Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Έκθεση παλιάς φωτογραφίας


Τα εγκαίνια της έκθεσης παλαιάς φωτογραφίας που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου στο χώρο του Γυμνασίου Άνδρου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Πολλοί ανδριώτες κάθε ηλικίας κοιτάζοντας τις φωτογραφίες συγκινήθηκαν, χαμογέλασαν ή ονειρεύτηκαν…. Σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε.
Μαρία Λαμπριάδου ,εκπαιδευτικός



"Πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή τη στήλη «περασμένα και αξέχαστα» της Ανδριακής εφημερίδας, αναζήτησα από φίλους και γνωστούς και συνέλεξα αρκετές φωτογραφίες που μιλούσαν για την πορεία της Άνδρου και των Ανδριωτών, στο πέρασμα των χρόνων.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της σημερινής έκθεσης με ένα υλικό από στιγμές κλεμμένες από το χρόνο, αποτυπωμένες στο φωτογραφικό χαρτί, πρόσωπα ανίδεα για το γεγονός ότι θ’ άφηναν τα χνάρια τους σε μια πορεία μέσα από μια νότα της στιγμής.
Κοιτάζουμε γύρω μας έναν κόσμο έμψυχο και άψυχο που έγινε οι ρίζες , ο κορμός και τα κλαδιά του σημερινού.
Ένας κόσμος που μέσα από την ακινησία του μιλάει, διηγείται χωρίς λέξεις την ιστορία της κάθε εποχής
Μιλάει για την ευημερία του νησιού μας, την ανάπτυξη της ναυτιλίας του, τη θέση της γυναίκας στην τοπική κοινωνία και την πορεία από τους πάγκους των πανηγυριών όπου περίμενε το μαντίλι όπως σε κείνο το Συνετιανό πανηγύρι ή σε κείνη της πρώτης μαθητευόμενης πλοιάρχου της Ελλάδας.
Μιλάει για την απλότητα των προπολεμικών χρόνων, για τη στέρηση και τη σκοτεινιά των χρόνων της κατοχής, να διαβάζεται καθαρά στα μάτια των παιδιών, μέσα από τις σχολικές φωτογραφίες.
Μιλάει για τις αναμνήσεις πολλών από εμάς.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και εύχομαι ο καθένας να μπορέσει να κάνει τη δική του αναδρομή μέσα από γνώριμα και αλλαγμένα τοπία, μέσα από τα πρόσωπα γνωστών και φίλων…"
Φραντζέσκα Κεραμά

Δεν υπάρχουν σχόλια: