Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Έκθεση της Briggite Polemis "Liberty"

«Η ιστορία είναι ένα πλοίο που μεταφέρει ζωντανές αναμνήσεις στο μέλλον»
Απόσπασμα του συγγραφέα Stephen Spencer


"Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του πλοίου Liberty. Από τον τρόπο που χτίστηκε, τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα ολοένα και περισσότερο από τον ρόλο που έπαιξε στη μεταπολεμική αναγέννηση της Ελληνικής Ναυτιλίας. Το πλοίο φάντασμα που επανήλθε στη ζωή και οι όμορφες ιστορίες γεμάτες πάθος που διηγήθηκαν ο πεθερός μου, Σπύρος Πολέμης και ο καπετάν Βαγγέλης Κούζιλος της Costamare, με ενέπνευσαν να δημιουργήσω αυτό το έργο τέχνης. Μου επέτρεψε να πάρω κάτι από την δεκαετία του 1940 και να το συγχωνεύσω με τον παρόν.
Χρησιμοποιώντας επιφάνειες Perspex, που δημιουργούν κενά χώρου μεταξύ τους και αντιπροσωπεύοντας στρώματα του χρόνου που πέρασε, καθιερώνεται μια Τρίτη διάσταση στο ίδιο το έργο. Χρησιμοποίησα ένα ευρύ φάσμα από γκρι και μαύρο για το παρελθόν, επικαλύπτοντας το με πινελιές από έντονα χρώματα για να συμβολίσω την αναγέννηση.
Για μένα η καρδιά του πλοίου Liberty είναι το μηχανοστάσιο και το περπάτημα μέσα από αυτό είναι μια εμπειρία από το παρελθόν με τεχνολογία που χάνεται στο χρόνο. Πέρα από την εξαιρετική μηχανική, τα σχήματα και τις μορφές των μηχανών είναι περισσότερο ενδιαφέρον και μοναδικό αυτό το 70 χρονών πλοίο από το ισοδύναμο σύγχρονο.
Κατά κάποιο τρόπο πιο απλό, αλλά συγχρόνως με μία πολυπλοκότητα, όπου μπορείτε να δείτε την ωμότητα του και πως όλα συνδυάζονται μαζί.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παρουσιαστούν αυτοί οι τύποι ιστορικών και συχνά ξεχασμένων μηχανισμών στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας μορφής τέχνης"

Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου μέχρι την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

to proto barkarisma to 1958 3 xronia sto idio bapori poles poles anamnisis apo T Z