Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η Άνδρος στο 8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στη Σίφνο


Η Σίφνος “έστρωσε” και φέτος το τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα ,στο 8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στις 4, 5 και 6 του Σεπτέμβρη.
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης  , προέβαλε τις γεύσεις, τις παραδοσιακές τέχνες και έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά.
Πραγματοποιήθηκαν :
- δράσεις για παιδιά (Παιδομαγειρέματα) με στόχο τον προσανατολισμό τους στην υγιεινή διατροφή,
-επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, κατά τις πρωινές ώρες σε παραθαλάσσιους οικισμούς και κατά τις απογευματινές στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα,
-προβολές με θέμα την παραγωγή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και την παρασκευή γλυκισμάτων (λουκουμιού και χαλβαδόπιτας) στο παλιότερο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Σίφνου,
-επί τόπου επίδειξη της λειτουργίας ανεμόμυλου – παραγωγή αλευριού και παρασκευή ψωμιού,
-παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν και αυτή τη χρονιά επώνυμοι και καταξιωμένοι σεφ.


Μετά τις καθημερινές επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, ακολουθούσαν καθημερινά  μουσικές εκδηλώσεις:
 
Την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές καλωσόρισαν  τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.

Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη “παντρεύτηκαν ” έθιμα και παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου.
Το φετινό φεστιβάλ έκλεισε  το Σάββατο  6 Σεπτέμβρη με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας με το Νίκο Οικονομίδη και τους συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρη Ψαθά και Παναγιώτη Βέργο.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης και συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου ("Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου" - ΣΕΣ) διοργάνωσε ημερίδα για την ανάπτυξη των ενεργειακών συνεταιρισμών στα νησιά.

 Η Άνδρος συμμετείχε  στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου  που την αποτελούσαν οι κ. Κορκοδείλου Μαργαρίτα , Τατάκη Μαργαρίτα και Κορκοδείλου Ανδριάνα.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το νησί είχε εκπροσωπήσει  ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου.

Παρουσίασαν την παρασκευή πασχαλιάτικης γέμισης με κατσικάκι και έκλεψαν τις εντυπώσεις τόσο με την παρουσίαση όσο και με τη γεύση που προσέφεραν σε πάνω από 500 επισκέπτες.
Παράλληλα προέβαλαν τα  παραδοσιακά προϊόντα  της Άνδρου που προσέφεραν επαγγελματίες και παραγωγοί  του Κορθίου .  
Το μέλι προσέφερε ο μελισσοκόμος  κ. Πανταζής Αντώνης,
Τα παστίτσια και τα αμυγδαλωτά  ήταν προσφορά των Ζαχαροπλαστείων   Κ. Τζιώτη και “ΚΡΙΝΟΣ” του κ.  Τσομετσόγλου ,
 τα  αρτοποιήματα  των  αρτοποιείων  Ι. Μουστάκα και Ι. Παντερλή ,
τα τυριά  του τυροκομείου της κ. Σταυρούλας Λούβαρη,
τα λουκάνικα και το κατσικάκι ήταν προσφορά  των αδελφών Ζαγοραίου και του κ. Πανταζή Κων/νου ,
το κρασί & το ρακί  του κ. Κώστα Γαρύφαλλου  και το πανώ του Συλλόγου ήταν προσφορά του Βιβλιοπωλείου-τυπογραφείου της κ. Σοφίας Γαρυφάλλου.
Και του χρόνου!!
 









3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ανδρός μας εχει την δεινατοτιτα να παράγει τα πάντα για το πληθυσμο της ΑΝΔΡΟΥ το μονο προυλιμα εινε πως θα κανομε την νεολεα να απασχοληθη με την Γεωργία οι κτηνοτροφία .που την σημερινή μέρα ολλη ψάχνουν για το εφκολο ΧΡΙΜΑ .εχωμε τα βουνά και κάμπους για θερμοκήπια. . ΘΖ ny

Ανώνυμος είπε...

ναι να πανα σπειρουμε σιταρια και βικο και να χρωσταμε στα φαρμακα και στους γεωπονους ...και τα ζωα να τα δινουμε 2.20 το κιλο να τα παιρνουν τσαμπα οι εμποροι και να τα χαλαμε στις ζωοτροφες δεν γινεται τιποτα μονο τα καλτελ εχουν κερδη ,οταν ο καθε ενας εχει ταχτοποιηση ως προς τα ζειν κατεβαζει ...φιλοσοφιες

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΡΧΗ τρόπος και λύση για ΟΛΛΑ .ΕΑΝ ΕΙΠΑΡΧΗ ενότητα ΟΛΛΑ Γίνονται δεν χριαζετε ο μεσάζοντας. Ενα σφαγείο για ολλη την ανδρο πουλώντας στους κρεοπώλες μονο.ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΝΙΝΟΤΡΟΦΟΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΦΤΩ ΝΑ ΓΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΟΛΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΦΜΑΤΑ. ΚΕ ΘΑ ΔΙΝΕΙΣΤΑ ΖΩΑ 4-20 ΘΖ ny