Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Άρης Μαργέτης: Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, Συλλογή ποιημάτων


Ο Άρης Μαργέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνδρο όπου...
τελείωσε το Εμπειρίκειο Ναυτικό Λύκειο Άνδρου.
 Αν και κατάγεται από ναυτική οικογένεια, ο ίδιος δεν έγινε ναυτικός αλλά δεν ξέφυγε τελείως από τη θάλασσα αφού εργάστηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες, κυρίως στην Eletson Corporation.
 H ποίηση ήρθε στη ζωή του από τη σύγκρουση της πρακτικότητας του εργασιακού του χώρου με τον ευαίσθητο και ανήσυχο εσωτερικό του χώρο. Άρχισε να γράφει ποιήματα το 1983.
 Το ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που εκδίδει και αποτελείται από επτά ενότητες ποιημάτων:
Στα πλαίσια της προοδευτικής θεματολογίας των 33 ποιημάτων, παρακολουθούμε την ανοδική πορεία μιας ψυχικής διαδρομής.
 Κατά τη διάρκεια της απόδρασης από τη φυλακή της πραγματικότητας, θα μεταφερθούμε σ΄ ένα εποικοδομητικό ταξίδι αναζήτησης, όπου η μελαγχολία αντιπαρατίθεται με την αισιοδοξία, όπου το πάθος συγκρούεται με τη λογική, όπου ο πόνος της απώλειας του χαμένου παραδείσου μετουσιώνεται μέσα από τη σοφή ωριμότητα του ολοκληρωμένου ανθρώπου.
 Η μαεστρία του στίχου, τα λογοπαίγνια, οι επιγραμματικές εκ- φράσεις, η μαγευτική δύναμη των συνδυαστικών εικόνων, αναδεικνύουν τη διαδοχή πλειόνων συναισθημάτων, τα οποία εναλλάσσονται με υπαρξιακά διδάγματα, ως κατάθεση ψυχής.
Η ευστροφία παρελαύνει με τη βαθυστροφία, η λιτότητα συμβαδίζει με τον πλούτο.
 Αφενός η ανυπαρξία κάθε μορφής έπαρσης ή αλαζονείας, αφετέρου η απόλυτη ειλικρίνεια του λόγου, καθιστούν την ποιητική συλλογή ένα άγγιγμα ψυχής για τον αναγνώστη, εφόσον τελικά το προσωπικό ταξίδι του συγγραφέα προς την Ιθάκη πράγματι άξιζε τον κόπο. Ειρήνη Ζαχαροπούλου, Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: