Ανδριώτες και Ανδριώτισσες,
Σε λίγους μήνες θα γίνουν στην χώρα μας οι Ευρωβουλευτικές, οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές εκλογές.
Όλες αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ σημαντικές τόσο για το μέλλον της χώρας μας, όσο και για το νησί μας, την Άνδρο. Οι κομματικές λογικές, οι μονομερείς επιλογές, οι προσωπικές φιλοδοξίες και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του πολιτικού κόσμου που οδήγησαν την χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται τώρα, τείνουν να αντικατασταθούν από την συνεργασία, τον διάλογο, την ελάχιστη κοινή θέση στην πολιτική πρακτική.
Στην κοινωνία μας, την επιθετικότητα, την άκρατη προσωπική φιλοδοξία, αντικαθιστούν σιγά – σιγά η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η συνεργασία.
Τα τρία χρόνια της Δημοτικής Περιόδου με τον ενιαίο Δήμο Άνδρου ήταν πάρα πολύ δύσκολα και τα έκανε ακόμα δυσκολότερα η οικονομική κρίση.
Με την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη υπήρχαν αντικειμενικά μεγάλες δυσκολίες για να γίνει διοικητικά και οικονομικά αυτή η συνένωση των τριών δήμων σε έναν, τον Δήμο Άνδρου
. Η μετακίνηση υπαλλήλων στην έδρα του Δήμου, ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδότησης και μετάταξης υπαλλήλων, πάνω από 15 υπάλληλοι συνολικά, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη των τριών δήμων, οι ελάχιστες χρηματοδοτήσεις λόγω κρίσης, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στα οικονομικά αυτοδιοικητικά πράγματα, που εμπόδισε και περιόρισε τις προσπάθειες ανάπτυξης.
Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Άνδρου προχώρησε στην οργάνωση των υπηρεσιών και στις αρμοδιότητες που μέχρι το 2010 είχαν οι δήμοι αλλά και στις νέες αρμοδιότητες, όπως Πολεοδομία, κλπ. Έγινε μία Οικονομική Υπηρεσία, μία Σχολική Επιτροπή ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, όπου υπήρχαν συνολικά 16, μία Κοινωφελής Επιχείρηση, όπου υπήρχαν τρεις (συμπεριλαμβάνοντας και την συγχώνευση των τριών Βοήθεια στο Σπίτι) και ένα Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού, όπου υπήρχαν πέντε. Εξοφλήθηκαν όλα σχεδόν τα χρέη των παρελθόντων ετών ύψους πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.
Ανταποκριθήκαμε στις μεγάλες καταστροφές, την κατολίσθηση της χωματερής, τις μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες σχεδόν χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο με τις δικές μας δυνάμεις.
Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν στο 30% όσων δινόταν έως το 2010, μόλις 300.000€ για έργα σε όλο το νησί και αντίστοιχες ήταν οι μειώσεις και στις επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα, για τα σχολεία και γενικά σε όλους τους οικονομικούς τομείς που έχει αρμοδιότητα ο Δήμος.
Παρά όλα αυτά με ιδιαίτερη επιμονή και με την δουλειά πολλών ανθρώπων οργανώθηκε η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση των δημοτών. Ίσως με ελλείψεις και αστοχίες, όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες, με επιτυχία.
Ο μοναδικός τομέας που υπήρξαν χρηματοδοτήσεις ήταν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και σ’ αυτό τον τομέα ο Δήμος εξασφάλισε τα μέγιστα.
• Δημοπράτησε και κατασκευάζει το Βιολογικό Καθαρισμό και το δίκτυο αποχέτευσης στην Χώρα, κόστους 9.5 εκ. ευρώ
• Ενέταξε, δημοπράτησε και κατασκευάζει το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, κόστους 3.5 εκ. ευρώ
• Ενέταξε και δέσμευσε την χρηματοδότηση του Βιολογικού Καθαρισμού Υδρούσας και των δικτύων αποχέτευσης και ήδη προχωράμε στην χωροθέτησή του, κόστους 6 εκ. ευρώ
• Ενέταξε και δέσμευσε την χρηματοδότηση για την κατασκευή ΧΥΤΥ και προχώρησε στην τελική φάση της χωροθέτησης, κόστους 8 εκ. ευρώ
• Κατασκευάζει το Δημοτικό κτίριο-πολιτιστικό κέντρο στον Όρμο Κορθίου, κόστους 1 εκ. ευρώ.
Ακόμα εκτελεί ή θα εκτελέσει μία σειρά μικρότερων έργων όπως, υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ Χώρας, πεζογέφυρα Νειμποριού, Ψηφιακό Μουσείου Άνδρου, LIFE και άλλα, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Συνοπτικά όλες οι βασικές υποδομές του νησιού εντάχθηκαν, προγραμματίστηκαν και εκτελούνται ή θα εκτελεστούν. Το συνολικό ύψος αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ.
Για να εξασφαλιστούν όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι, δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι, συνεργάτες, συμπατριώτες και φίλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προσέφεραν τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό.
Ανδριώτες και Ανδριώτισσες,
Λάθη είναι σίγουρο ότι έγιναν, αστοχίες υπήρξαν, πολλές φορές υποτιμήσαμε τα προβλήματα ή αντίθετα υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας. Όμως πάντα οι προθέσεις ήταν η εξυπηρέτηση του κοινού οφέλους, η πρόοδος στο νησί μας.
Η αντιπολιτευτική κριτική στην παρελθούσα τριετία ενδεχομένως αποτελεί εύκολη πρακτική και ίσως αποδοτική όσο αφορά τα παραταξιακά οφέλη, όμως δεν αποτελεί πολιτική πρόταση για την πρόοδο.
Και επειδή τα πεπραγμένα είναι γνωστά, το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι τι κάνουμε στο μέλλον, ποιά Άνδρο οραματιζόμαστε, ποια είναι η πρότασή μας. Σήμερα που οι κομματικές επιλογές και τα χρίσματα έχουν πια ξεφτίσει και έχουν πάψει να επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες, το σχήμα συμπολίτευση - αντιπολίτευση φαντάζει σαν τυπικό σχήμα χωρίς ουσία. Όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσοι έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν χωρίς προαπαιτούμενα και φιλοδοξίες, είναι όλοι χρήσιμοι, δεν περισσεύει κανείς. Ελάχιστα έως κανένα είναι τα ζητήματα που μπορούν να “χωρίσουν” τους Ανδριώτες. Αυτά που απομένουν για να διακρίνουν και να χωρίσουν τις παρατάξεις δεν είναι παρά η προσωπική φιλοδοξία, ο ατομικός εγωισμός, η αντιπαλότητα, ο ρεβανσισμός.
Αυτή την ώρα λοιπόν είναι στο χέρι μας, στο χέρι του καθένα και όλων μαζί, να κάνουμε την υπέρβαση, να προτάξουμε το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας, να απαιτήσουμε έναν κοινό βηματισμό για το καλό της Άνδρου.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ, όπως και στο παρελθόν στις δημοτικές εκλογές του 2010, θέτουμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία του νησιού. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς θέσεις και καρέκλες, με ανοιχτή προοπτική και καλόπιστη διάθεση.
Για την συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών σε ένα σχήμα διοίκησης με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες και μοναδικό σκοπό να υπηρετήσουμε το νησί.
Ως επικεφαλής της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και οι συνεργάτες μου, καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς σε μια παράταξη χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για μια Άνδρο της Ανάπτυξης και της Προόδου.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ