Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Λαϊκή Σκηνή Άνδρου «Η γυναίκα και ο λάθος», δύο ακόμα παραστάσεις

Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου επέλεξε να παρουσιάσει το αριστουργηματικό μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, την Παρασκευή 16 ,το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 στη μνήμη του Πολυτεχνείου με ελεύθερη είσοδο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο «Η γυναίκα και ο λάθος» βάζει, μέσα στη δικτατορία, μια μητέρα απεργού να καθυστερεί τον αστυνομικό που έρχεται να τον συλλάβει ώστε να προλάβει να δραπετεύσει από την ταράτσα.

Συνομιλώντας μαζί του φανερώνεται πως η ίδια ήθελε ο γιος της να γίνει αστυνομικός για να έχει έναν σταθερό κρατικό μισθό και ο αστυνομικός εξομολογείται πως μπήκε στο Σώμα γιατί παιδί άνεργο βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τον αντιμετωπίζει σαν να είναι παιδί της, τον περιποιέται, του δίνει φαγητό, του ανοίγει την καρδιά της. Φροντίζει τον άνθρωπο που κυνηγάει το παιδί της, σαν να ήταν συγγενής της, που βρέθηκε από την άλλη μεριά.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1976 στο θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν,  ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ (Ο πιστός άνθρωπος, Η γυναίκα και ο λάθος, Ο πανηγυρικός, Ο άνθρωπος και το κάδρο). Σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, σκηνικά-κοστούμια του Σάββα Χαρατσίδη και μουσική επιμέλεια της Ρηνιώς Παπανικόλα. Για το μονόπρακτο «Η γυναίκα και ο λάθος» ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει γράψει: «Για πρώτη φορά στο νεοελληνικό Θέατρο η διαλεκτική γίνεται αληθινό θεατρικό γεγονός. Εδώ δεν γράφτηκε απλώς ένα αριστουργηματικό μονόπρακτο, δεν ακούστηκε ένας λόγος κρουστός που αγγίζει τον χώρο της μεγάλης ποίησης γράφτηκε και το πιο ολοκληρωμένο δοκίμιο νεοελληνικής κοινωνιολογίας. Αυτό, ναι, είναι πολιτικό Θέατρο.»

 Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου σε τρεις παραστάσεις, την Παρασκευή 16 ,το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 στις 8:00 μ.μ., το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλη “Η γυναίκα και ο λάθος” σε σκηνοθεσία Κώστα Τσαπέκου. 

1 σχόλιο:

Γ. ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Δυνατό, επίκαιρο έργο, παιγμένο θαυμάσια.Σας ευχαριστούμε.