Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η αιολική βιομηχανία προ των πυλών στην Άνδρο...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είναι η πράσινη ανάπτυξη αυτό που διαφημίζουν;
Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος;
Τι σημαίνει ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού συστήματος σε μια χρεοκοπημένη Χώρα;

Τις θέσεις μας που αφορούν το ζήτημα της αιολικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, το Αιγαίο και την Άνδρο μπορείτε περιληπτικά να τις μάθετε βλέποντας το ολιγόλεπτο ταινιάκι μας από το BLOG της λέσχης.

Στην αναμπουμπούλα (κοινωνική και οικονομική κρίση) ο λύκος χαίρεται  και παρακάμπτοντας τόσο το συμφέρον της Ελλάδας όσο και οι όποιες αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών,  η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο δράσης «επενδυτών» και των συμφερόντων τους.. Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πιο επικίνδυνη φούσκα μια και θα βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την οικονομία και την κοινωνία αλλά και τα τελευταία στοιχεία της ταυτότητάς μας, τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
ο χάρτης χωροθέτησης των εγκεκριμένων πάρκων, όπου οι λωρίδες είναι οι ανεμογεννήτριες και η παραθαλάσσια ζώνη η Ζώνη Ειδικής Προστασίας
Αυτό το κείμενο αφορά ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για τη Άνδρο και συγκεκριμένα με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων»  (δίνουμε παρακάτω όλα τα στοιχεία για όποιον θέλει να ψάξει περισσότερο)
  • ΑΔΑ4ΑΧ80-ΔΗΣ
  • Αριθμός Πρωτοκόλλου 202810
  • Θέμα Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων.
  • Τελικός Υπογράφων Υπουργός - Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
  • Ημερομηνία Απόφασης 26/08/2011
  • Ημερομηνία Ανάρτησης 06/09/2011
  • Είδος Απόφασης ΚΥΑ (ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ )
  • Φορέας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ)
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το εν λόγω έργο, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία  πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα  «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ.
Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς.
Μαυροπετρίτης
Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.

Το βιομηχανοποιημένο αυτό τοπίο θα είναι ορατό από μια τεράστια περιοχή που  περιλαμβάνει τα χωριά Βαρίδι και Καλυβάρι απαξιώνοντας τεράστιες εκτάσεις και θα ενεργήσει ανταγωνιστικά με άλλες χρήσεις γης όπως οικιστική, παραθεριστική, αγροτουριστική κ.α.

Σημειώνουμε ότι για το σύνολο της Άνδρου έχουν αδειοδοτηθεί και εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για άλλα 200MW, συνολικά  δηλαδή 330, ενώ εκκρεμούν πολλά ακόμη για τα οποία δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Τα περισσότερα από τα αδειοδοτημένα βρίσκονται δυστυχώς εντός ή εφάπτονται σε προστατευόμενες περιοχές, άλλο ένα παράδειγμα σκανδαλώδους έλλειψης χωροταξίας.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι ανάγκες του νησιού είναι κατά το καλοκαίρι γύρω στα 12 MW.

Ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ ξεκινάει με το έργο αυτό.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κενό ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα αυτά η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία  σας προσκαλούν σε προβολή- συζήτηση την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου.
Θα προβληθούν τρία ταινιάκια, ένα αγγλικό, ένα γερμανικό και ένα ελληνικό (της Λέσχης) συνολικής διάρκειας λίγο κάτω από μια ώρα. Τον υποτιτλισμό των ξενόγλωσσων ντοκυμαντέρ έκαναν φίλοι και μέλη της Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από άλλα μέρη του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Η προβολή αλλά προπαντός η συζήτηση προβλέπεται διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα μια και το θέμα είναι μείζονος σημασίας και έχει πολλές προεκτάσεις που μας αφορούν όλους.
                                                                 Σας περιμένουμε!

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΒΗΣ

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΑ 350 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..........

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ..ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΥΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ Κο ΜΑΒΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΤΩΝ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Κος ΜΑΒΗΣ? ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΛΠ, ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΜΗ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ!

Βαγγέλης είπε...

Χαιρετώ τους αναγνώστες του blog και τον διαχειριστή Βαγγέλη για την όμορφη δουλειά του.
Ήρθε η ώρα για να συζητηθεί ξανά το θέμα ανεμογεννήτριες το οποίο είχα παρακολουθήσει στενά παλιότερα σε μία κουβέντα η οποία ήταν αρκετά φτωχή και μονόπλευρη. Φοβάμαι ότι ξανά το ίδιο θα πραγματοποιηθεί αφού διάφοροι "σοφοί" θα μιλήσουν για τεχνολογίες τις οποίες δε γνωρίζουν, θα παρουσιάσουν καταστροφές οι οποίες δε συμβαίνουν και γενικά θα αφορίσουν τα πάντα χωρίς να δώσουν εναλλακτικές λύσεις... είμαι βέβαιος ότι δε θα υπάρξει αντίλογος. Τα βιντεάκια τουλάχιστον της λέσχης θα πουν και τα θετικά ή δεν υπάρχουν καθόλου;
Εξάλλου ρε παιδιά λεφτά υπάρχουν για να αγοράζουμε ρεύμα από Βουλγαρία και να καπνίζουμε τον τόπο για να παράγουμε ενέργεια καίγοντας χώμα στους σταθμούς παραγωγής της Πτολεμαϊδας...
Δεν έχω κάποιο συμφέρον από τις τεχνολογίες αυτές αλλά δεν αντέχω την άρνηση στη χώρα αυτή για το οτιδήποτε παράγει πλούτο (ενέργεια, αγροτικά προϊόντα, τουρισμός κτλ)... έχω ταξιδέψει αρκετά στην Ευρώπη και θαυμάζω τις ανεμογεννήτριες οι οποίες βρίσκονται παντού. Πάρτε το χαμπάρι η κότα με το χρυσό αυγό ψόφησε ... περαστικά μας

Ανώνυμος είπε...

Εαν οι ανάγκες του νησιού είναι 12MW γιατί η Άνδρος πρέπει να γεμίσει ανεμογεννήτριες 330MW;Μήπως για να πάρουν τις επιδοτήσεις κάποιοι και να γίνει το νησί αιολικό πάρκο;Ποιά η ανάπτυξη που θα φέρει στο νησί;Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και αν ναι για ποιούς και για πόσο;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ. ΙΣΩΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ! ΑΝΤΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΗΖΟΥΝ, ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ:
- ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.
- ΝΑ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, Η' ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
- ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΟΙ ΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΚΛΠ...

Βαγγέλης είπε...

Πολύ σωστά σχόλια... ΠΡΕΠΕΙ να επωφεληθεί ο κόσμος της Άνδρου τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε παροχές... αυτό δε θα αποτελεί πρωτοτυπία αλλά σύνηθες φαινόμενο αφού κάπως έτσι συμβαίνει στο εξωτερικό. Πρέπει να υπάρξει διάλογος για το πως θα παραχθεί ενεργειακός πλούτος στο νησί ΧΩΡΙΣ να στερηθεί η τουριστική βιομηχανία.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΓΕΝΙΚΑ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟ... ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ...
ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΟΠΟ ΟΠΩΣ Η ΑΝΔΡΟΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΑ ΩΦΕΛΗ (ΤΟ "ΕΝΟΙΚΙΟ" ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ) ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΣΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ). ΚΑΤΟΠΙΝ, ΟΧΙ ΤΟΣΗ ΟΣΟ ΛΕΓΕΤΑΙ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ (ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!

George Mantjoros είπε...

Ειναι ενα μεγαλο ψεμα οτι οι εγκατασταση αιολικων βιομηχανικων εγκαταστασεων στην Ανδρο θα δημιουργησει νεες μονιμες θεσεις εργασιας.
Οι Ανδριωτες δεν εχουν να κερδισουν το παραμικρο .
Οι εταιρειες αιολικων δεν θα υπηρχαν καθολου χωρις τις κρατικες επιδοτησεις που φυσικα πληρωνουμε εμεις,χωρις να μας ρωτησει κανενας.
Ολοι θα θελαμε να γινουμε τετοιου ειδους επιχειρηματιες,οταν το.... κρατος μας εξασφαλιζει οχι μονον βιωσιμοτητα αλλα και σιγουρα κερδη.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-SOS:Καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης

SOS ΠεριβάλλονΕν έτει 2010, όταν η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική και επείγουσα φροντίδα, στη Σκύρο δρομολογείται η εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων, 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 330 MW. Το έργο αυτό θα μετατρέψει τη Νότια Σκύρο σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή, με άμεσο και μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, με διαπιστωμένες καταστροφικές συνέπειες στο όλο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων.

Περισσότερο από το 90%της επένδυσης ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας η οποία έχει συστήσει την Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε. και φέρεται να κατέχει την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής. Τασχέδια των επενδυτών ενισχύει η ψήφιση από τη βουλή του νόμου «για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ» ο οποίος θέτει σε απειλή τη φυσική και οικονομική ακεραιτότητα της χώρας μας, αφού επιτρέπει αδιάκριτα την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στις 10 Μαΐου 2010 η Υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε τις άδειες παραγωγής και για τις 111 ανεμογεννήτριες!

Η Νότια Σκύρος αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Το 80% είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ μεγάλο μέρος της είναι αναγνωρισμένο ως ΙΒΑ (πολλή σημαντική περιοχή για τα πουλιά και ειδικότερα για τον υπό εξαφάνιση μαυροπετρίτη). Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί εδώ και αιώνες το φυσικό βιότοπο της φυλής «μικρόσωμο αλογάκι Σκύρου», μοναδική στον κόσμο σήμερα, χαρακτηρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης και προστατευόμενο είδος με συγκεκριμένες Δράσεις από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής βρίσκονται στον κόκκινο κατάλογο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Παράλληλα, στη περιοχή αναπτύσσεται ο κυριότερος όγκος της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας, βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων του νησιού, ενώ το έργοθα πλήξει ανεπανόρθωτα και τον τουρισμό με συνέπεια να επηρεαστούν αλυσιδωτά και οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι ως διάρκεια ζωής του έργου αναφέρονται τα 25 έτη, με καμμία δυνατότητα αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, εφόσον θα έχει μετατραπεί σε μια περιοχή γεμάτη μπετόν.

Natura 2000

Ήδη από το 2007, η σκυριανή κοινωνία,η Ένωση Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος, σύλλογοι και φορείς με συντονιστή τον κ.Μανώλη Ξανθούλη,πολίτες και φίλοι του νησιού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επικείμενη καταστροφή προς όλες τις αρμόδιες αρχές, με ενημερωτικά φυλλάδια, με την συλλογή 2000 υπογραφών, με τη συμμετοχή στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ. Έντονη και σαφής είναι η αντίθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δίκτυο Αιγαίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν δηλώσει απερίφραστα την εναντίωσή τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου έχει ληφθεί απόφαση για την αποτροπή του έργου και συγκροτηθεί μαζί με τους φορείς συντονιστική επιτροπή δράσης. Έχει συνταχθεί από νομικό, κείμενο εναντίωσης στην επιχειρούμενη εγκατάσταση που έχει υπογραφεί από τον Δήμο Σκύρου,το σύνολο των συλλόγων και φορέων του νησιού, τις ανωτέρω και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Σκύρος έχει χαρακτηριστεί περιοχή φυσικού πλούτου και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να δομηθεί το μέλλον του νησιού -αγροτικές παραγωγικές διαδικασίες, οικολογικές καλλιέργειες, έλξη εναλλακτικού τουρισμού. Η πρόταση της τοπικής κοινωνίας και ενδιαφερόμενων φορέων αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών που –στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους- δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ισχύ το διπλάσιο των αναγκών του νησιού σε ορίζοντα δεκαετίας και πρέπει να είναι εκτός περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος.

Η δέσμευση του Ελληνικού Κράτους να καλύψει το 20% της ενέργειας που παράγει από ΑΠΕ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της χωροταξικότητας,με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και πάντως με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Βαγγέλης είπε...

Ενέργεια SOS:

για όσους πιστεύουν ότι είναι κακές οι ΑΠΕ και ότι δε θα επωφεληθεί κανένας παρά μόνο οι επιχειρηματίες, η Σκύρος, Άνδρος κτλ θα γίνουν άσχημα νησιά, τα πουλιά θα έχουν καρούμπαλα και πονοκεφάλους από το βουητό των γεννητριών, οι γεννήτριες θα μας χαλάνε το ρεύμα γιατί θα ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες κτλ...

- υπάρχει αλήθεια κάποια άλλη λύση για την παραγωγή ενέργειας?
- όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει, τι αντιπροτείνουν? Για παράδειγμα τους αρέσει το εργοστάσιο στη Χώρα με καύσιμο το diesel ως βιώσιμη λύση (να είναι καλά οι άραβες με το πετρέλαιο τους)? Μη μιλήσουμε για Πτολεμαϊδα...
- υπάρχει παραγωγή ενέργειας πουθενά στον πλανήτη χωρίς να επιβαρύνει τον περιβάλλον, την ομορφιά του τοπίου κτλ?
- υπάρχουν χώρες που αντιστέκονται και δεν έχουν στήσει ούτε μία ανεμογεννήτρια και αν ναι γιατί?
- μπορεί ο κόσμος αυτής της χώρας να ζήσει χωρίς ενέργεια γιατί να αγοράζουμε συνεχώς δε θα το αντέξουμε για πολύ? Αν και στο τέλος θα ξεπουληθούν τα πάντα και οι ιδιώτες Ευρωπαίοι θα εγκαταστήσουν παντού ΑΠΕ χωρίς να μας ρωτήσουν (Η παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ πέφτει συνεχώς-στατιστικά στοιχεία ΔΕΗ: http://www.dei.gr/ECOrganization.aspx?id=2610&nt=101&lang=1)

Μπορεί κάποιο μέλος των οικολογικών οργανώσεων του Αιγαίου να απαντήσει κάποια από τα ερωτήματα ενός απλού σκεπτόμενου πολίτη?

Ανώνυμος είπε...

1.ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΜΑΝΙΧΑΪΣΤΙΚΑ, ΚΑΛΕΣ Ή ΚΑΚΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ, ΠΟΣΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.
2. ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΩΝ -ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟΣ- ΑΛΛΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΦΤΕΡΩΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ, ΙΣΩΣ, ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ...
3. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ Θ' ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ...
4. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΚΙ ΑΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ...
5. ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ. ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Π.Χ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΗΛΙΟ;ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΜΠΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΕΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ..ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ; ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΦΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ,ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΠΕΤΟ ΚΑΙ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ,ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ..