Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η βρύση του Αγίου Νικολάου στις Στραπουριές


Τελευταία βρύση που καθάρισε
ο Εξωραϊστικός Σύλλογος   "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ"
ήταν η βρύση του Αγίου Νικολάου που ήταν πνιγμένη στο κισσό.
Tόσο καλά είχε να καθαριστεί χρόνια και το θέαμα της βρύσης  θλιβερό.
Η βρύση κτίστηκε και αυτή από τον ευεργέτη της Άνδρου, Αλκιβιάδη Εμπειρίκο γύρω στο 1900 ,στο  επίπεδο του μονοπατιού που υπήρχε, αν και η πηγή της  ήταν ψηλότερα και το νερό κατέβαινε με πήλινα κιούγκια.

 Όταν σχεδιάστηκε  ο αυτοκινητόδρομος το 1983, παρ' όλες τις προσπάθειες του μηχανικού του έργου,  Αντώνη Φιλιππίδη, να κρατηθεί ο δρόμος στο επίπεδο της βρύσης, αυτό ήταν αδύνατον, λόγω της  μεγάλης υψομετρικής διαφοράς και έτσι, όταν "κόπηκε" ο δρόμος, η βρύση χώθηκε απότομα, ακριβώς δίπλα στο δρόμο,περίπου ένα μέτρο.

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Λυγίζος που είχε αποτυπώσει,φωτογραφήσει και είχε γράψει γι' αυτή τη βρύση στο βιβλίο του "Παλιά ανδριώτικα σπίτια", έβγαλε αμέσως σχέδια για να ξανακτιστεί η βρύση ψηλότερα, με χορηγία του Επαμεινώντα Εμπειρίκου, πήγε να τα υποβάλει στην αρμόδια Εφορεία νεωτέρων μνημείων αλλά ούτε καν έγινε δεκτός. 

   Σήμερα η βρύση είναι υπο διάλυση,
 η καμάρα της εσωτερικά έχει  μεγάλες ρωγμές,           
η στέγη της που έχει κορφιά, λούκια και καβαλλάρηδες από χοντρές σχιστόπλακες, έχει τελείως διαλυθεί. 
και τα διακοσμητικά στοιχεία της έχουν εξαφανιστεί

Η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μάρω Διανιόλου, μετά τον καθαρισμό, δεν έχει σκοπό να προβεί σε παράνομη επισκευή, παρά μόνο να καλέσει την υπεύθυνη της Εφορείας νεωτέρων μνημείων  για το τι μέλλει γενέσθαι.
Πληροφορίες:   Νίκος Περτέσης, πρόεδρος τότε (1980) της Κοινότητας Λαμύρων
Φωτογραφίες παλιές από το Βιβλίο του Γιάννη Λυγίζου "Παλιά Ανδριώτικα Σπίτια"
και οι νέες του Vanglouk


4 σχόλια:

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Απαιτείται ανύψωση του επιπέδου της και ανακατασκευή της σύμφωνα με τις παλιές φωτογραφίες και τις παλιές μελέτες. Οι κατάλληλοι τεχνίτες υπάρχουν. Διαφορετικά , ας γίνει ρημαδιό, αν κάποιοι αρμόδιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Ανώνυμος είπε...

Έχυσαν γεφύρια βρίσεις τι θέλεις τα έδωσαν ΟΛΛΑ το ονομα ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ειναι και θα ΜΕΙΝΗ ΜΑΖΗ μας και εμης τι κανομε τα κατεστρεφωμε με το δικό μας τροπω χτίζοντας απανο απω πίτες της κανομε μάντρες αποθήκες Ενα ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΦΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΙΤΟΥΣ και μετα σου λενε κόβοντας ενα Δένδρο καταστρεφης το περιβαλον .θζ gr

MARIA GLYNOY είπε...

Τάλεγε οΤζιβάρας αλλα ολοι κρίνουμε μόνο

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Πολύ καλό ρεπορτάζ. Ευχαριστίες.