Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Μία παράκληση του Γιώργου Σπέη










"Όταν το 2008 έκανα τη έρευνα για τα σκαλαριά της Άνδρου, στο εργαστήρι του Κοζανίτη στον Αμόλοχο, φωτογράφισα ένα μοναδικό έργαλείο. Αυτό ήταν ο χειρόμυλος που άλεθαν τον άτσαχα, ένα είδος λευκής πέτρας, για να φτιάξουν την αλοιφή για τα αλοιφωτά κεραμικά. Επειδή ήταν σημαντικό το δημοσίευσα και στο διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό για τους μύλους. Έτσι το συγκεκριμένο αντικείμενο έγινε γνωστό έξω από την Άνδρο. Η οικονομική του άξια είναι μηδαμινή αλλά η πολιτιστική για την Άνδρο πολύ μεγάλη.

Αυτές τις μέρες ,κατά την επίσκεψη στο άγνωστο και απομακρυσμένο αυτό σημείο του νησιού όπου έγινε ο καθαρισμός του χώρου από πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας που διοργανώθηκε από την ΕΛΙΞ σε συνεργασία με το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ και με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ, να μελετηθεί ακόμα περισσότερο η αγγειοπλαστική της Ανδρου διαπίστωσα ότι έλειπε. Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτός που το "δανείστηκε" θα το επιστρέψει για να φυλαχθεί σαν ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού του νησιού."
                                   Γιώργος Σπέης

2 σχόλια:

eirini vlastari είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΊΕΣ ΣΟΥ! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ.....

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον ας γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλο τέτοιο κομμάτι για να διαφυλαχθεί. Δεν είναι το μοναδικό πολύτιμο που έχει χαθεί. Να πω άλλο παράδειγμα: Πού είναι η υδρόγειος σφαίρα του 1800 της Σχολής Αγίας Τριάδος στο Άνω Κόρθι;
(Του σημερινού ΚΠΕ)