Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εγκαίνια έκθεσης PAUL DELVAUX στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, συνδιοργανώνει με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών έκθεση αφιερωμένη στον Πολ Ντελβό (1897-1994). Η έκθεση με τίτλο "Ο Πολ Ντελβό και η Αρχαιότητα" εγκαινιάζεται από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή 28 Ιουνίου στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009.
Στη συνέχεια η ίδια έκθεση, θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών από τις 23 Οκτωβρίου 2009 έως τις 31 Ιανουαρίου 2010.
Συνολικά αποτελείται από 69 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) προερχόμενα από το Ίδρυμα Πολ Ντελβό, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από διάφορα άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.
Στη φετινή παρουσίαση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιρροές που δέχθηκε ο καλλιτέχνης από τον αρχαίο κόσμο και ιδιαίτερα την ελληνική αρχαιότητα, η οποία τον ενέπνευσε με αναγνώσματα όπως αυτά του Ομήρου, με την τέχνη και τους μύθους της, από την θεματολογία των οποίων συστηματικά άντλησε στοιχεία με τα οποία διέπλεξε την δική του προσωπική μυθολογία.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εγκαινίων και συγκεκριμένα το πρωινό της Κυριακής 28 Ιουνίου (10.30 π.μ.), πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας Άνδρου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Το γυναικείο γυμνό στην σύγχρονη ζωγραφική". Τη συζήτηση συντόνισε και φέτος η Πρύτανης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με ομιλητές την κυρία Έφη Ανδρεάδη, Κριτικό Τέχνης, την κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και την κυρία Νίκη Λοϊζίδη, καθηγήτρια στην Α.Σ.Κ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: