Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ο Ερμής της Άνδρου

Απέναντι από του Γαλανού
καφεπώλης δίχως νού
δίπλα εις του καφεπώλη
δύο αδελφοί μαριόλοι

Στιχοπλόκος ήταν ο Γιώργος Βογιατζίδης που δούλευε στο μπακάλικο του θείου του Νίκου Καμπάνη εκεί που είναι σήμερα το ‘Λασία’ με τα δώρα , με μία πάστα κέρασμα από δίπλα που δεν την έτρωγε αλλά τη φύλαγε μαζί με άλλες, σου έκανε θελήματα και ποιηματάκια στο πι και φι .
Ο Γαλανός είναι ο ιδιοκτήτης του ξακουστού ζαχαροπλαστείου, εκεί που σήμερα είναι το ζαχαροπλαστείο ‘ΕΡΜΗΣ’.
Οι δύο αδελφοί είναι ο Ανδρέας και ο Δημήτριος Τιβέριος που είχαν το μαγαζί στη πρώτη μουριά του Μουσείου και με τη πόρτα του φάτσα στην αγορά.
Και καφεπώλης δίχως νου ο Χαρίλαος ο Λουκίσας που το 1930 άνοιξε το καφενείο και το ονόμασε ‘Ο Ερμής της Άνδρου’ προς τιμήν του αγάλματος που είχε βρεθεί στη Παλιόπολη το 1833.

Η Χώρα τότε κόντευε να έχει τα είκοσι καφενεία που το καθένα είχε τη πελατεία του, το καφενείο του Λουκίσα είχε μεγάλη αίθουσα και πελάτες του έγιναν οι καλοντυμένοι, εδώ συμφωνούσαν μπάρκα ναυτικοί και εφοπλιστές ,εδώ γίνονταν οι πλειστηριασμοί των καλογερικών κτημάτων, εδώ ο ετήσιος χορός των ναυτικών με διαγωνισμούς για την ανάδειξη της ‘Μις Άνδρος’ ,εδώ οι παραστάσεις Καραγκιόζη αλλά και οι παραστάσεις των μουσικών θιάσων της Αθήνας.
Είκοσι χρόνια έμεινε ανοικτό και το 1950 ο Γιάννης ο Στυλιανός στον ίδιο χώρο άνοιξε εμπορικό με υφάσματα σε τόπια ,κλωστές για κεντήματα ,κουμπιά, δαχτυλήθρες και μασουρίστρες.
Το 1976 εκδόθηκε άδεια κατεδάφισης για ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και το 1981 εγκαινιάστηκε πανηγυρικά με υπαίθριους μπουφέδες και γλέντια το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου ,δωρεά του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Κύριο έκθεμα του νέου μουσείου ο Ερμής της Άνδρου που μεταφέρθηκε από το Μουσείο των Αθηνών και τοποθετήθηκε ακριβώς κάτω από εκεί που ήταν το συνονόματο καφενείο του Χαρίλαου Λουκίσα.
Πληροφορίες και πρώτη φωτογραφία :ο γιός του Χαρίλαου, Σωκράτης Λουκίσας
Πρόγραμμα μουσικής παράστασης:Αρχείο Αντώνη Πολέμη
Τελευταία όψη μαγαζιού:από φωτογραφία στην άδειας κατεδάφισης (Πολεοδομικό Γραφείο Άνδρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: