Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γνωριμία μαθητών της Σιβιτανιδείου με την Μικρά Αγγλία




Παραμονή Θεοσκεπάστου  ήρθε  στην ΄Ανδρο μια ομάδα 36 μαθητών της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου μαζί με 4 συνοδούς καθηγητές τους. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία–project», είχαν αναλάβει το «Όταν ο κινηματογράφος διαβάζει λογοτεχνία, Μικρά Αγγλία». Έτσι, ήρθαν σε επαφή με το ΝΠΔΔ πολιτισμού του Δήμου μας, ώστε να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Θεώρησα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά έχουμε υποχρέωση να δείξουμε κυρίως στους επισκέπτες της Άνδρου, όλες τις ομορφιές που διαθέτει, να δείξουμε εξωστρέφεια ώστε να πάψει πια αυτός ο μύθος περί των δήθεν «αφιλόξενων» Ανδριωτών.
Την πρώτη ημέρα, έπειτα από μια στάση στο Μουσείο Ελιάς και την θαυμάσια ξενάγηση από τον κ. Χέλμη, ακολούθησε ένα ζεστό «καλωσήρθατε» από τον Δήμαρχο στο δημαρχείο.
Το απόγευμα, τους μαθητές περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Έχοντας συνεννοηθεί με την κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέα του βιβλίου Μικρά Αγγλία, η οποία ήρθε με ιδιαίτερη προθυμία για αυτόν τον σκοπό στην Άνδρο, ανοίξαμε το Μουσείο της Καϊρείου βιβλιοθήκης και καλέσαμε τα παιδιά για μια συνάντηση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Δάμπαση για την διάθεση του Μουσείου.
Όταν η κ. Καρυστιάνη άρχισε να μιλάει στα παιδιά, η εικόνα θα μπορούσε να είναι από μόνη της σκηνή από κάποια ταινία. 36 μαθητές καθισμένοι κάτω στο ξύλινο πάτωμα του υπέροχου νεοκλασικού σπιτιού να ακούν κα να βλέπουν χωρίς σχεδόν να ανασαίνουν, εκστασιασμένοι θαρρείς από τον χείμαρρο των λέξεων, των φράσεων και των εικόνων που τους μετέφερε η κ. Καρυστιάνη.

Τέλος, έπειτα από τις πολλές ερωτήσεις που της έκαναν οι μαθητές, ρώτησε η ίδια κάποια μαθήτρια:
«Ποια σκηνή σού άρεσε περισσότερο από την ταινία;»
«Η σκηνή του φιλιού στο γεφυράκι», απάντησαν όλοι.
«Ποια σκηνή, όμως, δεν σου άρεσε;» επέμεινε η κ. Καρυστιάνη.
«Η σκηνή όπου η ηρωίδα, μαθαίνοντας τον θάνατο του αγαπημένου της, έβγαλε αυτήν την απόκοσμη κραυγή, εκεί δεν άντεξα και χαμήλωσα τον ήχο, φοβήθηκα», είπε πάλι η μαθήτρια.
«Να μην φοβάστε τα έντονα συναισθήματα, εκεί πρέπει να δυναμώνετε τον ήχο, αυτά δίνουν νόημα στην ζωή μας. Μόνον όσοι τα νοιώθουν και δεν τα φοβούνται ζουν αληθινά, οι υπόλοιποι είναι ζόμπι», είπε γλυκά η κ. Καρυστιάνη.


Την άλλη ημέρα, ανήμερα της Θεοσκεπάστου, παρακολούθησαν τη λιτανεία της εικόνας και το μεσημέρι ξεκίνησε μία ξενάγηση από τον Νίκο Βασιλόπουλο, ο οποίος ήρθε και αυτός γιατί η αγάπη του για την Άνδρο και την ιστορία της τον έκανε να τρέξει στο κάλεσμά μας.
Η ξενάγηση αφορούσε την Ενετοκρατία στην Άνδρο μέχρι την Επανάσταση του 21.

Στο Ναυτικό Μουσείο οι μαθητές άκουσαν ναυτικές ιστορίες από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα λόγω του βιωματικού χαρακτήρα που είχε η αφήγηση.
Από αυτά που είπαν σε όλους, έμειναν ενθουσιασμένοι και μας ευχαρίστησαν με την υπόσχεση να αποτελεί η Άνδρος προορισμό εκδρομής τους κάθε χρόνο.

Αθηνά Τσατσομοίρου
Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Άνδρου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλαμπραβο σε όσους πήραν μέρος στην ξεναγήσεις αυτων των παιδιών

Unknown είπε...

Μπραβο πολυ καλη αρχη για να ανεβει τουριστικα το νησι μας ευχομαι να υπαρξει συνεχεια

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΦΗ είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτή την τόσο περιγραφική ανάρτηση, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις όλων των συμμετεχόντων σ' αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υπέροχη αυτή εμπειρία ζωής που προσφέρθηκε απλόχερα στους μαθητές μας: τον κύριο Χέλμη, που μας έκανε μια εξαιρετική βιωματική ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς, την κυρία Καρυστιάνη, που μας μάγεψε με τον χειμαρρώδη λόγο της και μας συγκίνησε με τα μηνύματά της, τον κύριο Βασιλόπουλο, που μας ταξίδεψε στην παλαιά Άνδρο με την ξενάγησή του, τον κύριο Παπαδόπουλο, που τόσο άμεσα, ζεστά και ανθρώπινα μας μίλησε για τη ναυτοσύνη των Ανδριωτών, τις υπεύθυνες του Ναυτικού και του Ψηφιακού Μουσείου, που άνοιξαν ειδικά για εμάς τις αίθουσές τους και μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, που μας δέχτηκαν στο Δημαρχείο και μας μίλησαν για την ιστορία του, την κυρία Τσατσομοίρου, που συντόνισε όλες αυτές τις ενέργειες με περισσό ζήλο τόσο πριν από την εκδρομή όσο και κατά τη διάρκειά της και φυσικά τον κύριο Μπληζιώτη, που επί 3 ημέρες -από την στιγμή που αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι μέχρι που ανεβήκαμε στο πλοίο της επιστροφής- ήταν δίπλα μας, ως ξεναγός και συνοδοιπόρος, με υπομονή και ευγένεια, για να απαντήσει σε όλες τις απορίες μας, να μας βοηθήσει σε ό,τι είχαμε ανάγκη, να μας δείξει τις ομορφιές του τόπου σας από όπου κι αν περνούσαμε.... Πραγματικά δεν έχω λόγια... Νιώσαμε σα να βρισκόμασταν στον δικό μας τόπο...
Περιττό να σας πω ότι 2 μέρες μετά, όλοι μας ακόμη βρισκόμαστε στην Άνδρο με το μυαλό και την καρδιά.
Έφη Χατζηκυριάκου, φιλόλογος 1ου ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδειου, υπεύθυνη της ερευνητικής εργασίας "Μικρά Αγγλία! Όταν ο κινηματογράφος διαβάζει λογοτεχνία"

Ανώνυμος είπε...

μακαρι τετοιες ενεργειες να συνεχιστουν και να εντατικοποιηθουν , οπως πολυ σωστη κινηση ειναι και αυτη με το καμπους , νομιζω πως οι υπευθηνοι του δημου αλλα και οι συλλογοι του νησιου θα πρεπει να επενδυσουν, πολυ περισσοτερο και σε αυτο το ειδος εναλλακτικου τουρισμου για την ανδρο , που θα συνδιαζει πολλα πραγματα και θα προσφερει πολλα σε ολους και σε αυτους που συμμετεχουν και στην τοπικη κοινωνια! επισης θα επρεπε ηδη να ειχε γινει συστηματικη εκμεταλευση εντος εισαγωγικων της διαφημησης που ειχε γινει εξαιτιας της ταινιας , ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ, κατι που δεν ειχε γινει στο παρελθον απο κανεναν , ακομα και απο πολλα μαγαζια που ειχαν αλλαξει και αν διατηρουσαν την αυρα απο την ταινια θα ηταν παρα πολυ καλα και θα παρουσιαζαν κατι το διαφορετικο και προσελκυσιμο!!! η ανδρος εχει πολυποικιλες δυνατοτητες, δεν ειναι ενα νησι που περιοριζεται μονο στο κρασι θαλασσα και το αγορι μου η' το κοριτσι μου, υπαρχουν παρα πολλα ειδη εναλλακτικου τουρισμου, και πρεπει να ξυπνησουμε και να στραφουμε προς αυτα με μεθοδικοτητα, σχεδιο,διαφημηση και πολυ δουλεια!!

Αθηνά Τσατσομοίρου-Παπαδοπούλου είπε...

Κυρία Χατζηκυριάκου, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την επίσκεψή σας στην Άνδρο. Θεωρώ ότι δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από τα απαραίτητα και τα αυτονόητα. Το ίδιο θα έκανε κάθε οικοδεσπότης και οικοδέσποινα στην Άνδρο για να περιποιηθούν τους καλεσμένους τους.
Ο κ. Μπληζιώτης παρ ' όλη την πολύτιμη βοήθειά του δεν ήθελε πουθενά να αναφέρεται το όνομά του. Σεβόμενοι την επιθυμία του δεν του απευθύναμε ευχαριστίες στο κείμενό μας. Ευχαριστούμε που το κάνατε εσείς.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για μια μελλοντική σας επίσκεψη.

Κατσαρδη Γεωργια είπε...

Συγχαρητήρια στην κα Χατζηκυριάκου! Η παιδεία αναβαθμίζεται με τέτοιους εκπαιδευτικούς!