματοποιηθεί την 5ην Νοεμβρίου 1959.
η πρόσκληση |
Η οργανωτική επιτροπή που αμέσως συστάθηκε ασχολήθηκε επιμελώς για:
Τον κατάλογο των 100 εκλεκτών προσκεκλημένων.
Την εκτύπωση επί λευκού ευρωπαϊκού χάρτου "ΜΠΡΙΣΤΟΛ" των προσκλήσεων.
Την διακόσμηση της πόλεως με 40 θυρεούς, 40 μικρές σημαίες, 30 σημαίες ιστών, 30 λάβαρα, 6 ιστούς, 2 κορδώνια αποκαλυπτηρίων που στέλνει ο Δήμος Αθηναίων με 2 ειδικούς τεχνίτας.
Προμήθεια των μεγάλων σημαιών για την κάλυψη και αποκάλυψη του Ανδριάντος σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του γλύπτη.
Προμήθεια βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Το άνοιγμα του Ξενία "Τρίτων" για δεξίωση και προμήθεια θερμαστρών για θέρμανση του ξενοδοχείου.
Την καθαριότητα του Δημοτικού Θεάτρου για την εορταστική συναυλία με καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου
Την καθαριότητα του Δημοτικού Θεάτρου για την εορταστική συναυλία με καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου
Την έλευση συνεργείου της Ε.Ι.Ρ. για ηχοληψία της τελετής και κινηματαγραφικού συνεργείου του Υπουργείου Προεδρίας για τα "Επίκαιρα".
Και τέλος το χώρο και την ώρα της διανομής βιβλιαρίων εις απόρους κορασίδας.
Όλα πήγαν καλά,η πλατεία ονομάστηκε Νικολάου Ιωάννου Γουλανδρή, τα αποκαλυπτήρια έγιναν με την δέουσα λαμπρότητα , ο άναξ μετά την προικοδότηση ανεχώρησε, ο δήμαρχος ευχαρίστησε και ο Αφανής Ναύτης εκεί πάντα στη πλατεία γερά πια βαλμένος να κοιτά το πέλαγος , το άδειο λιμάνι και να περιμένει τις δάφνες που του αναλογούν δυό φορές τον χρόνο.
Κινηματογραφικά αποσπάσματα της τελετής από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
Κινηματογραφικά αποσπάσματα της τελετής από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
Πρωτομαγιά 2001 λόγω δυνατού αέρα ο Αφανής Ναύτης πεσμένος στην πλατεία |
Πληροφορίες:
Αύγουστου Ν. Εμπειρίκου,Η ιστορία της οικογένειας των Εμπειρίκων (Τυπωθήτω)
Αρχείο Χωματερής
Φωτογραφίες: Φώτο Άνδρος, Vanglouk
13 σχόλια:
Εξαιρετική η ανάρτηση. Να είσαι καλά. Ιστοριογράφος είσαι και μάλιστα επιπέδου. Την καλημέρα μου από το Μαραθώνα.
Μπραβω, εντυπωσιακη φωτογραφια. Στο βορβαδισμο των Γερμανων εγεινε χαμος στη Χωρα, μεγαλη ζημια στα σπιτια. Πολλης κοσμος κατεφιγε στο κατω εκκλησακι του Αγιου Γεωργιου που ηταν ασφαλες και σωθηκε. Οι Γερμανοι κτηπουσαν απο καραβακια και εκαναν αποβαση στο Λυδι για να κυκλοσουν τους Ιταλους.
ολα καλα Ευαγγελε πλην του ανακτος!!!!(βρε ουστ χαμενε!) αν ελειπε αυτος απο την ιστορια θα ηταν ολα λαμπροτερα!
φιλια
ο αφανης ναυτης επεσε γιατι την προηγουμενη μερα ειχε ερθει επισκεψη στην ανδρο ο τοτε πρωθυπουργος κ μητσοτακης!
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:
http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1451&thid=17775
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΡΙΩΤΙΚΑ ΕΔΩ:
http://androslivadia.blogspot.com/2010/10/blog-post_24.html
Μπας ηταν το 2001 πρωθυπουργος ο Μητσοτάκης και δεν το θυμαμαι...εκτος εποχης το σχόλιο... Ευάγγελε εισαι υπέροχος,πολυ καλη ανάρτηση!
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Πρώτη φορά βλέπω τον αφανή μπρούμιτα...
ρε τον κουτρούλη, θα έσπασε κανένα χέρι...
..."μοντέλο" για το άγαλμα ήταν ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΑΙΟΣ.
Καψοράχη, την ιστορία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, ατυχώς και ο άναξ ήταν μέσα σ' αυτήν. Απλά κοιτάμε μπροστά και μαθαίνουμε από το παρελθόν.
Εχει δίκιο ο tourlitis. Η ιστορία δεν παραγράφεται, καλή ή κακή, δεν έχει σημασία. Η εποχή εκείνη του μεγαλείου της Ανδρου πέρασε. Τα ντοκουμέντα όμως μένουν για να τα βλέπουμε και εμείς που δεν τα ζήσαμε απο κοντά. Μπράβο Βαγγέλη για την τεράστια προσφορά σου.
ουτε την ιστορια θα αλλαζα(!!!) ουτε την προσφορα του Ευαγγελου αμφισβητησα!!! ισα ισα που παντα την θεωρω πολυτιμη....ενα σιχτιρ εριξα (χαριτιλογωντας περισσοτερο)στον καθε Γλιξμπουρκ που ακομα και σημερα μετα απο την επισημη ακυρωση του απο τον λαο με δημοψηφισμα εξακολουθει να ονειρευεται εξουσιες και να βρισκει δυστυχως και υποστηρικτες!αυτα.....
κατα τα αλλα ....και παλι μπραβο ξαφελφε!
Διπλό μπράβο στον Βαγγέλη θα έλεγα γιατί εκτός από την παρουσίαση του θέματος στο blog είναι και ο συλλέκτης από τον σκουπιδότοπο μέρους της Ανδριώτικης ιστορίας
Γ. Λαλαίος
Συμπληρωματικά έχουμε από το ίδιο αρχειο καιπρωτότυπα σχέδια του Αντώνη Κριεζή για ένα σύνθετο πολιτιστικό κέντρο μαζι με το Ναυτικό Μουσείο.Από αυτό όλο έχουμε μόνο το ποιό μίζερο Ναυτικό Μουσείο στην Ελλάδα .Μαρία.
Δημοσίευση σχολίου