Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Σε κίνδυνο τα λιθόστρωτα μονοπάτια της Άνδρου



παλιά φωτογραφία της περιοχής με καλοντυμένους περαστικούς


9 σχόλια:

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Εκπληκτικη δουλειά. Μπράβο Βαγγέλη. Και πάλι μπράβο. Η ιστορία του νησιού σε λίγα λεπτά και με τόσες ζωντανές εικόνες. Φυσικά και θα το βάλω στο blog μου αναφέροντας το δημιουργό.

Boul_boul είπε...

Μήπως έχει μείνει και τίποτα όρθιο; Από παντού έχει περάσει η μπουλντόζα για να φέρει το αυτοκίνητο έξω από την πόρτα μας. Θα είμαστε η πρώτη γενιά Ανδριωτών που δεν αντέχει τις σκάλες. Ας τα κάνουμε λοιπόν ίσιωμα όλα. (Το βιντεακι οπως πάντα άψογο)

sgouro είπε...

Φίλε Βαγγέλη τα πράγματα είναι δύσκολα και για την Άνδρο και για την Κέα και για όλα τα όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Ειδικά όμως η πατρίδα σου έχει ένα αρνητικό προσόν: είναι κοντά στην Αθήνα , τόσο ώστε να ανοίγει την όρεξη σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε νησί δεύτερης κατοικίας...κάτι σαν Λαγονήσι , Ανάβυσσο ή Βουλιαγμένη.
Αν η πολιτεία δεν βάλει όρια , κανείς ιδιώτης δεν θα ντραπεί να συνεχίζει να αυθαιρετεί για να περνάει αυτός καλά...

Βαγγέλης είπε...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...
παλιότερα περπατούσαν μουλάρια στα στενά αυτά...
σήμερα τα μουλάρια παίρνουν τις λαμαρίνες πολυτελείας (έχει γεμίσει η Άνδρος από τζιπ και άλλες τετρακίνητες αηδίες) και καβαλάνε πλακόστρωτα, στενά, ανθρώπους...
Προφανώς η πολεοδομία κάνει το έργο της (μίζαααααα)
Ντροπή

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι οτι, όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει!!! Έχουμε την τύχη να ζούμε στον πιο ωραίο τόπο αλλά κανείς να μην νοιάζεται γι' αυτόν.

Βαγγέλης Στεργιώτης είπε...

Εξαιρετική παρουσίαση και ταυτόχρονα μεγάλος κόμπος στο στομάχι.

Κρίμα.

Χρειάζεται ενημέρωση, γιατί αρκετοί στην Άνδρο, από άγνοια (ακόμα και φορείς) θεωρούν ότι αναβαθμίζουν ένα μονοπάτι τσιμεντοποιώντας το.

Όταν πριν από 3 μήνες ξεκίνησα να φτιάχνω στο androsinfo.gr την σελίδα με τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. του νησιού μας, (τα οποία όπως θα διαπιστώσετε προστατεύονται από πλήθος νόμων και αποφάσεων) συνειδητοποίησα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαρκές έγκλημα.

Δείτε ποιοι και πόσοι είναι οι χώροι που προστατεύονται (μάλιστα με τη βούλα του νομοθέτη) και στη συνέχεια πείτε μου αν, και πότε, ζητήθηκαν οι επιβεβλημένες από το νόμο άδειες, ή η παρουσία εξειδικευμένου συντηρητή για τη σωστή αποκατάστασή τους.

Στα μονοπάτια που σήμερα προβάλετε, το έγκλημα είναι εμφανές.
Στα υπόλοιπα διατηρητέα όμως?
Πόσοι χωρίς να σκέπτονται καταστρέφουν, όταν υποτίθεται ότι ανακαινίζουν?


Βαγγέλη μου περιμένω την άδειά σου να το δημοσιεύσω στο androsinfo.gr.

Ανώνυμος είπε...

Πηγαίνετε μια βόλτα στην βίλα του Αθηναίου (Στραπουριές) να δείτε ενα ωραίο τσιμεντόστρωτο ...!

efi είπε...

τι εγωιστικο για να θελεις να πας σπιτι σου πιο ανετα να καταστρεφεις αυτη την εξαιρετικη τεχνη των ανθρωπων. αν δεν υπαρχει ευαισθησια και ντροπη μηπως θα επρεπε να ονομαστουν ποιοι τα καταστρεφουν? αλωστε καποιος πληρωνει τους εργατες και καποιος αναθετει το εργο
το φιλμακι εφερε κομπο στο λαιμο μου αλλα μηπως ευαισθητοποιησει και μηπως κατι μπορουμε να κανουμε? καμια ιδεα απο ολους εσας που στεναχωρηθηκατε?
σ ευχαριστουμε βαγγελη, υπεροχα γυρισμενο
θα μπορουσες να βγαλεις κι αλλα μονοπατια?
σ αλλο ενα αυτη τη στιγμη 'γινοντε εργασιες' κι οποτε ρωταω αν θα αντικατασταθουν οι πετρες οπως ητανε η απαντηση ειναι ανησυχιτικη 'μα αυτα ητανε παλια πραγματα'....και κανεις απ τον δημο δεν ειναι εκει να επιβλεπει. ειναι το μονοπατι απ το λυκειο πηγεινοντας προς μπαξεδες. ηδη εχει διαπλαντυνθει εδω και χρονια προσθετοντας τσιμεντο ωστε να περνανε αυτοκινητα, τωρα προχωραει η καταστροφη, ριξε μια ματια.....

kimon είπε...

Ο κίνδυνος της καταστροφής της παραδοσιακής κληρονομιάς πηγάζει από τη τάση εκσυγχρονισμού αστικού τύπου, που κατακλύζει συνήθως μυαλά δεύτερης ταχύτητας.
Τέτοια μυαλά κυκλοφορούν σε κεφάλια κατεχόντων θέσεων ισχυρών και κέντρων αποφάσεων. Δυστυχώς στο νησί μας δεν υπάρχει κουλτούρα, ούτε ευαισθησία, ούτε αισθητική. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου.
Σε όλα τα αναπτυξιακά έργα του νησιού, απουσιάζει παντελώς ο παράγοντας «παράδοση». Κι αυτό φαίνεται με τον τρόπο που κατασκευάζονται ή μπαλώνονται τα νέα πάνω στα παλιά. Οι περιστερεώνες, οι αναβαθμίδες, τα μονοπάτια, οι παραλίες και άλλα, ρημάζουν κάθε χρόνο από τις άναρχες ανθρώπινες παρεμβάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά το νησί. Από τη μια κυκλοφορεί η γραφική πλέον άποψη ότι, δεν έχουμε ανάγκη τον τουρισμό, από την άλλη, κάνουμε οτιδήποτε για να μπούνε λεφτά με το λιγότερο κόστος.
Όμως ξεχνάμε ότι για να έλθουν τα λεφτά, πρέπει να δώσουμε και όχι να καταστρέψουμε.
Κάποιος έλεγε, με κλανιές δεν φουσκώνουν τα μπαλόνια!
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κατέχοντες, μπας και πιάσουν τη πρώτη ταχύτητα πριν είναι αργά.