Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μια Χώρα, μα ποια Χώρα;


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και με αποκορύφωμα το περσινό καλοκαίρι του 2010, περίοικοι και επαγγελματίες της κεντρικής Αγοράς στην Χώρα Άνδρου, βιώσαμε την αλλαγή χρήσης της, στην χειρότερη μορφή της.
Και αυτό γιατί...

 οι ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ, στην περιοχή που εκτείνεται από την εκκλησία της Παναγίας έως την Εθνική Τράπεζα αλλά και στην πλατεία Καΐρη  παραβίαζαν και συνεχίζουν να παραβιάζουν κατάφορα και συστηματικά τις ώρες κοινής ησυχίας αλλά και τους σαφείς κανόνες λειτουργίας που επιβάλλει ο Νόμος για αυτού του είδους τα καταστήματα: την λειτουργία τους δηλαδή με τα κατάλληλα μέτρα ηχομόνωσης, λειτουργώντας με την μουσική στην διαπασών και τις πόρτες και τα παράθυρα ορθάνοικτες πόρτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς, αδιαφορώντας για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο, και αφού τα καταστήματά τους δεν είναι αρκετά ευρύχωρα για να φιλοξενήσουν τους θαμώνες τους το καλοκαίρι, έκριναν σκόπιμο αυθαίρετα και παράνομα να «επεκτείνουν» τις επιχειρήσεις τους πέρα από τα όρια τους, στήνοντας τραπεζοκαθίσματα και πέραν του πεζοδρομίου, μέσα στο πλακόστρωτο, στο δημόσιο δηλαδή δρόμο. 

Δεν έλειψαν και διαπληκτισμοί δικαίως αγανακτισμένων κατοίκων και επαγγελματιών με υπαλλήλους των εν λόγω καταστημάτων, φωνές από μεθυσμένους θαμώνες τις πρωινές και όχι μόνο ώρες και άλλα τέτοια σχετικά, που όχι μόνο προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά και υποβαθμίζουν τον παραδοσιακό  χαρακτήρα της πανέμορφης κατά τα λοιπά, Αγοράς και της Χώρας εν γένει.

Σε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη και προφανέστατα παράνομη επικρατούσα και διαρκώς επεκτεινόμενη  κατάσταση, θα περίμενε κανείς, σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος που θέλουμε να λέμε ότι ζούμε, την άμεση επέμβαση των αρμόδιων Αρχών για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας στην περιοχή, διασφαλίζοντας  στους περιοίκους αλλά και τους επισκέπτες τα αναφαίρετα δικαιώματα τους για ανάπαυση κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και για ομαλή κυκλοφορία στον δημόσιο δρόμο .

Αντ’ αυτού, και στις επίμονες και σχεδόν καθημερινές μας εκκλήσεις μας για παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών λάβαμε τις ακόλουθες απαντήσεις που μόνο μειδίαμα, απορίες αλλά και προβληματισμό προκαλούν:

«H ένταση του ήχου δεν μπορεί να μετρηθεί γιατί το ηχόμετρο είναι (???) χαλασμένο από τον Μαίο του 2010», «κάντε υπομονή να περάσουν οι 10-15 μέρες του καλοκαιριού», «έχετε διπλά τζάμια? Να βάλετε!!!», ενώ το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: «είστε άτυχοι που τα σπίτια ή οι επιχειρήσεις σας βρίσκονται κοντά στα καφέ - μπαρ» 

Από την άλλη πλευρά ο νεοεκλεγείς και πολλά υποσχόμενος δήμαρχος κ. Γλυνός αναγνωρίζοντας την προβληματική κατάσταση και έχοντας, όπως κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του, καλές προθέσεις, οι οποίες ιστορικά δυστυχώς αποδεικνύονται πάντα ανεπαρκείς, μοίραζε (και συνεχίζει να μοιράζει μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες), αφειδώς, υποσχέσεις για  χωροθέτηση, απομάκρυνση των καφέ – μπαρ από την περιοχή, αυστηρό έλεγχο στην χορήγηση αδειών μουσικής αλλά και την πιστή εφαρμογή των προϋποθέσεων χορήγησης τους και άλλα τέτοια που ακούγονταν όμορφα στα αυτιά των αγανακτισμένων πολιτών και επαγγελματιών που τον επισκέφθηκαν περί τα τέλη Αυγούστου στο Δημαρχείο. 

Και ενώ δυστυχώς, όπως άλλωστε αναμενόταν, τίποτα δεν άλλαξε από την ημέρα εκείνη και γιατί να αλλάξει άλλωστε αφού ουδείς τολμά να «αγγίξει» την ομάδα αυτή των παρανομούντων επαγγελματιών (γιατί άραγε?), ήρθε η μνημειώδης απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2011 όπου σε μια απόφαση της Επιτροπής χορηγήθηκαν αναδρομικώς άδειες μουσικής για το έτος 2011 στα ανωτέρω Καταστήματα (τα οποία μέχρι τότε λειτουργούσαν άνευ αδείας!!!!!!! όπως προκύπτει και από το έγγραφο – απάντηση του Δημάρχου σε αίτηση συμπολίτη μας τον  Αύγουστο του 2011). 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι την 29η Νοεμβρίου ήτοι 2 ημέρες αργότερα της την  χορήγησης αδειών, στο Ειρηνοδικείο εκδικάζονταν υποθέσεις…..τυχαίο? δεν νομίζουμε.

Και επειδή η δημοκρατία επιβάλλει να ακούγονται όλες οι απόψεις, θεωρούμε υποχρέωσή μας να παραθέσουμε και την άλλη άποψη, των εν λόγω επιχειρηματιών αλλά και κάποιων περισσότερο «προοδευτικών» από εμάς συμπολιτών μας για το θέμα:

Υποστηρίζουν ότι η επικρατούσα κατάσταση συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο του νησιού, ότι δεν πρέπει να γίνει η Άνδρος νεκροταφείο για να ικανοποιηθούν κάποιοι , «γραφικοί» όπως μας χαρακτηρίζουν, ότι η επικρατούσα αυτή κατάσταση έφερε και θα φέρνει πολύ κόσμο στο νησί στο εξής κ.λ.π. κ.λ.π.

Εμείς να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σκηνικό συμβάλλει στην πρόοδο (όπως την εννοούν κάποιοι) και στην έλευση περισσότερου κόσμου.

Άλλωστε φέτος για πρώτη φορά προέβαλλε το νησί μας και τηλεοπτικό κανάλι υψηλής τηλεθέασης στο νεανικό κυρίως κοινό, γνωστό για την προβολή και εξύμνηση του life style, της κενότητας, της γκλαμουριάς, της ξέφρενης διασκέδασης χωρίς φραγμούς .

 Βραχυχρόνια σίγουρα κάποιοι  κερδίζουν πολλά από την διατήρηση αυτής της κατάστασης. Από την μία οι κύριοι επιχειρηματίες, λειτουργούν και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρανόμως, περιφρονώντας προκλητικά τους περιοίκους και τα δικαιώματά τους, απειλώντας και καθυβρίζοντας όποιον τολμά να μπαίνει εμπόδιο στα μεγαλόπνοα σχέδια τους για το νησί, ενώ οι όποιες ποινές που τους επιβάλλονται (εάν και όποτε) είναι ανάξιες λόγου. 

Οι δε προοδευτικοί αυτοί κύριοι και κύριες που υποστηρίζουν τα προαναφερθέντα, θα συνεχίσουν να τα υποστηρίζουν ανέξοδα, καθώς αφενός οι κατοικίες τους ή οι επιχειρήσεις τους δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν εκείνοι τι ώρα θα κοιμηθούν και όχι να αποφασίζουν οι επιχειρηματίες των καφέ – μπαρ για αυτούς, ανάλογα με το τι ώρα θα αποφασίσουν να κλείσουν την εκκωφαντική  μουσική που παίζουν για τους θαμώνες τους.  

Κλείνοντας επιθυμούμε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι

          Δεν επιδιώξαμε ποτέ, ούτε επιδιώκουμε το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών, όπως σκοπίμως κυκλοφορεί ως φήμη, παρουσιάζοντας μας ως τους κακούς και άκαρδους της όλης υπόθεσης που δεν μας ενδιαφέρει εάν θα πετάξουμε στον δρόμο τους εργαζόμενους σε αυτά, καταστρέφοντας παράλληλα τους επαγγελματίες που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους και άλλα τέτοια ωραία και εξόχως βολικά για κάποιους. 
  • Ζητούμε από τους επαγγελματίες των εν λόγω Καταστημάτων να σεβαστούν τα δικαιώματά μας προκειμένου να συμβιώσουμε όλοι αρμονικά
  • Ως ευνομούμενοι πολίτες και επαγγελματίες, απαιτούμε τον συστηματικό έλεγχο της ορθής λειτουργίας αυτών των Καταστημάτων και την άμεση αλλά και παραδειγματική παρέμβαση των Αρμοδίων Αρχών στις περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων που ορίζουν την λειτουργία τους. 



Καλούμε ανοιχτά τον Δήμαρχο κ. Γλυνό, αλλά και την Αντιπολίτευση και τον Διοικητή της Αστυνομίας να πάρουν ανοιχτά θέση και οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν  έμπρακτα έστω και την ύστατη τούτη ώρα τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου. 

Ήρθε η ώρα αγαπητοί κύριοι υπεύθυνοι, αγαπητοί συμπολίτες μας, να αποφασίσουμε επιτέλους τι είδους ανάπτυξη και εικόνα θέλουμε να στείλουμε προς τα έξω για το πανέμορφο κατά τα άλλα νησί μας……. Θέλουμε την Άνδρο που αναδεικνύει τον πολιτισμό μέσα από τις υπέροχες εκθέσεις που επί χρόνια φιλοξενούνται στο Μουσείο Γουλανδρή, στο ίδρυμα Κυδωνιέως και τα τόσα άλλα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται στο νησί κάθε χρόνο? Την Άνδρο της φύσης, των μονοπατιών και του θρησκευτικού τουρισμού ή την Άνδρο που θα συναγωνίζεται την Μύκονο, τα Μάλλια και όσα άλλα ωραία παρακολουθούμε κάθε καλοκαίρι στους δέκτες μας και μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι ως χώρα? 
Η απόφαση δική σας. Εμείς θα είμαστε εδώ να σας παρακολουθούμε και να σας ελέγχουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρις εσχάτων τα αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματά μας, αλλά και την Άνδρο που αγαπήσαμε και αγαπάμε…………….. 

   
                                                                                                      Με περισσή αγανάκτηση
                                                                                          Οι ξαγρυπνισμένοι   Χωραΐτες  Άνδρου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ. ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ( Η ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ) ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

πανω που το νησι και ειδικα η χωρα πηρε λιγο τα πανω της το καλοκαιρι που περασε να σου η επιθεση απο τους ξαγρυπνισμενους Χωραιτες του Αυγουστου, αλλα μην μασατε φιλοι, οι συντοπιτες μας τον πολιτισμο, τα μονοπατια και την Ορθοδοξια θελουν να προστατευσουν και λιγοτερο τον υπνο τους.και αφου αυτα σωθουν και ειμαστε ολοι ευτυχισμενοι θα φυγουν στις 16 Αυγουστου και θα γυρισουν 3 μερες το Πασχα να βρουν ενα αλλο μερος καλυτερο, χωρις σκουπιδια, χωρις στυλους της ΔΕΗ, χωρις λακουβες στους δρομους, με βιολογικο και ΧΥΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά πιστοποιούμε την ταυτότητα μας!!!
Στην παρούσα δύσκολη κατάσταση της χώρας μας, αγανακτούμε για 15 μέρες τον χρόνο χώρις να σκεφτούμε τα οφέλη της πιθανή ανάπτυξης του νησιού μας.
Το νήσι είναι έρημο και κατοικοίται κυρίως από γέροντες ναυτικούς και αγρότες, οι νέοτεροι εγκατέλειψαν το νήσι για αναζήτηση καλήτερής ζώης στα αστικά κέντρα, ποιο είναι το μέλλον ένος τόπου χωρίς νέους?
Δυστηχώς για την χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί την μοναδική «βαριά βιομηχανία» ας τον αφήσουμε να αναπτυχθεί και σε αυτόν τον τόπο.
Επιτέλους ας συνηπάρξουμε όλοι μαζί με ένα στόχο, ας γίνουμε πολιτισμένοι με την ουσία της λέξεως και όχι για το φαίνεσθαι και το κοινωνικώς αποδεκτό!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ στους ιδιοκτήτες και αυτοανακυριγμένους δημοσιογράφους του blog αυτου, που αναπαράγουν και δημοσιεύουν κατάπτεστα και ΑΝΩΝΥΜΑ κείμενα, τα οποία θίγουν και φωτογραφίζουν ανθρώπους και επιχειρήσεις του τόπου μας!!! Η δημοσίευση αυτού του κειμένου, από μόνη της και μόνο, αποτελεί πειστηριο για νομικες ευθυνες κατα παντώς υπευθύνου!!
ΚΡΙΜΑ κυρίως, για την Κινηματογραφική Λέσχη μας!!!