Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ας δώσουμε λίγη από την προσοχή μας στο έργο συντήρησης των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου




 "Όπως ίσως κάποιοι θα γνωρίζουν, εδώ και ένα χρόνο περίπου πραγματοποιούμε εκτεταμένη δουλειά καθαρισμών και σήμανσης του δικτύου μονοπατιών της Άνδρου.


 Με τη βοήθεια των εθελοντών μας, τη συνδρομή πολλών ανθρώπων που αγαπούν το νησί και οι οποίοι μας παρέχουν τα απαραίτητα υλικά και εργατικά χέρια, καθώς και την υποστήριξη των τοπικών συλλόγων έχουμε συντηρήσει και σημάνει στο μεγαλύτερο μέρος του, το αρχικό δίκτυο αλλά και πρόσθετες πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου.

Με λίγα λόγια προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε το αρχικό έργο του 1997 που είχαν ξεκινήσει περιφερειακές και τοπικές αρχές το οποίο είχε κατά τόπους παραμείνει ημιτελές αλλά και η συντήρηση του οποίου τα τελευταία χρόνια είχε σε μεγάλο βαθμό παραμεληθεί.


 Προσθέσαμε αρκετές επιπλέον πεζοπορικές διαδρομές διαμορφώνοντας σήμερα ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χλμ. και ξεκινά πλέον από το βόρειο τμήμα του νησιού, περνώντας από το κεντρικό και συνεχίζοντας στο νότιο.

Το έργο μας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του μπορεί  κανείς να δει στην ιστοσελίδα μας www.androsroutes.gr και ολοκληρωμένη συγκεντρωτική παρουσίαση θα υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Η έκκληση μας απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Άνδρου και αφορά τα φαινόμενα αποξήλωσης των μικρών σημάτων των διαδρομών αλλά και ξύλινων πινακίδων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Θέλουμε να παρακαλέσουμε θερμά να ενημερώσετε γνωστούς και φίλους σας ώστε όλοι μαζί από κοινού να περιφρουρήσουμε το έργο που έχει γίνει και να περιοριστούν, ιδανικά να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά.
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ
 Ένα σωστό, καθαρό δίκτυο μονοπατιών με την προβλεπόμενη πλήρη σήμανση αποτελεί βασική προϋπόθεση για επιτυχημένο πεζοπορικό τουρισμό. Αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση να υπάρξει διάχυση ωφελειών αυτής της μορφής τουρισμού στα χωριά της Άνδρου.

Αποτελεί τέλος και βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση που επιδιώκουμε για την Άνδρο. Εφόσον αυτή επιτευχθεί θα προβάλλει σημαντικά το νησί μας ως προορισμό πεζοπορικού τουρισμού και θα ενισχύσει μια ιδανική μορφή τουρισμού η οποία θα επιμηκύνει σημαντικά τη μικρή τουριστική περίοδο της Άνδρου.


Κάθε ενέργεια που καταστρέφει τη σήμανση στερεί τη δυνατότητα να επιτύχουμε τους παραπάνω ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους που μόνο οφέλη θα φέρουν στην κοινωνία του νησιού.




Οι περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκαν προβλήματα είναι οι εξής :

- (διαδρομή νο 10) Στραπουργιές-Ευρουσές-αποκόλληση αρκετών μικρών σημάτων και 2 ξύλινων πινακίδων, η 1 εκ των οποίων εντοπίστηκε πεσμένη σε κοντινό σημείο- ενημερώσαμε τους τοπικούς συλλόγους και  κατοίκους της περιοχής και υπήρξε από την πλευρά τους εκτεταμένη ενημέρωση στους χρήστες της διαδρομής. Προχωράμε εκ νέου στη σήμανση


- (διαδρομή νο 7) Σταυροπέδα-Ζαγορά-αποκόλληση ελάχιστων μικρών σημάτων και 1 πινακίδας προς τον αρχαιολογικό χώρο, αντικαταστάθηκαν τα μικρά σήματα και η πινακίδα που βρέθηκε πεταμένη σε κοντινό οικόπεδο θα επανατοποθετηθεί τις επόμενες μέρες


- (διαδρομές νο 2, 6) Βουρκωτή-αποκόλληση λιγοστών μικρών σημάτων- είμαστε σε στενή συνεργασία με εκπρόσωπο του τοπικού συλλόγου και την κοινοτική σύμβουλο κι  ετοιμαζόμαστε για μια ακόμη φορά να αντικαταστήσουμε τα μικρά σήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ειδικά για την περιοχή της Βουρκωτής ότι ξύλινες πινακίδες που είχαν αρχικά αποξηλωθεί ύστερα από εκτεταμένη ενημέρωση από εκπρόσωπο του τοπικού συλλόγου προς τους κατοίκους, επιστράφηκαν και τοποθετήθηκαν στη θέση τους

- (διαδρομή νο 2) Αποίκια-αποκόλληση ελάχιστων μικρών σημάτων και 1 πινακίδας- υπάρχει και εδώ συνεργασία με τον τοπικό σύμβουλο κι έχουν ήδη αποκατασταθεί

- (διαδρομή νο 9α) Παλαιόπολη-αποκόλληση λιγοστών μικρών σημάτων- έχουμε ενημερώσει τον τοπικό Σύλλογο, τον κοινοτικό σύμβουλο και τον φύλακα αρχαιοτήτων με τη βοήθεια του οποίου είχαμε τοποθετήσει τη σήμανση στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου και θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση τους

- (διαδρομή νο 9) Άνω Απροβάτου-αποξήλωση της μίας από τις δύο πινακίδες που πρόσφατα τοποθετήσαμε- κι εδώ υπάρχει συνεννόηση με τον τοπικό σύμβουλο κι ελπίζουμε η πινακίδα να επιστραφεί

- (διαδρομή νο 17) Λιβάδια (Πέρα Χωριό)-αποκόλληση μικρών σημάτων τα οποία επανατοποθετήθηκαν ήδη με τη βοήθεια του τοπικού Συλλόγου.


Για τα συμβάντα αυτά είναι ενήμεροι αρκετοί κάτοικοι που μας βοήθησαν, οι τοπικοί σύμβουλοι των περιοχών και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους. Αν και οι παραπάνω αποξηλώσεις αποτελούν μάλλον περιορισμένο φαινόμενο ως ποσοστό στο σύνολο των μικρών σημάτων και των πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το νησί, δεν παύουν να καταστρέφουν τη δικτύωση των διαδρομών και να εμποδίζουν το έργο να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Ας έχουμε το νου μας όλοι…

Σας ευχαριστούμε "

Στοιχεία επικοινωνίας : Όλγα Καραγιάννη, τηλ. 6977 334334, email: info@androsroutes.gr Ιστοσελίδα : www.androsroutes.gr   

Φωτογραφίες σήμανσης και φροντίδας μονοπατιών : Όλγα Καραγιάννη

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαρεμάρα και ηλιθιότητα είναι τα κίνητρα των υποκειμένων που εμποδίζουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια . Χαμένος καιρός να σχολιάζετε γιατί μάλλον δεν θα είναι σε θέση ουτε να διαβάζουν ! Θα ήθελα να ακούσω τι έγινε με αυτούς που πυροβόλησαν τον κύκνο .. Αποκορύφωμα αναισθησίας!

Ανώνυμος είπε...

στα περιπατητικά μονοπάτια να αφαιρούμε τις πέτρες που έχουν τοποθετήσει μερικοί έξυπνοι, μετατρέποντάς τα σε δρόμους στους οποίους κυκλοφορούν με τα μηχανάκια τους..................το επόμενο είναι να περάσουν και αυτοκίνητα

Ανώνυμος είπε...

Η σηματοδότηση και ο Καθαρισμός στα μονοπάτια ειναι κατι το εξαιρετικό και ολοι πρεπει να το σέβονται και να το αγαπάνε ορισμένοι εχουν καταλάβει η Μαλον δεν θέλουν να το καταλάβουν ειναι η ανδριοτικι κληρονομιά μας ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΕΡΑ ΚΑΤΑΡΑΧΤΕΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΑΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.

Unknown είπε...

Στην Άρνη υπάρχουν 3 διαδρομές που έχουμε συμπεριλάβει στο δίκτυο, έχουμε ήδη κάνει καθαρισμό στη μία και μερική σήμανση στις 2, εντός του διμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις, είμαστε σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο, αν θέλετε κάποια πρόσθετη πληροφορία σχετικά επικοινωνείστε μαζί μας στο 6977 334334

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΤΩΝ ΑΦΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΩΡΑΙΟΤΑΤΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΒΟΡΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΜΕ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ