Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το μυστικό στα μάτια της

Το σινεμά της Αργεντινής είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα αν και είναι μια χώρα με αρκετά όμοια με εμάς οικονομικά χαρακτηριστικά. Με πιο αντιπροσωπευτικό, το αλισιβερίσι με το ΔΝΤ και τις επιταγές του (λιτότητα-λιτότητα).
 Μετά το 2000 παρ όλα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, έχει αναπτύξει μια nouvelle vague κινηματογραφιστών που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα διεθνή φεστιβάλ.
 Το φετεινό Όσκαρ στο El Secreto de sus Ojos του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα ήρθε μάλλον φυσιολογικά. Μάλιστα πρόκειται να δώσει ακόμα μια θετική ώθηση στο νέο αργεντίνικο σινεμά. Είναι μια ταινία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία όμοια της του εμπορικού αφηγηματικού σινεμά. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι αφηγηματικά ομαλή και πολλές φορές προβλέψιμη. Το τέλος της βέβαια, δεν είναι προβλέψιμο.Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι μιας παλιάς υπόθεσης φόνου παρακολουθούμε και τη διαλεύκανση ενός άλλου εγκλήματος. Την μη ερωτική ένωση δυο ανθρώπων που έζησαν χρόνια στο ίδιο γραφείο, ένοιωθαν ερωτευμένοι ο ένας για τον άλλον, αλλά κανείς τους δεν προχώρησε αποφασιστικά στο πρώτο βήμα.
Το σενάριο  αφήνει πολλά περιθώρια στον σκηνοθέτη να αναδείξει την χημεία του έρωτα ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και λεπτές αποχρώσεις ανθρωπίνων σχέσεων. Να ανασυνθέσει πειστικά την εποχή της μεταπερονικής Αργεντινής και να κάνει επιτέλους ανοιχτά ένα πολιτικό σχόλιο στις ύποπτες εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών που ήταν καθημερινή συνήθεια την εποχή του στρατηγού Χόρχε Βιντέλα που ανέλαβε μετά την περίφημη Εβίτα.  Στο τέλος όλα βρίσκουν τη λύση τους (όποια κι αν είναι αυτή) μα προπαντός βρίσκει έδαφος τελικά να ανθίσει ο έρωτας.
του Πάνου Κοκκίδη  (protagon.gr)

Σάββατο 20 &Τετάρτη 24 Νοεμβρίου,     Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας   8:45μμ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη ταινια! Μην τη χασει κανεις!