Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η πιστοποίηση των μονοπατιών της Άνδρου, απαραίτητη προυπόθεση για την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού



Από το 2010 η  ομάδα Andros Routes του μη κερδοσκοπικού φορέα, "Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου", με συντονίστρια την Όλγα Καραγιάννη εργάζεται για τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Άνδρου και υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού στην Άνδρο με οφέλη για την τοπική κοινωνία.


Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την πολύτιμη βοήθεια ιδιωτών υποστηρικτών έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της προσπάθειας πολλοί καθαρισμοί και σήμανση ενός μεγάλου μέρους του δικτύου μονοπατιών της Άνδρου.
Σε ότι αφορά τον τρόπο σήμανσης, η ομάδα Andros Routes σεβάστηκε το σύστημα "μικρής" σήμανσης με αριθμούς σε κόκκινα και λευκά ταμπελάκια με μαύρα ψηφία, που τέθηκε αρχικά σε εφαρμογή από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων και την Αναπτυξιακή Άνδρου το 1997.
Οι φορείς αυτοί σήμαναν τότε ένα δίκτυο 8 περίπου διαδρομών συνολικού μήκους 85 χλμ. που δυστυχώς όμως λόγω ελλείψεων πόρων η σήμανση τους δεν συντηρήθηκε συστηματικά με συνέπεια η περιήγηση των περιπατητών στα μονοπάτια να καταστεί σταδιακά προβληματική.
Η "μικρή" αυτή σήμανση συμπληρώνεται σταδιακά τον τελευταίο χρόνο στα πλαίσια της προσπάθειας Andros Routes από πινακίδες κατευθύνσεων και αποστάσεων από οικισμούς και σημεία ενδιαφέροντος ανά διαδρομή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας, ύστερα από ειδική εκπαίδευση.

 Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί πάνω από 500 μικρά μεταλλικά σήματα καθώς και πάνω από 100 ξύλινες πινακίδες και ορθοστάτες κατευθύνσεων.
Η σήμανση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση ειδικών ενημερωτικών πινάκων με χάρτες και πληροφορίες για υποδομές σε κομβικά σημεία του δικτύου.
Το όλο έργο καθαρισμών και σήμανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2014.


Το δίκτυο μονοπατιών, περιλαμβάνει εκτός από τις αρχικές διανοιχθείσες διαδρομές και κάποιες πρόσθετες κυρίως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Άνδρου επεκτείνοντας το δίκτυο στα  περίπου 150 χλμ..

 Οι πρόσθετες διαδρομές που συμπεριλήφθηκαν στο δίκτυο είναι οι εξής :
 - Αγία Ελεούσα-Αμμόλοχος-Φρουσαίοι (σε διαδικασία σήμανσης με νο 14)
- Γαύριο-Άνω Άγιος Πέτρος-Πύργος-παραλία Αγίου Πέτρου (σηματοδότηση νο 15)
- Άνω Άγιος Πέτρος-Μονή Αγίας-Μπατσί (σηματοδότηση νο 16)
- κυκλική διαδρομή στα Λιβάδια (σηματοδότηση νο 17)
- Λιβάδια-Βραχνού-Προφήτης Δανιήλ-Πετριάς-Φάλικα-Αλαδινού (με παράκαμψη
στο σπήλαιο Φόρος)-Βακόνι (σηματοδότηση νο 18)


Σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι η 
πιστοποίηση των μονοπατιών της Άνδρου 
με βάση το έγκριτο ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας 
Leading Quality Trails-Best of Europe 
που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων, με την οποία οι άνθρωποι της προσπάθειας Andros Routes βρίσκονται σε στενή συνεργασία.
Η πιστοποίηση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού στην Άνδρο και με τον τρόπο αυτό να επεκτείνει σημαντικά την τουριστική περίοδο στο νησί, καθώς αυτά τα ρεύματα τουρισμού παρουσιάζονται κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο.


Στα πλαίσια της προσπάθειας Andros Routes, έχει ακόμη εκδοθεί έντυπος και ηλεκτρονικός οδηγός σε συνεργασία με Ολλανδή ταξιδιωτική συγγραφέα, σε αγγλικά και ολλανδικά, για την περιήγηση σε 23 πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου, τα έσοδα από την πώληση του οποίου συγκεντρώνονται για το έργο καθαρισμών και σήμανσης. Με κείμενα τους για το τοπίο, τη γεωλογία, τους αρχαιολογικούς χώρους, την αρχιτεκτονική, τους μύλους, τη χλωρίδα, την ορνιθοπανίδα και σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα της Άνδρου έχουν συνδράμει τον οδηγό οι ερευνητές Γιώργος Σπέης, Σπύρος Μπέλλας, Νατάσσα Αγγελοπούλου, Νίκος Βασιλόπουλος, Στέφανος Νομικός, Ηλίας Πολέμης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Αλέξανδρος Μαβής.

Ο οδηγός σύντομα θα κυκλοφορήσει σε γερμανικά και ελληνικά.

Ακόμη έχει εκδοθεί οδικός, ποδηλατικός και πεζοπορικός χάρτης λεπτομέρειας σε κλίμακα 1:27.000 σε συνεργασία με τη χαρτογραφική εταιρεία ΑΝΑΒΑΣΗ, με λεπτομερές υπόμνημα των μονοπατιών και της διαδικασίας σήμανσης, με πολλά νέα τοπωνύμια, ονόματα εκκλησιών καθώς και τα περισσότερα από τα σημεία γυρισμάτων της ταινίας Μικρά Αγγλία.





























                                                                                                                          Πολύτιμοι υποστηρικτές χωρίς τη βοήθεια των οποίων η υλοποίηση του παραπάνω έργου δεν θα ήταν δυνατή  είναι οι : Νίκος Τριπόδης, Σπύρος Πολέμης, Γιάννης Τσεπέρκας, Ελεονώρα Γκούμα και Ελένη Κουρτέση. Ανεκτίμητη είναι η βοήθεια και υποστήριξη που προσφέρουν οι τοπικές κοινότητες και σύλλογοι και κυρίως οι άνθρωποι που συμμετέχουν στους καθαρισμούς και τη σήμανση των μονοπατιών.
 Στις καταγραφές μονοπατιών, εκκλησιών και τοπωνυμίων  βοήθησαν πολλοί  τοπικοί σύλλογοι και κάτοικοι του νησιού, ενώ το έργο καταγραφής συνεχίζεται.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε ότι αφορά τις καταγραφές μέχρι σήμερα στους :

Γιάννη Τριδήμα, Σύλλογο Μεσσαριας, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαριλένη & Κώστα Στρατή, Σύλλογο Πέρα Χωριών, Κώστα Τζιώτη, Σύλλογο Μενήτων, Δέσποινα Χατζόγλου, Ουρανία Βαρούτη, Σύλλογο Αλαδινού, Γιάννη Πιπεργιά, Κώστα Λυπήρο,  Σύλλογο Παλαιόπολης, Δημήτρη Φιλιππίδη, Μαρία Ξένου, Στέλιο Ντούση, Λούη, Δημήτρη & Μαρίκα Στεφάνου, Νίκο Μανδαράκα (Κοντομαριά), Ανδρέα Ρόμπο,  Σύλλογο Βουρκωτής, Κώστα Γρηγορακάκη, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Δημοσθένη Μπαμπούση, τοπική κοινότητα Μακροταντάλου, Θοδωρή Μπόθο, Δημήτρη Χέλμη, Γιάννη Γλυνό, Φίλιππα Διαμαντή, Βαγγέλη Καραουλάνη, Γιώργο, Μιχάλη & Φραγκούλα Μπάλλα, Αμμολοχίτη Επαμεινώνδα, Βαγγέλη Μαργέτη, Νάσο Γιαννακόπουλο, Παναγιώτη Κουλούρη, Στάθη Σπέρτο και Αντώνη Χαλά


Πρόσφατα το "Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου" στα πλαίσια των δράσεων "Andros Routes" συμμετείχε σε έκθεση πεζοπορικού τουρισμού στη Γερμανία για την οποία θα υπάρξει νέα ενημερωτική ανακοίνωση.
Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της προσπάθειας, για τους τρόπους συμμετοχής αλλά και τις διαθέσιμες πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου μπορείτε να δείτε  στην ιστοσελίδα http://www.androsroutes.gr/



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους τα μονοπάτια μας μάλιστα.ΕΑΝ μιλούσαν θα μας έλεγαν τόσα πολλα..περπατιθικαν απω τόσες γενναίες γάιδαρους φορτωμένα με τα γεωργικά μας προϊόντα κτηνοτροφία και πολλα αλλα ξιπολιτη απο πέτρα σε πέτρα ΑΧ μονο να μιλούσαν να μας πουν πως τα αμελισαμε ΟΛΛΑ αφτα τα χρονια. Τα μονοπάτια που μπορούν να γεμίσουν τα ταμία της ΑΝΔΡΟΥ με ΧΡΙΜΑ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΥΝΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΕ ΤΑ ΛΑΓΓΑΔΙΆ.ΘΖ ΝΥ

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Eξαιρετική προσπάθεια. Μπράβο σε όλους για την ανάδειξη των μονοπατιών!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος της ΑΝΔΡΟΥ πρεπει να ΕΚΜΕΤΑΛΕΦΤΟΥΝΕ ΟΛΛΑ αφτα τα μονοπάτια με ομάδες ξενάγησης .με ανθρώπους που ξέρουν την καθε περιοχή .και με ένα ορισμένα ποσόν κατα άτομο .Ξεναγησης με μικρά ανοιχτά οχήματα σε μοναστιργια παραλίες βουνά που ΕΓΗΝΑΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΧΟΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΩ .ΧΡΕΟΣΗ ΠΑΡΚΙΝΚ ΓΙΑ ΣΙΝΤΙΡΙΣΗ ΕΣΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕU. ΛΙΜΑΝΙΑ. καμία ΦΩΡΑ ΑΝΑΡΟΤΙΕΜΕ για ΟΛΛΑ αφτα.εαν τα κάνουν ΟΛΛΑ αφτα πόσους ψήφους θα πάρουν ???θζ ny

Ανώνυμος είπε...

Να ερθουν και να καταγραψουν και να πιστοποιησουν ολα τα μονοπατια και στα ορεινα Π.Χ Αρνη -βορη -λευκα -ατενι-ρεματα- κουβαρα και αλλα χωρια που ξερουν αλλοι διοτη στην περιφερεια Αρνης που ηταν καποτε ΔΗΜΟΣ στην ανδρο εχουν φραξει απο τα βατα χορτα εκλεισαν τα μονοποτια ολα αυτα που συνδεαν ολες αυτες τις περιοχες που καποτε ηταν προσβασημα αλλα που οι Προεδροι που εκλεγονταν και εκλεγονται ακομη το μονο οπως φαινεται τους νοιαζει ο μισθος τους που λενε οτι ειναι πολυ.. λιγος και να πιασουν τα χρονια να βγαλουν επιπλεον καμια συνταξη ,γιαυτο επεσαν μεχρι και οι βρυσες και δεν εκαναν τιποτα θα χαθουν μεχρι και τα νερα που καποτε ο κοσμος επινε και ποτιζε τα χτηματα του , μονο για το συμφερον τους και μονο... υπαρχουν και οι Συλλογοι που καπιοι απο αυτους το μονο που τους νοιαζει ειναι τα εσοδα απο τα πανηγυρια, τα ορεινα μας χωρια απο την αδιαφορια των υπευθυνων θυμιζουν αλλες εποχες παραμελημενα χωρις προοπτικη για τιποτα θετικο να μεινουν και οι νεοι στον τοπο τους ας τα προσεξουν αυτα τα μερη διοτη εαν υπαρξη πεζοπορος τουρισμος στην Ανδρο πρεπει απο εχει μεγαλο μεριδιο ο ορεινος παρθενος ογκος, εκτος και αν ειναι μονο κανα κονδυλη .. για καταγραφη και μονο.

Ανώνυμος είπε...

Τη ορεα που εινε τα γραφωμενα σας μονο που εχωμε μερικές εροτισης. Πέρασα απω την αρνη και πιγα να ΔΩ το σπιτι του καργιοφιλη .χαλια νομιζο πως οι αρνη εχει δυνατό σύλλογο ΝΟΜΗΖΟ κάτι μπορούν να προσφέρουν.Λεο κάτι παρα πάνω .ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΥΕΝΕΤΕ ΟΙ ΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΣΩΔΑ ΔΙΟΤΙ ΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΣΑΠΜΑ.ΘΕΛΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΙΤΡΙΕΣ ΝΑ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ .??εινε τόσα πολλα για να μαζέψουμε έσοδα .ΑΛΛΑ ΚΙΜΟΜΑΣΤΕ.ΑΦΤΑ.θζ ny

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα τίποτα ...!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΜΠΕΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΜΙΑΣ!ΠΟΙΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ!ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΗΣ Η ΔΕΗ!ΟΙ ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΤΩ τη σου Λέει .πως εμείς οι αδριοτες είμαστε χωρισμένη σε10 Διαφορετικά στρατόπεδα. .Γιαφτω ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ έναν με μεγάλα ξέρετε ΤΙ !!! .Για τα τσιμέντα διαφωνο ΕΑΝ οι ανδρός βγάζει τα έσοδα που χριαζετε δεν βλέπω το ΠΡΟΒΛΙΜΑ θα εινε απανο στα βουνά δεν μποδιζουν κανέναν.ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΡΓΩΤΕΡΑ.. ΘΖ ny

Ανώνυμος είπε...

εαν περιμενουμε να σωθουμε απο τις ανεμογενητριες σωθηκαμε...αλλοι θα τα φανε παλι γιατι να μην εκμεταλευτουμε τις παρθενες παραλιες μας που δεν εχουν δρομο καλο ακομα ...να γινουν σιγα σιγα νεοι οικισμοι οπως στα ατενι ,λευκα ,βορη παρα μονο στα ιδια και στα ιδια

Ανώνυμος είπε...

Πολλη σωστός .Ο δρόμος πάντοτε εξεπερετη τα πάντα .Αλλα ΑΓΑΠΙΤΕ μου ΟΛΛΑ χριαζωντε για έσοδα Στην Ανδρο μην ξεχνάτε είμαστε πάντοτε κάτω απω τους τσιφλικαδες ΟΛΛΑ ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ οπως τα θέλουν αφτει.δρομοι που ούτε ΚΑΝ ΧΡΙΑΖΟΝΤΑΝΕ αλλα έγιναν. Για να κάνουν καλη δουλια .πρεπει ο Δήμαρχος με το κλιμάκιο του να πιγενη σε καθε χωργιο και να γραφή ο ίδιος τα προυλιματα. Μονο ετσι θα λυθούν μερικά προυλιματα οι να γίνουν ορισμένα Έργα. ΑΛΙΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΦΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΖNY