Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η εγγονή του Σπύρου Μεταξά, μαέστρου της Φιλαρμονικής, στην Άνδρο

η κα Κυριακή Μεταξά με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Άνδρου, Δημήτρη Σιδερή σε προβολή της Λέσχης

ο μαέστρος Σπύρος Μεταξάς σε γυμναστικές επιδείξεις στο Εμπειρίκειο Γυμναστήριο.

Η Κυριακή Μεταξά Λεβή αγάπησε την Άνδρο από τον παππού της, Σπύρο Μεταξά που  ήταν μαέστρος, μέλος της ορχήστρας της Λυρικής σκηνής, καθηγητής στην Σιβιτανίδειο, εξαίρετος γραφέας μουσικής σημειογραφίας και αρχιμουσικός της φιλαρμονικής της Άνδρου από το 1955 έως το 1975. Έχει αγοράσει σπίτι στο Συνετί και έρχεται συχνά  για διακοπές, ενώ συνεχίζει την για τέταρτη γενιά μουσική παράδοση της οικογένειας και διευθύνει το Ωδείο Amadeus

 στο Γαλάτσι και στα Πατήσια.
ο γιός του μαέστρου Σπύρου με το ακορντεόν στο "Κλωτσοσκούφι"
 Ο Σπύρος Μεταξάς απέκτησε πέντε παιδιά από τα οποία τα τρία ασχολήθηκαν με την μουσική ενώ από τα εγγόνια του δύο έχουν το όνομά του και ο ένας είναι πιλότος στο Ντουμπάι ενώ ο άλλος  είναι αρχιμουσικός στο Παρίσι.

1960  από αριστερά ο Ζαννής Κουλουμπής (ακκορντεόν), ο Γ.Κωβαίος (κιθάρα)ο αείμνηστος Ε.Πλουμιστός (βιολί),ο Γ.Τζιβάρας (σαξόφωνο), ο Α.Διαβατίδης (τρομπέτα),   και δεξιά επάνω  ο αείμνηστος Σ.Μεταξάς. 

Η κα Κυριακή Μεταξά έχει χειρόγραφες  παρτιτούρες του παππού της,και ειδικά τον "Ύμνο της Άνδρου που ο ίδιος είχε τότε συνθέσει και τον οποίο θα δώσει στο τωρινό μαέστρο της μπάντας , Δημήτρη Σιδερή στο επόμενο ταξίδι της.
 Τέλος θα ήθελε να δει, από όποιον έχει,  φωτογραφίες και υλικό από την παραμονή του παππού της στην Άνδρο.
 η εμφάνιση του μαέστρου στο 2:10 λεπτό στο:

φωτογραφίες : Σωκράτης Μπαζάκης, Vanglouk




2 σχόλια:

Vangelis Loukisas είπε...

Socrates John Bazakis: Μετά από τόσα χρόνια επιτέλους παρουσιάστηκε ένας απόγονος του Αρχιμουσικού Σ. Μεταξά στην Άνδρο. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια εκδήλωση από τον Μουσικό Σύλλογο και τον Δήμο 'Ανδρου στην μνήμη του ως φόρος τιμής για όλα όσα πρόσφερε στα μουσικά δρώμενα στο νησί επί 20 περίπου χρόνια.

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Σωκράτη.