Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ρόμαν Πολάνσκι & "Ο αόρατος συγγραφέας"

Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι «Ο αόρατος συγγραφέας» είναι ένα διασκεδαστικό θρίλερ μυστηρίου που τα γυρίσματά του ήταν μία τραυματική εμπειρία για τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Ενώ ήταν στα σκαριά αυτή η ταινία του, το Σεπτέμβριο δέχθηκε μια τιμητική πρόσκληση να επισκεφθεί τη μαγευτική Ζυρίχη και το κινηματογραφικό της Φεστιβάλ για να παραλάβει βραβείο για την συνολική του προσφορά στην έβδομη τέχνη. Ως γνωστόν αντί για δάφνες και τιμές βρέθηκε στη φυλακή εξαιτίας ενός εντάλματος που είχε εκδοθεί 32 χρόνια πριν για τη μυστηριώδη υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου που συνέβη στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον το 1977, αναγκάζοντας τον Πολάνσκι να διαφύγει στην Ευρώπη και να μην επιστρέψει ποτέ στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τη δουλειά που χρειαζόταν για την ολοκλήρωση της ταινίας. Με μεσάζοντα τον δικηγόρο του, μεταφορείς πακέτων με DVD και φακέλων με οδηγίες ή αναφορές πηγαινοέρχονταν στη φυλακή ώστε ο δημιουργός να ενημερώνεται και να ενημερώνει. «Ο Ρόμαν ανήκει στους σκηνοθέτες που θέλουν να έχουν ολοκληρωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στις ταινίες τους» είπε στενός συνεργάτης του

Εκτός όμως από ένα εξαιρετικά καλοστημένο θρίλερ, η ταινία  αποτελεί μια σφοδρή κριτική του Πολάνσκι για την Αμερική, τη χώρα που τον έκανε διάσημο, αλλά και τον ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί.  Όλο το μιαρό παρασκήνιο της υπόθεσης, όλα τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, όλες οι προδοσίες και όλη η απάτη έχουν αμερικανική «ιθαγένεια» και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το φιλμ, περισσότερο από κάθε άλλο, είναι η καλλιτεχνική εκδίκηση ενός σπουδαίου κινηματογραφιστή προς μια σάπια κοινωνία η οποία όσο εύκολα σε αποθεώνει άλλο τόσο εύκολα σε γκρεμίζει.

 Σάββατο 23 & Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, 8:45μμ, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: