Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Στην εσπερίδα για την Μονή Παναχράντου






Στο κατάμεστο θερινό κινηματοθέατρο Άλεξ, η εσπερίδα "Η Ιερά Μονή Παναχράντου στο διάβα των αιώνων" που οργάνωσε η ίδια η Μονή, ξεκίνησε με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ ο οποίος μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που διεδραμάτισαν γενικά οι μονές για την Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό και ειδικώτερα για το πόσο βοήθησε τους κατοίκους της Άνδρου η Μονή Παναχράντου στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της.

 Ο Δημοσιογράφος, Καθηγητής και συγγραφέας Διαμαντής Μπασαντής μίλησε για την τομή που κάνει ο μύθος ανάμεσα στην ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα λίγα ιστορικά ντοκουμέντα οι παραδόσεις που με τα χρόνια έχει δημιουργήσει ο μύθος διαμορφώνουν κατά κάποιο τρόπο όχι μόνο την ιστορία της Μονής αλλά και του τόπου.

 Ο Αρχιτέκτονας Νίκος Βασιλόπουλος,μίλησε στην αρχή για τα νεώτερα στοιχεία που υπάρχουν για την ίδρυση της μονής και κατόπιν για τα χωροταξικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της και κατέληξε ότι είναι το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου που επέζησε χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις και μετατροπές κατά την επανίδρυσή του και ότι πρέπει να διαφυλαχθεί από τους τρεις μοναχούς του ως κόρη οφθαλμού μακριά από την ανοικοδομική λαίλαπα που καταστρέφει τα μοναστήρια της Ελλάδας.

Ο συγγραφέας και ιστορικός Σταμάτης Καμπάνης εξιστόρησε την πορεία της Μονής από τα χρόνια των πειρατιών μέχρι τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

 Ο Ναύαρχος ε. α. Κωνσταντίνος Γκιώνης μίλησε για την προσφορά της Μονής τα νεώτερα χρόνια και συγκίνησε το ακροατήριο εξομολογούμενος τι σημαίνει για εκείνον αλλά και για όλους μας το μοναστήρι και οι μοναχοί του


 την εκδήλωση έκλεισε ο Ευδόκιμος με τον δικό του πάντα τρόπο:







φωτογραφίες photo andros
 τον χειμώνα οι εισηγήσεις σε βίντεο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Αγνωστος παραμενει ο χρονος κτισεως της μονης κειμενης εν τοις οριοις του χωριου Φαληκος....προς την ακρωρειαν του ορους Καταφυγειον καλουμενου, ως λεγεται εν σιγιλλιω του οικουμενικου Πατριαρχου Κυριλλου Λουκαρεως (1621).... Η ριζικη ανακαινισις και ασφαλως μεγενθυσις της μονης, συνετελεσθη προ του 1608 " Αυτα γραφει ο Δημητριος Πολεμης στην Ιστορια της Ανδρου
"Η μονη Παναχραντου στο διαβα των αιωνων"ψυπηρξε για ολους που βλεπουμε το τελευταιο φως της ημερας να τη φωτιζει οταν το γυρο βουνο ειναι σκοτεινο η παρηγορια και ελπιδα μας.
Τιποτα ομως δεν θα ηταν ετσι αν δεν υπηρχε επι δεκαετιες η παρουσια του ηγουμενου Ευδοκιμου.
Ενας απο τους καλλιτερους μαγειρους που εχουμε γνωρισει, ποιος δεν θυμαται και τις μακαροναδες του, με την αξιαγαπητη προσωπικοτητα του διαφυλαξε τη Μονη. Με την αγαπη του βοηθησε πολλους σε δυσκολες περιπτωσεις. Οι συμβουλες του με μορφη διηγησης επιρρεασαν πολλους, θρησκους και μη. Και η ελπιδα ολων ειναι αυτο το πνευμα της Μονης να διατηρηθει "στο διαβα των αιωνων".