Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στο σεμινάριο ορνιθοτουρισμού στο Μπατσί



Περίπου 40 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το σεμινάριο ορνιθοτουρισμού (birdwatching tourism) που οργανώθηκε στα πλαίσια δράσεων του Life Άνδρου, στις 2 Ιουνίου 2014 στον καινούργιο συνεδριακό χώρο που ευγενικά μας παραχωρήθηκε από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Ανερούσσα στο Μπατσί.

  Μαζί μας ήταν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Victoria Saravia και Ρούλα Τρίγκου που παρουσίασαν ενδιαφέροντα δεδομένα για την ορνιθοπανίδα της Άνδρου αλλά και τη μορφή τουρισμού που σχετίζεται με την παρατήρηση πουλιών που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και για το νησί μας.


 Την εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Ισίδωρος Νικολάου, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων της ΕΟΕ και ενδιαφέρων διάλογος με τους συμμετέχοντες. 

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν σημαντικές πληροφορίες για τις περιοχές προστασίας που διαθέτει η Άνδρος για την άγρια ζωή και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Παρουσιάστηκαν επίσης τα 4 προστατευόμενα είδη του προγράμματος Life Άνδρου που διαβιούν ή/και αναπαράγονται στην Άνδρο, ο Σπιζαετός (Aquila fasciata),  μόλις 2-3 ζευγάρια σε όλη την Άνδρο, ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), που στο Αιγαίο αναπαράγεται το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού τους, ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) και ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii), τα δύο τελευταία, είδη θαλασσοπουλιών ενδημικά της Μεσoγείου. Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα δεδομένα για το birdwatching ως μια δυνητική τουριστική αγορά και για την Άνδρο καθώς και τα χρήσιμα εργαλεία online σεμιναρίων birdwatching IPOT[1] (International Project of Ornithological Tourism in Protected Areas in the Mediterranean Basin). Και η διαδραστική εφαρμογή για smartphones και tablets Mediterranean Birds[2] που είναι διαθέσιμη για την παρακολούθηση των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά (IBAImportant Bird Areas).

Η παρατήρηση πουλιών (γνωστή στα αγγλικά ως bird watching) μπορεί να αποτελέσει και στην Άνδρο, όπως σε πολλούς άλλους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια σημαντική δραστηριότητα όχι μόνο για τη φύση του νησιού αλλά και για την οικονομία του.

Σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και επαγγελματίες της Άνδρου.


[2] Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ!ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΟ Η ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ!ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΔΟΙ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΙ ΒΡΩΜΑΝΕ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ!