Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

«Πρόγευμα στο Τίφανις»


Η κουλτούρα της βιτρίνας
Ξημερώματα, στην πανάκριβη Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, η Χόλι Γκολάιτλι, φορώντας ακόμη τα βραδινά της, στήθηκε μπροστά στη βιτρίνα του «Τίφανις», του διασημότερου κοσμηματοπωλείου του κόσμου και «αγόρασε», με τα μάτια, όλα εκείνα τα λαμπερά κοσμήματα που ονειρευόταν ότι θα μπορούσε κάποιος να της χαρίσει μια μέρα. Ηταν το 1961 και τα όνειρα ζούσαν. Κι όμως, ήταν ακόμη απλώς σινεμά!
Η Χόλι, η κοσμική πεταλούδα της ταινίας του Μπλέικ Εντουαρντς, κατά κόσμον Οντρεϊ Χέπμπορν, έκανε μύθο το eye shopping, μαζί με όλες τις υπόλοιπες κομψές λεπτομέρειες του νεοϋορκέζικου ευ ζην, όπως τα ξέφρενα πάρτι μέχρι πρωίας και τον απαραίτητο πρωινό καφέ στο πλαστικό ποτήρι λίγο πριν τελειώσει το σεργιάνι στην πόλη που τη μέρα ανήκει στον άλλο, τον συνηθισμένο, κόσμο. Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν είχαν πέσει και ο Τζορτζ Μπους δεν είχε πει το περίφημο «καταναλώστε», αλλά η Αμερική κατανάλωνε, ακόμη και με τα μάτια, διότι το είχε πει ο Ρούζβελτ με το «νιου ντιλ» που έβγαλε τη χώρα από το κραχ. Η Χόλι χάζευε στο «Τίφανις», λίγο πριν από το μεγαλύτερο καταναλωτικό πάρτι του κόσμου, τα Χριστούγεννα.

Το 1963, η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα. Ηταν Μάιος, δεν υπήρχε καφές σε πλαστικό ποτήρι, το «Τίφανις» ήταν πολύ μακριά και κορίτσια σαν τη Χόλι ήταν μόνο οι κόρες των μεγαλοαστών. Το eye shopping στις βιτρίνες του Κολωνακίου δεν πρόσφερε απατηλά όνειρα, σαν το αμερικανικό, διότι το ασκούσαν αυτοί που μπορούσαν να περάσουν και στην άλλη πλευρά της βιτρίνας. Οι υπόλοιποι κατανάλωναν για να επιβιώσουν.
Της ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ (oimouses.blogspot.com)Ελευθεροτυπία
Σάββατο 21 & Τετάρτη 25 /2 δημοτικό κινηματοθέατρο Χώρας 8:30μμ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΜΩΣ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! MOONRIVER!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές , και η ταινία και η ανάλυση

Unknown είπε...

Με χαρα διαβάζω μετα απο τόσα χρονια ένα κείμενο μου. στο ιστολόγιο σας

Φιλικά

Ελεωνορα Ορφανιδου

Unknown είπε...

Με χαρά διαβάζω ένα κείμενο μου στο ιστολόγιο σας - φιλικά
Ελεωνορα Ορφανιδου